Mardin’de Bilinmeyen Sahabe Türbeleri!
Mardin, tarihi ve kültürel zenginliklerinin yanı sıra İslam tarihine ışık tutan sahabe türbeleriyle de dikkat çekiyor. İslam’ın dört büyük halifesinden biri olan Hz. Ömer döneminde bölgenin fethi için gönderilen sahabelerin kabirleri, Mardin ve çevresinde önemli bir manevi değer taşıyor. Bu türbelerin bulunduğu alanlar Ramazan Ayında bu yerleri bilen çok az sayıda vatandaşın akınına uğruyor.

Editörümüzün derlediği bilgilere göre, Mardin’de Peygamberimize ait kutsal emanetler arasında Sitti Radviye Medresesinde yer alan ayak izi ve Ulu Cami'de bulunan Sakalı Şerif'in yanında birçok sahabe türbesi bulunuyor. Bu türbeler, hem İslam tarihi açısından hem de inanç turizmi için büyük bir potansiyel taşıyor.
İşte Mardin’de ortaya çıkarılan sahabe türbeleri ve hikayeleri:
Muhammed El Faris
Peygamber efendimize biat eden 7 çocuktan biri olan Muhammed El Faris'in kabri bugün sadece kalıntıları ayakta kalan Artuklu ilçesindeki Hüsamiye Medresesinde yer alıyor.
Muhammed El Faris'in Habeşistan'a göç eden ilk Müslüman kafilesinde dünyaya gelen ve Muhammed ismini alan iki bebekten biridir. Peygamber efendimize biat eden 7 çocuktan bir sahabedir. Muhammed Farisi’nin, Cafer-i Tayyar hazretlerinin oğlu olduğu dolayısı ile Peygamber efendimizinde amcası Ebu Talib’in torunu olduğu bilgisine ulaşıyoruz. Peygamber efendimiz ile muhteşem hatıraları var. Hazreti Hasan ve Hüseyin ile birlikte yaşamış ve hayatını onlara adamış bir sahabedir.
Midyat Acırlı Beldesindeki - Şehit Sahabeler Türbesi
Midyat’ın Acırlı beldesinde, Alet mevkiinde iki sahabe efendimizin kabri bulunuyor. Bu sahabelerin Hz. Ömer döneminde bölgenin fethi için gönderilen Abdul Esvet ve bir diğer sahabe olduğu kaynaklarda geçiyor.
Sahabe Abdul Esvet’in, Hz. Ömer tarafından kumandan tayin edilerek bölgeye geldiği ve burada düşmanla yapılan savaşta şehit düştüğü biliniyor.
Şeyh Çabuk Camii - Abdullah Bin Enes El Cüheyni Türbesi
Mardin merkez Artuklu ilçesinde bulunan Şeyh Çabuk Camii, Peygamber Efendimiz’in (SAV) postacısı olarak bilinen ve Şeyh Çabuk lakabıyla bilenen sahabe Abdullah Bin Enes El Cüheyni’nin kabrine ev sahipliği yapıyor. Abdullah Bin Enes El Cüheyni’nin Hz. Muhammed’in (SAV) elçisi olarak İstanbul’a mektup götürmek üzere görevlendirildiğini, ancak Mardin’e geldiğinde vefat ettiğini belirtiyor.
Türbesi, caminin içinde yer alıyor ve halk tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Abdullah Bin Enes El Cüheyni, 1400 yıl önce Peygamber Efendimiz’in davet mektubunu Mardin ve bölgesindeki Yakubiler (Süryaniler) iletmek üzere at sırtında Mardin’e gelmiş ve burada vefat etmiştir.
Abdullah Bin Enes El Cüheyni'nin kabri, lakabı Şeyh Çabuk adıyla yaptırılan camide bulunuyor. Çabuk Mahallesi’nde 1.Cadde’nin güneyinde yer alan Şeyh Çabuk Camii, özelikle il dışından gelen misafirlerin ziyaret ettiği mekânların başında geliyor.
Vefat ettiği yere defnedilen Şeyh Çabuk (Abdullah Enes el Cüheyni) Hazretlerinin makamı etrafına Artukoğulları, devrinde cami yapılmış. Caminin yanında bir de zarif bir minare var. Şeyh Çabuk hazretlerinin medfun olduğu kabir, düz mermerden yapılmış. Peygamber Efendimiz ile düşman ordularının kumandanları arasında mekik dokuyarak haber ulaştıran ve bu yüzden Peygamber Efendimizin Postası ismini alan Abdullah Enes el Cüneyhi, hızlı haber ulaştırdığı için Şeyh Çabuk isimle anılmış.
Hz. Ali’nin Sütkardeşi Muhammed Zurrar Türbesi
Mardin’de Hz. Ali’nin sütkardeşi olan sahabe Muhammed Zurrar’ın kabri, kendi adıyla anılan camide bulunmaktadır.
Artuklu İlçesinde Mardin Kalesine nazır bir yerde olan bu türbe ve cami, Mardin’in inanç turizmi açısından önemli bir değeri temsil etmektedir. Türbe caminin bodrum katında mağara gibi bir yerde bulunurken, özel izinle ancak ziyaret edilebiliniyor.
Dırar İbni Ezder ve Hemşireleri
Tarihi kayıtlara göre Mardin'de ayrıca sahabe Dırar İbni Ezder ve hemşirelerinin kabirleri bulunuyor. Kayıtlarda tarihteki ismi ile Havle kasabası olarak anılan yerde olan bu türbenin ortaya çıkalarıması halinde Mardin'in inanç turizmine ayrıca bir değer katacak.
Urve İbn-i Zübeyr
Urve İbn-i Zübeyr (R.A) Midyat'ta metfundur. Belgelerde İmam Zeynelabidin Efendimiz hazretleri ve hemşire-i saadetleri Zeynep'in de Nusaybin'de metfun olduğu yazılıdır. Bu türbeler, İslam tarihine ışık tutan önemli mekanlar arasında bulunuyor.
Sahabe Türbelerine Saygı ve İnanç Turizmi Potansiyeli
Mardin, sahip olduğu sahabe türbeleriyle inanç turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip. Bu kutsal mekanların tanıtımı ve bakımı, hem bölge halkı hem de ziyaretçiler için önemli bir adım olacaktır. Yetkililerin bu konuda harekete geçmesi, Mardin’in inanç turizmi alanında hak ettiği yere ulaşmasını sağlayabilir.
Editör: Mehmet Nezir Güneş