Mezüre'den bakınca Mardin'i görebiliyor musunuz ?

RÖPORTAJ

Mardin'de tarihi çarşıda 64 yıldır Terzicilik yapan İliye Kırılmaz ilk gün ki aşkla hala mesleğini sürdürüyor. Kırılmaz, "Kadifeli işci bulamadığım için tek başıma sabah açarım dükkanımı çırak olmadığından zorluk çekiyorum." dedi

SİZİ TANIYABİLİR MİYİM EFENDİM ?

Ben İliye kırılmaz 1950 Mardin doğumluyum Evli ve 2 çocuk babasıyım.

Uzun yıllar terzilik yapan bi üstadsınız iğne ucundaki hayatınıza ne zaman başladınız ?

1957'de başladım ilkokul ile beraber terzilik sanatına başladım. 1957'de 64 yıl önce terziliğe çırak olarak başladım. 9 sene çırak ve kalfalık yaptım. Daha sonra da askere gittim. Askerden döndükten sonra 1972'de kendi iş yerimi açtım. 1972'den bu yana hala mesleğimi icra ediyorum.

Bugüne kadar bu işi yapma tercihiniz neydi kendiniz'mi seçtiniz çevreniz'mi etki etti ?

Ben mükemmelci bir adamım. her işi en iyisi ile yapmaya çalışırım büyük bir özveri ile bu sanatı öğrendim bunun en büyük etkeni benim bir ustam vardı terzi sanatçısı muazzam bir ustaydı her yönüyle yapmış olduğu tüm dikimleri halkın beğenisini toplayan ustanın yanında çalıştım. Kendi tercihimdi.

Yarım asırdan fazla bu işe Ömür verdiniz terzinin en zor tarafı nedir ?

Bildiğiniz üzere burada kadifeli işci bulamadığım için tek başıma sabah açarım dükkanımı çırak olmadığından zorluk çekiyorum. Talep çok olduğu için.

Hazır konfeksiyon çıktıktan sonra ki durum nasıl gitti? teknoloji mesleğinizi nasıl etkiledi ?

Benim bir anım var bende 1978'de Almanya'ya gittim orada çok yakın arkadaşım vardı geziye çıktık orada çok meşhur bir park vardı alışveriş yeri idi bir baktım ki bir terzi dükkanda giydirilmiş manken bulunuyordu. Dükkana doğru gittim usta burada ne yapıyorsunuz diye sordum çalışıyorum dedi yalnız mı çalışıyorsunuz diye sordum kendisine burada nasıl gidiyor konfeksiyon işi güzel gidiyor dediğinde ve ben şunu anladım bir zaman gelecek terzilik mesleğini arka planda bıraktıracak ve hazır konfeksiyonuna talep artacağını öngörmüştüm. Artık terziye çok az talep var gençler özellikle çok önem veriyor onun için bizi bayağı etkiledi.

Hiç önemli siyasetçilerin ve sanatçıların kıyafetlerini dokundunuz mu ?

Ben 1972'den şimdiye kadar burada geçmiş ve gelmiş milletvekillerinin ve siyasetçilere tek değil mülki amirleri, savcılar, garnizon komutanlarının kıyafetlerine dokundum. Hala da kıyafetlerini dikiyorum. 2000'li yıllarda Mardin valimiz fikret güven aradı aradan 24 yıl geçti hala iletişim devam ediyor kendisi özel kumaş satın almış diktirmek için benle konuştu hasta olduğum için erteledim. Her siyasetçinin, mülkü amirin, garnizon komutanlarının kıyafetine dokundum hala da dokunmaya devam ediyorum.

Önceden kimseyle paylaşmadığınız şimdi benimle paylaşmak istediğiniz tavsiye niteliğinde söylemek istediğiniz birşey varmıdır ?

Yaklaşık bundan 10 yıl öncesinde milli eğitim müdürümüz Selim bey ve onunla birlikte Ankara'dan milli eğitim bakanlığından müfettiş gelmiş. Ankara'dan ismimi duymuş mardine gelmişken de Selim bey iletmiş beraber yanıma geldiler. Müfettiş bey bana İlya bey siz misiniz diye bana sordu evet sayın müfetişim İsmini duyduk ama millete bir sene sonra sıra veriyormuşsunuz. sayın müfetişim ben tek başıma çalışıyorum. Neden tek başına çalışıyorsun diye bana sordu bende bu sorunun oluşmasında milli eğitim Bakanlığının hatası bu kadar meslek okulları açıldı bu kadar sanat okulları açıldı niye terzi okulları açılmadı diye kendisine Her türlü meslek var bir tek terzilik mesleği yok dedim. Ben isterim ki burada okullar açılsın öğrenciler yetiştirilsin sanat öğrensinler. Bizim görevimiz gençlere istihdam sağlamak ama imkanlar yok. Çırak müessesesi bitince imkanları elimizden aldılar. Keşke almasalardı.”

HABER: FARUK MUSLU / ÖZEL RÖPORTAJ