Mardin Mimarlar Odasından Siyasi Partilere Manifesto gibi açıklama

YAŞAM

Mimarlar ve Mühendisler Odası Mardin Şube Başkanlığı, Siyasi partilerde adaylık başvuruları süreci devam ederken dikkat çekici bir açıklamada bulundu.

Mardin'de yerel seçimler öncesi siyasi partilere aday belirleme sürecinde belirleyecekleri aday profili için dikkat edilmesi gereken konular üzerine Mardin'deki STK'lar tepkilerini gündeme getirmeye devam ediyor. 

Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Kadir Üründü'nün siyasi partilerden beklenen aday profili ve kentin sorunları üzerine "Askılı Çeketler" başlıklı yazısından sonra Mimarlar ve Mühendisler Odası Mardin Şube Başkanlığı da bir açıklama yayınladı.

Mimarlar tarafından yapılan açıklamada siyasi partilerden aday belirleme sürecinde dikkat etmeleri gereken hususlar kamuoyu ile paylaşıldı.

Mimarlar Odası Mardin Şube Başkanı Rıdvan Kızıl'ın imzasıyla yapılan açıklamada; Mardin'deki belediyecilik hizmetlerinin yetersizliğine dikkat çekilerek, seçimlerde aday belirleyecek bütün siyasi partilere verimli belediyeciliğin nasıl olması gerektiği ve söz konusu hizmetlerde verimli olabilecek tercihlere vurgu yapılarak dikkat çekildi.

BELEDİYELER GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMİYOR

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Mardin Büyükşehir belediyemiz ile beraber Artuklu, Kızıltepe, Nusaybin, Midyat, Derik, Mazıdağı, Savur, Dargeçit, Ömerli ve Yeşilli ilçe belediyelerimiz bulunmaktadır. Şehirlerimizin imar ve inşa süreçleri ile sosyal ve kültürel alanların temini, şehirdeki ulaşım, temizlik, çocuk oyun alanları, yeşil alanlar, otopark alanları, kentteki erişilebilirlik ve kentteki diğer canlıların hakları adına tüm belediyelerimizin çalışmalar yapması gerekmektedir.
Ancak birçok konuda belediyelerimizin görevini ne yazık ki layığı ile yerine getirmediğini görmekteyiz.

İMAR VE İNŞA ALANINDA ŞEHİRLERİMİZ YAŞANAMAZ HALDE

Özellikle imar ve inşa alanındaki çalışmalar ve planlamadaki yanlış uygulamalar şehirlermizi yaşanmaz hale getirmiştir. İmar yollarının kat yükseliğine oranı göz ardı edilmekte olup şehirlerimizde daracık yollarda devasa yükseklikte yapıların inşasına izin verilmektedir. Otopark ve yeşil alanlar çoğu zaman iptal edilmekte veya yetersiz kalmaktadır. Bu da sosyal etkileşimi azaltmakla beraber hayatımızı ve geleceğimiz olan çocuklarımızı olumsuz etkilemektedir.

PLANSIZ ÇALIŞMALAR KAMU ZARARINA YOL AÇIYOR

Belediyelerimizde ayrıca ciddi koordinasyonsuz, plansız ve programsız yapılan işler şehirlerimizde hayatı olumsuz etkilemekle beraber ciddi anlamda kamu zaralarına da yol açmaktadır. Bunların en bariz örneği hepimizin şahit olduğu yol asfalt çalışması yapıldıktan sonra elektrik, doğalgaz, kanalizasyon ve telekominikasyon gibi hayati önem taşıyan çalışmaların göz ardı edilmesi sonrasında yollarımızın adeta kevgire dönecek şekilde ilgili kurumlarca kazılmasıdır. Bu durum artık dayanılmaz bir hal almıştır.

KAÇAK YAPILAŞMALARA DİKKAT ÇEKİLDİ

Tüm bunlarla ile beraber şehirlerimizde imar ve inşa süreci plansız bir şekilde ilerlemekte, her ada ve parselde farklı bir şekilde uygulanan bütüncül olmayan, sürekli değiştirilen bir hal almış durumdadır. Buna ek olarak kaçak yapılaşmalarda şehirlerimizi olumsuz etkilemektedir. Belediyelerimizin çoğu zaman müdahale etmediği kaçak yapılaşmaların artık şehirlerimizin merkezlerine kadar sirayet ettiğini görmekteyiz, zaten mevcut halde bulunan düzensiz kentleşme cadde ve sokak genişliklerinin kaldıramayacağı yoğunlukta yapılaşmalar ve kent merkezlerini adeta dağ gibi bölen çok yüksek yapılar, yok edilen yeşil alanlar ve yapılmayan otopark alanları şehirimizin ve ilçelerimizin geleceğini yok etmektedir.

VİLLA VURYASI TARIM ALANLARINI İSTİLA ETTİ

Özellikle son dönemlerde artan villa furyası ile başlayan kentlerimizin bağ ve bahçe olarak gözüken tarım alanlarının pervasızca beton yığınına dönüşmesini izleyen ve müdahale etmeyen belediyelerimiz asli görevlerini yerine getirmeyerek belediyeciliği ciddi anlamıyla sorgulamamız gerektiğini bize her daim hatırlatmaktadır.

NASIL BİR BELEDİYECİLİK?

Belediyecilik şehirlerimizin imar ve inşa sürecinin planlaması ile başlayan kentin içinde bulunduğu durum ve sorunlar ile birlikte değerlendirilip, çözüm önerileri ile acil, uzun ve orta vadede yapılacaklar ile şehrin gelecekte olması gereken vizyon perspektifinde planlama yapılıp tüm kurum ve kuruluşlarla koordineli bir biçimde sırasıyla altyapı ve üst yapı ölçeğine taşınacak şekilde çalışma ağı oluşturulmalıdır.
Tüm bunlar ile beraber soyal ve kültürel alanlar düşünülmeli yeşil alan, otopark, ulaşım, temizlik ve kentte yaşayan diğer canlılar içinde çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca sosyal ve kültürel alanlar ile birlikte sosyal yardımlaşma projeleri de geliştirilmelidir.
Genel hatlarıyla çizmeye çalıştığımız bu tablo esasında ana bir çerçeve olarak düşünülüp, geliştirilerek detaylandırılabilir.

KİMLERE GÖREV DÜŞÜYOR

Tabi ki belediyeciler bu noktada bir numaralı muhattaptır. Yönetici konumunda olan Belediye Başkanları, Belediye Meclis Üyeleri esas konunun muhattabıdır. Plan ve programın oluşturulması imar ve inşa süreçleri ile yapılacak tüm çalışmaların fikir babası ve karar mercisi konumunda onlar bulunur. Belediye çalışanları da uygulayıcı konumunda tüm projelere dahil olan kısımdır. Halk ise destekleyen ve gerektiğinde katılım sağlayan konumunda olan ve tüm çalışmalarda ilk sırada etkilenen kesimdir. Belediyelerin yaptığı tüm çalışmaların amacı planlı ve her yönüyle düşünülen şehirlerimizin daha güzel yarınların inşasına zemin hazırlamalıdır. Her kesime hitap eden ve hiçbir kesim için değişmeyen kurallar bütünü ile değiştirilemez düzeni sağlamak belediye yöneticilerinin asli görevidir.

BAŞKAN VE MECLİS ÜYE PROFİLİ ÇOK ÖNEMLİ

Dolasıyla Belediye Başkanı profili ve Belediye Meclis Üyelerinin profili bu noktada çok önemlidir. Belediyecilik anlamında tüm saydığımız ve ana çerçevesini belirlediğimiz çalışmaların yapılabilmesi için belediye başkanı ve belediye meclisi üyelerinin aynı vizyon, nitelikte olması gerekmektedir. Belediye başkanı esasında şehri vücut gibi işleyen bir yapı olarak düşünülebilecek nitelikte, özellikle imar ve inşa sürecini yönetebilme aynı zamanda sosyal ve kültürel çalışmalar ile süreci destekleyip kentin tüm sorunlarına cevap verebilecek nitelikte olan, teknik açından da algılayıp uygulayabilecek Mimar, Mühendis veya Şehir Plancısı meslek gruplarından olması şehirlerimize büyük katkı sağlayacaktır. Aynı şekilde meclis üyelerinin de şehrin imar ve inşası ile alakalı alanlarda nitelikli olması ve her alanda katkı sunabilecek şehrin sosyal, kültürel ve hukuki sorunlarında da çözüm üretecek çeşitlilik ve zenginlikte olması gerekmektedir.

SİYASİ PARTİLERE ÇAĞRI

Tüm halkımızın bu bilinçte olduğunu ve niteliğe önem verdiğini görmek yarınlarımız için bizi umutlandırmaktadır.
Tüm bu görüşlerimizin ışığında belediye seçimlerinin gündemde olduğu bu günlerde bütün siyasi partilere çağrımız şudur; Belediye Başkan adaylarımızın şehrin imar ve inşasına hakim sosyal ve kültürel açıdan da şehir ve ilçelerimize katkı sunabilecek teknik bilgi ve birikimine sahip mimar, mühendis ve şehir plancılarından oluşmasıdır. Aynı zamanda meclis üyelerimizin şehir ve ilçelerimizde imar ve inşası ile beraber sosyal, kültürel ve hukuki her alanda sorunların çözümüne katkı sunacak çeşitlilikte olması şehir ve ilçelerimize vizyon katacaktır."

Asılı Ceketler