diorex

Kiralık ev yok, olanların kirası da el yakıyor!

Mardin başta olmak üzere bölge illerinde kiralık daire bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Maraş merkezli depremlerin ardından kiralık daire kalmazken, bazı vatandaşlar 4-5 aydır kiralık ev aradıklarını ancak bulamadıklarını söylüyor.

  • 30.10.2023 11:09
Kiralık ev yok, olanların kirası da el yakıyor!

Depremin etkilediği 11 ilin ardından bölge şehirlerinde kiralık ev bulmak giderek zor hale gelirken fahiş kira sıkıntısı yaşanıyor. Kiralık daireler karaborsaya düşmüş durumda.

Taksi şoförü Erdoğan Kardaş, 5 aydır kiralık daire aradığını ancak bulamadığını söylüyor.

Kardaş, “4-5 aydır kiralık ev bulamadım. Mecburen aynı evde kalıyorum. Ev bulamıyoruz. Olanları da ev sahipleri vermiyor. Kira için 10-15 bin TL istiyorlar. Bu parayı nereden getirelim” diyor.

Kiralık evlerin fiyatı 11 bin TL olan asgari ücretin üzerinde. Kentte kiralık ev sorunun çözülmesini isteyen vatandaşlar hükümetin yeni imar alanları açmasını istiyor.

Kira fiyatlarının uçtuğunu belirten Hakan Süer de “Mardin'de  şu an ev yok. Ev sahibi kira ücretini 2 bin TL’den 8 bin TL’ye çıkarıyor ve ‘kabul edersen kal, etmezsen çık’ diyor. Asgari ücret 11 bin TL, kira bin 8 TL. Hadi bakalım nasıl ödeyeceksin bu kirayı, kirayı ödersen kalan 3 bin lirayla bir ay boyunca nasıl geçineceksin.?” diye konuştu.  

Zeynep Aslan ise; mevcut kira ücretlerini herkesin ödeyemediğine dikkati çekerek, “Yenişehir'de en kötü ev 4-5 bin TL, normal bir ev 8-10 bin TL. Herkes ödeyemiyor. Buna bir çözüm bulunmalı. Bu saatten sonra ev sahibi olmamız da neredeyse imkansızlaştı.” diyor.

Kiraların bir yıl içinde 3-4 kat arttığını vurgulayan Mehmet Nur Demir de Pandemi sürecinin ardından halkın ekonomik sıkıntı yaşadığını, bu dönemde kira fiyatlarının bu dendi artmış olmasının normal olmadığını, ev sahiplerinin fırsatçılık yaptığını, bütün bunlara karşı da herhangi bir denetim mekanizmasının işletilmiyor olmasının önemli sebeblerin arasında yer aldığını söylüyor.

Öte yandan Diyarbakır'da yıllardır emlakçılık yapan Burhan Dilli, boş ev olmadığı için kendilerinin de gelir elde edemediklerini belirtiyor.

Dilli, “Eskiden Diyarbakır’da 500 müteahhit vardı ama şimdi 50 tane var. Evler yetmiyor. Millet ne yapsın? Geçenlerde bir müşteri eşyalarını koyabilecek bir ambar istedi aradık taradık bulamadık. İnsanlar eşyalarını koyacak yer bile bulamıyor” diyor.

Editör: Kadir Üründü

Yorum Yaz