diorex
sampiyon

Yılmaz Özakpınar kimdir? Yılmaz Özakpınar kitapları ve sözleri

Profesör Yılmaz Özakpınar Yılmaz Özakpınar hayatı araştırılıyor. Peki Yılmaz Özakpınar kimdir? Yılmaz Özakpınar aslen nerelidir? Yılmaz Özakpınar ne zaman, nerede doğdu? Yılmaz Özakpınar hayatta mı? İşte Yılmaz Özakpınar hayatı...

  • 14.01.2023 04:00
Yılmaz Özakpınar kimdir? Yılmaz Özakpınar kitapları ve sözleri
Profesör Yılmaz Özakpınar Yılmaz Özakpınar edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Yılmaz Özakpınar hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Yılmaz Özakpınar hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Yılmaz Özakpınar hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 1934

Doğum Yeri: Boyabat, Sinop

Yılmaz Özakpınar kimdir?

Yılmaz Özakpınar (d. 1934, Boyabat, Sinop) 1957'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nden, 1960'ta Cambridge Üniversitesi Biyoloji Fakültesi Psikoloji Bölümü'nden mezun oldu.İstanbul Üniversitesi Tecrübi Psikoloji Kürsüsü'nde 1964'te doktorasını verdi; 1978'de profesör oldu.Alexander von Humbolt bursu ile 1972-74'te Köln Üniversitesi Sosyoloji Araştırma Enstitüsü'nde, aynı bursla 1978'de Bern Üniversitesi Pedagojik Psikoloji Bölümü'nde ve Fulbright bursu ile 1980-81'de Oregon Üniversitesi Bilişsel Psikoloji Laboratuvarı'nda araştırma yaptı.1982-88'de Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi dekanı olarak görev yaptı.İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi öğretim üyeliği de yaptıktan sonra 2005 yılından itibaren bir süre Fatih Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü başkanlığını yürüttü. Daha sonra da İstanbul Arel Üniversitesi Psikoloji Bölümü'ne geçti.Yüksek lisansta sosyal psikoloji okuttuğu Dr.Ahmet Atılgan daha sonra yazdığı İktisat Politikalarının Evrimi adlı kitabını Yılmaz Özakpınar'a ithaf etmiştir. Profesör Y.Özakpınar Türk bilim dünyasının maalesef fark etmekte zorlandığı yüksek kapasiteli bilim adamlarımızdandır. Şu an İstanbul Arel Üniversitesinde görevine devam etmektedir. Bir Türk milliyetçisi olan Yılmaz Özakpınar, İstanbul'da faaliyet gösteren İstanbul Türk Ocağı'nda 14 Aralık 2012 tarihinde yapılan bir oturuma konuşmacı olarak katılmıştır.

Kitapları

Psikolojinin Temel Mefhumları

Psikolojinin Kavramsal Yapısı

Kültür ve Medeniyet Üzerine Denemeler

İnsan İnanan Bir Varlık

Öğrenmede Dİkkat Problemi

Hafıza Yanılmalarının Doğuşu

Kültür ve Medeniyet Anlayışları ve Bir Medeniyet Teorisi

İslam Medeniyeti ve Türk Kültürü

Kültür Değişmeleri ve Batılılaşma Meselesi

Verimli Ders Çalışmanın Psikolojik Koşulları

Hafıza

Mümtaz Turhan

Hafıza Yanılmaları ve İki Ayrı Hafıza Kod Teorısı

Öğrenme Verimli Zihinsel Çalışmanın Psıkolojık Koşulları

Psikolojı Tarihi

Yılmaz Özakpınar Kitapları - Eserleri

  • Öğrenme
  • Psikoloji Tarihi
  • Bir Medeniyet Teorisi
  • İnsan İnanan Bir Varlık
  • Hafıza
  • İslam Medeniyeti ve Türk Kültürü
  • Kültür Değişmeleri ve Batılılaşma Meselesi
  • Psikolojinin Kavramsal Yapısı
  • İnsan Düşüncesinin Boyutları
  • Kültür ve Medeniyet Üzerine Denemeler
  • Hafıza Yanılmaları Ve İki Ayrı Hafıza Kodu Teorisi
  • Bilginler Konuşuyor

Yılmaz Özakpınar Alıntıları - Sözleri

  • Theodule Ribot, insanın hafıza işlevini üç yönüyle tasarımlar: 1) muhafaza etme, 2) canlandırma, 3) geçmişte bir noktaya yerleştirme. (Psikoloji Tarihi)
  • Bir metre uzunluğundaki bir cam tübü civa ile ağzına kadar doldurduktan sonra tubun ağzını başparmağı ile kapattıktan sonra ters çeviriyor ve yine civa dolu bir kabın icerisine koyuyor.Daha sonra parmağını agzi açık olan yerden çekiyor ve tübün içindeki civa 24 cm azalıyor. Torricelli'nin basınç deneyi (İnsan Düşüncesinin Boyutları)
  • İnsan verilmiş bir hayatı yaşamaz; yaşamayı kararlaştırdığı hayatı yaşar. (İnsan İnanan Bir Varlık)
  • Aralıklı tekrarlarla hafıza temeli kuvvetini artırmak, demek öğrenmeden sonra geçen zamana bağlı kayıpları artmadan biraz daha egzersizle hafıza temelinin kuvvetini artırmak demektir. Böylece unutma hızının yüksek olduğu evrede hafıza Temelli daha da kuvvetlenmiş ve ondan sonra geçen zaman içinde çok az oranda unutmanın olduğu zaman dilimlerine geçilmiş olur. Hafıza başarısının sırrı budur. Bu strateji hatırlanabilir liği unutulmazlığa çevirir. (Hafıza)
  • Tıp eğitimi almış bir nöroloji uzmanı olarak başarılı araştırmalar yapmış olan Freud, üniversitede istediği kadroyu bulamadığı için geçim zoruyla muayenehane açıp psikiyatrik hastaları tedavi işine yöneldi. Fakat yakın arkadaşı Dr. Fliess'e yazdığı bir mektupta, "ben isteğim dışında klinisyen oldum" diye yazmıştır (Jones, 1961). Tedavi işini yaparken bile onun esas amacı, hastalığın oluşum sürecini keşfetme ve açıklama olmuştur. Freud'un psikanalitik teorisi tamamen bu amaca yöneliktir. Bu nedenle, vak'alar sürecin değişik noktalarını ortaya çıkardıkça teorisinde değişiklikler yapmıştır. (Psikoloji Tarihi)
  • Kilise otoritesi yıkılınca kiliseyi arkalarına almış olan asillerin ve kralların nüfuzu da sarsılmış olacaktı. (İnsan Düşüncesinin Boyutları)
  • “Medeniyetin ruh temeli bir inanç, toplumsal temeli o inanca bağlı ahlâk nizamıdır. Bu temeller üzerinde bir araya gelmenin bilincini ve güvenini duyan insanlar o inancı ve ahlâk nizamını yaşatacak devlet teşkilâtını ve iktisâdi yapıyı kurarak büyük kültür eserleri meydana getirir.” (Bir Medeniyet Teorisi)
  • Medeniyetin değeri, onun bütün insanları birleştirecek, barış ve adaleti kuracak bir inanç ve ahlak nizamı olmasındadır. Batı medeniyetinin ruhu bu değeri taşıyamacak biçimde çarpılmıştır... Düştüğü bu trajik durumdan insanlığı kurtaracak ve insanları bütünüyle ve gerçekten medenileştirecek İslamiyetten başka bir hakikat kaynağı var mıdır? ...Medeniyetimizin üstünlüğü bizi, medeniyetimizin inanç ve ahlak nizamına yaraşacak biçimde çok çalışmaya ve iyi insan olmaya yöneltmelidir... (Bir Medeniyet Teorisi)
  • Beethoven sağır olduktan sonra enerjisini isyana ve meydan okumaya değil, ıstrabını yorumlamada ve kavradığı ruhi hakikatı sanat eseri halinde dışlaştırma çabasında kullanıyor. Istırabın oyuncağı olmak yerine ıstrabina anlayışla hakim oluyor ve onu müzik dehasının emrine veriyor. (İnsan İnanan Bir Varlık)
  • "Geçmişten bizi bugüne kadar getiren iyi birikimleri muhafaza etmeden gelecekte yeni ve değerli kültür ürünleri meydana getirmek imkansızdır." (Kültür Değişmeleri ve Batılılaşma Meselesi)
  • "Rehbersiz kaldığı ve Allah'ın iradesine teslim olmadığı zaman içgüdülere yenik düşmesi doğal olan aklı, Allah, iman nuruyla terbiye etmiştir. İman etmeyen aklını kaybetmiyor; fakat akla rehber olacak ışığı söndürmüş oluyor." (Bir Medeniyet Teorisi)
  • “Medeniyetin ruh temeli bir inanç, toplumsal temeli o inanca bağlı ahlâk nizamıdır. Bu temeller üzerinde bir araya gelmenin bilincini ve güvenini duyan insanlar o inancı ve ahlâk nizamını yaşatacak devlet teşkilâtını ve iktisâdi yapıyı kurarak büyük kültür eserleri meydana getirir.” (Bir Medeniyet Teorisi)
  • Bu gidişi tersine çeviremezsek bu topraklarda son nefesini vermek üzere olan bir halk olduğumuzdur. Açıkçası, bu gidişle, bu topraklar artık bize mezar olmak üzere! Fakat meselenin en kötü tarafı da şu ki; bir psikolojik kilitlenmeye maruz kalan insanımız, etine bıçak batsa duymayacak bir hâlde! Felsefede kullandığımız bir terimle ifade edecek olursak; tam bir "apathia" halinde, hisleri felç olmuş bir şekilde bu faciayı seyrediyor. Durmuş HOCAOĞLU (Bilginler Konuşuyor)
  • Anlayarak okuma deyince, çoğu kimse, bütün dikkatini vererek ve her bir sözcüğün ne anlama geldiğini düşünerek, hiçbir sözcüğü atlamadan okumayı anlıyor. Bu bir yanılgıdır. Hiçbir sözcüğü atlamayacağım diyerek onları tek tek incelemekle, bütün cümledeki ya da paragraftaki anlam birimi zihinde kurulamaz. Parçalara takılan zihin, bütüne ulaşamaz. Bu kötü bir okuma stratejisidir. Bu stratejiyle, okuma yavaşladığı gibi, anlama da sekteye uğrar. (Öğrenme)
  • Dikkat edilmesi gereken nokta, bilimsel gerçeklerin zihinde inşa edildiğidir. Gittikçe daha çok yanlışlığı arkada bırakma, doğruya gittikçe yaklaşma demektir. Onun içindir ki bilim, mutlak gerçeğe ulaşma iddiasında olmamakla birlikte sürekli ilerliyor. (Hafıza)
  • G. K. Chesterton'ın çok anlamlı bir sözü var:"İlginç olmayan konu diye birşey yoktur; yalnızca ilgilenmeyen insan vardır." (Öğrenme)
  • “İlginç olmayan konu diye bir şey yoktur; yalnızca ilgilenmeyen insan vardır.” (Öğrenme)
  • .. hayvanlar kültür ve medeniyet meydana getiremez. (Bir Medeniyet Teorisi)
  • “...sırf eskiden kalma olduğu için inatla bir fikre bağlı kalmakta ısrar etmek gelenekçiliktir. Bundan farklı olan geleneksellik, geçmişin bugüne uzanan sürekliliği içindeki tatminsizlik noktasından hareket eder ve bugünün fikrine ulaşmaya çalışır. Gelenekçilik bir çeşit intibaksızlık iken geleneksellik geçmişin uzantısı ve geleceğin hazırlayıcısı olan bugünü inşa ederek yaşamaktır.” (s. 210) (Kültür ve Medeniyet Üzerine Denemeler)
  • "Gerçeği aramayı gerçekten dert edinmiş düşünen kafalar nerede?" (Kültür Değişmeleri ve Batılılaşma Meselesi)

Yorum Yaz