Öter: Mardin'de son yılların en verimli hasadını bekliyoruz
Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, yağmurun yağmasıyla Güneydoğu'nun büyük geçim kaynağı arasında yer alan mahsullerden yüksek verim beklediklerini söyledi.
Mezopotamya bölgesinde bulunan ve geniş tarım arazileri, verimli topraklara sahip Mardin'in Kızıltepe Ovası'ndaki çiftçilerin yüzü bu yıl kısmen de olsa gülüyor. En büyük geçim kaynağı arasında yer alan buğday, arpa ve mercimek ürünlerinde çiftçiler bu yıl yeteri derecede yağışların gelmesiyle yüksek verim beklediklerini ifade ettiler.
Mardin Ovası'nda bu yılki mahsulün verimi hakkında açıklamalarda bulunan Kızıltepe Hububat Ticaret Merkezi ve Hububatçılar Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, son 20-25 yılın en yağışlı ve en verimli hasadını beklediklerini dile getirdi.
Hasadın toplanmasına bir aydan az bir zaman kaldığını ifade eden Öter, yağan yağışlardan iyi bir verim beklediklerini vurgulayarak, "Allah'ın izniyle hasadın toplanmasına, başlanmasına yaklaşık bir ay kaldı. Hatta kuru alanlar için 15 günümüz kaldı. Mayıs'ın sonlarına doğru hasat başlayacak. Ama kuru alanda ekilen arpa, mercimek ve buğday ürünleri 15 Mayıs'tan sonra başlıyor, Mayıs'ın sonlarına kadar kuru alanlar tamamlanıyor. Bu sene yağış açısından mahsul çok iyidir Allah'a sonsuz şükürler olsun. Son 20-25 yılın en yağışlı, en verimli bir hasadı bekliyoruz. Sadece burada bu hafta çok kritiktir. Bu süreçte havanın serin olması veya yağışların devam etmesiyle hem kalite olarak hem de daha iyi bir verim bekliyoruz inşallah." şeklinde konuştu.
Bu yıl mahsul fiyatlarının çiftçiyi kurtaracak şekilde olması gerektiğine dikkat çeken Öter, "Hükümet yetkililerimizden alım noktasında TMO'nun yaptığı alımlarda şimdiden hazırlıkları başlatıp yerlerini açması gerekiyor. Bu alım fiyatları noktasında çiftçinin girdiği maliyetler çok yüksek durumda. Mazot, gübre, ilaç gibi yani bir buğdayı üretmek için lazım olan her şey pahalı durumda. Bu sene arazileri sulamak için suya pek ihtiyaç olmadı. Ancak buğdaydan sonra Mısır ekileceğinden suya ihtiyaç olacak. Bu minvalde bu yıl alım fiyatının 15 liranın altında olmaması gerekiyor. Bu fiyat noktasında bir beklenti içerisindeyiz." ifadelerini kaydetti.
Çiftçinin tarım üretiminde çok ağır bedeller ödeyerek ürünü sağladığını belirten Öter, "Son üç dört ayda iki sefer ekmeye zam gelirken buğday fiyatı ise yerinde sayıyor. Çiftçi bunu üretirken çok büyük maddi bedeller ödüyor. En azından buğdaya yüksek fiyat verilmese de farklı konulardan çiftçinin desteklenmesi gerekiyor. Bunlardan bir tanesi bizim talebimiz, vergi noktasında çiftçilere tarımda kullanılmak üzere verilen mazota ÖTV ve KDV’nin alınmamasıdır. Nitekim denizlerde hem tatil için hem keyf-u seyran için yat ve gemilerde mazotlar vergisiz, ÖTV’siz ve KDV’sizdir. Bu tarafta ise çiftçi bu buğdayı üretiyor ve bu buğday ekmek olarak, pasta olarak, bulgur olarak, makarna olarak soframıza geliyor. Bir taraftan çiftçi temel gıdayı üretiyor, ona vergi yükletiliyor bir taraftan da sosyetelere vergisiz veriliyor. Biz kimseye karşı değil, kimsenin hayat tarzına da karşı değiliz ama burada çiftçileri gözetlemek gerekiyor. Çünkü çiftçinin derdi çok yüksek." ifadelerini aktardı.
Öter, çiftçinin bu yıl hem fiyat hem de yer noktasında mağduriyet yaşamaması adına yetkililere seslenerek, "Malum olduğu üzere ülkemizde enflasyon bayağı yüksek durumda. Bu enflasyonla çiftçi girdiği maliyetleri altında eziliyor. Alım fiyatlarında hükümetimizin buna dikkat edeceğini umuyoruz. Geçen sene ürünlerde alım noktasında biraz geç başladı. Çiftçi buğday ve arpanın çoğunu köyde boşaltmak zorunda kaldı. Daha sonra araçlarla TMO’ya getirildi. Dolayısıyla bu yıl bu tür sorunlarla karşılaşmamak için TMO’nun şimdiden hazırlıklı olması gerekiyor. TMO’nun temel görevlerinden bir tanesi çiftçi lehine piyasada regülatör görevi yapmak, dengeyi sağlamaktır. Şayet serbest piyasada fırsatçılık oluştuğu takdirde TMO’nun devreye girmesi için şimdiden hükümetimizden ricamızdır. Çiftçiyi koruması gerekiyor." ifadelerine yer verdi.
Bu yıl mahsüllerin çok verimli geleceğini ifade eden çiftçi Mervan Geçgel, fiyat noktasında geçen sene biçilen fiyatın çiftçiyi mağdur ettiğini, bu yıl ise daha iyi bir fiyat beklentisinde olduğunu aktardı.
Çiftçi Geçgel, "Gözümüzü açtığımızdan beri babalardan kalma tarım işleriyle uğraşmaktayız. Bu yıl ürünler yağmurlardan dolayı çok iyi. Bir aya kadar kalmaz biçerdöverler gelmeye başlayacaklardır. Mahsuller şu an çok iyi durumda. Geçen seneye göre de iyi ancak geçen yıl da fazla kötü durumda değildi. Geçen sene TMO’dan fiyat noktasında biraz sıkıntı olmuştu. Bu sene devletten TMO’dan yani yüksek bir fiyat bekliyoruz. Çünkü her şey pahalı olmuş durumda. Şu an buğdayın fiyatı 11 lira civarında seyrediyor. Buğdayı ekerken mazot, ilaç, vergilerin bayağı yüksek fiyat olduğundan az fiyatlar çiftçiyi kurataramıyor. Dolayısıyla çiftçilerin zarar etmemesi için devletin destek vermesi lazım. Devlet TMO ile şimdiden alt zemin çalışmalarını başlatması gerekiyor. Geçen sene çiftçi fiyat hususunda bayağı zarara uğradı." şeklinde aktardı.
Bu yıl buğday fiyatının en az 15 TL olması gerektiğine dikkat çeken Geçgel, "Şu günlerde yağmur beklentimiz var. Mahsullerimiz daha iyi olacak inşallah. Fiyat konusunda buğdayın en az 15 TL olması lazım. Daha aşağısı çiftçiyi kurtarmıyor. Mısır ekimine de başlayacağız inşallah. İnşallh iyi bir verim alırız." dedi.