Görkemli Geçmişiyle Türkiye’nin Başkenti Ankara'nın Tarihi Yapıları
Ankara, Türkiye’nin başkenti olmasının yanı sıra tarihi ve kültürel açıdan sahip olduğu zenginlikleriyle ünlü bir şehirdir.
Geçmişinin Tunç Çağı’na kadar uzandığı bilinen şehir, günümüze ulaşana dek pek çok büyük medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu sayede gezip görülebilecek pek çok kalıntının günümüze kadar ulaştığı şehre yıl boyunca tarihi geziler kapsamında yüz binlerce ziyaretçi akın etmektedir. Ankara’nın tarihi yapıları, keşfedilmesi gereken birbirinden etkileyici detayları bünyesinde barındırmaktadır. Şehrin merkezi başta olmak üzere her köşesinde geçmişe dair izler taşıyan müze, anıt, kale, köşk ve köprü görülebilmektedir.
1. Anıtkabir
Ankara’nın gezilecek tarihi yerleri kapsamında ilk sırada hiç şüphesiz Anıtkabir bulunmaktadır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir, yalnızca Ankara’nın değil tüm Türkiye’nin en önemli anıt mezar kompleksidir. Yapımı 1953 senesinde tamamlanan Anıtkabir, mimari açıdan etkileyici detaylara sahiptir. 750 bin metrekarelik oldukça geniş bir alan üzerinde yer almaktadır. Bünyesinde birbirinden değerli fotoğrafların, eserlerin ve tarihi belgelerin sergilendiği Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi hizmet vermektedir. Her köşesinin kulelerle çevrildiği Anıtkabir’de Aslanlı Yol, Mozole, Tören Meydanı ve Barış Parkı gibi görülmeye değer bölümler bulunmaktadır. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk başbakanı, Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı İsmet İnönü’nün kabri de Anıtkabir’de yer almaktadır.
2. Ankara Kalesi
Şehrin tarihine ışık tutan yapılardan olan Ankara Kalesi’nin MÖ 5. yüzyıldan günümüze ulaştığı tahmin edilmektedir. Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından aktif bir şekilde kullanılmış olan kale, yaklaşık 110 metrelik yüksekliği ile ziyaretçilerine şehrin panoramik manzarasını sunmaktadır. İç surlarının Bizans döneminde yapıldığı bilinen Ankara Kalesi’nin içerisinde geçmiş dönemlerden kalan birçok ev bulunmaktadır. Bu evlerin bir kısmı restore edilerek günümüzde restoran, kafe ve lokanta olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
3. Anadolu Medeniyetleri Müzesi
Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Altındağ ilçesine bağlı Ulus semtinde yer almaktadır. Toplamda iki binadan oluşan müzede, Paleolitik Çağ’dan günümüze Anadolu’nun tarihine ilişkin arkeolojik detaylar ziyaretçiler ile buluşmaktadır. 1921 senesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün fikri üzerine inşa edilen müzede, Anadolu’da yaşamış olan uygarlıklardan kalan eserler sergilenmektedir. Yaklaşık 200 bine yakın eserin bulunduğu Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Ankara’nın tarihi yapıları arasında öne çıkan bir destinasyondur.
4. Ankara Etnografya Müzesi
Türk sanat tarihi ile ilgili birbirinden etkileyici örneklerin sergilendiği Ankara Etnografya Müzesi, Altındağ ilçesinde yer almaktadır. Türk İslam sanatını kapsayan zengin koleksiyonlara ev sahipliği yapan müzede yöresel kıyafetler, takılar, el yazmaları, silahlar, taş, ahşap ve cam eserler sergilenmektedir. Yılda ortalama 100 bin kişinin ziyaret ettiği Ankara Etnografya Müzesi’nin bahçesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün tasvir edildiği 1927 yılına tarihlenen bir heykel yer almaktadır.
5. Hamamönü
Hamamönü, Ankara’nın en otantik destinasyonlarından biridir. Tarihi köşk ve konakların çevrelediği dar sokakları ile ünlü olan Hamamönü, ziyaretçilerine nostaljik bir gezi imkanı sunmaktadır. Adını, Tarihi Karacabey Hamamı’ndan alan destinasyon, aynı zamanda 19. yüzyıl Osmanlı mimarisine ilişkin etkileyici detaylar sunmaktadır. Çevresinde yeşil alanların bulunduğu Hamamönü’nde aynı zamanda pek çok restoran ve kafe hizmet vermektedir.
6. Pembe Köşk
Ankara’nın Çankaya ilçesinde yer alan Pembe Köşk, İsmet İnönü’nün hayatının büyük bir kısmını geçirdiği evin müzeleştirilmesi ile ziyarete açılmıştır. Ankara’da gerçekleştirilen birçok ilke imza atan köşk, günümüze ulaşana dek Atatürk’ün de katılım gösterdiği konser, sergi ve toplantılara ev sahipliği yapmıştır. Bünyesinde İsmet İnönü’ye ait kişisel eşya, üniforma ve madalyalar sergilenmektedir. Aynı zamanda Atatürk ve İsmet Paşa’nın birlikte yemek yedikleri oda ile satranç oynadıkları masanın da görülebileceği müze, yalnızca millî bayramlarda açıktır.
7. Akköprü
Ankara’nın tarihi yapılarından biri olan Akköprü, Yenimahalle ilçesinde yer almakta olup, bulunduğu semte adını vermektedir. Geçmişte Bağdat Ticaret Yolu üzerinde bulunan köprü, 1922 yılına tarihlenmektedir. Osmanlı döneminde genellikle kervanlar ve askerler tarafından kullanılan köprü, 1959 senesinde koruma altına alınmıştır. Yedi kemerli bir şekilde inşa edilen Akköprü, tarihi önemi dolayısıyla yıl boyunca ziyaretçi akınına uğramaktadır.
8. Augustus Tapınağı
Altındağ ilçesinde yer alan Augustus Tapınağı, şehrin görülmeye değer tarihi yerleri arasında öne çıkmaktadır. MÖ 25 ile 20 yılları arasına tarihlenen tapınak, Roma İmparatoru Augustus’a adanmıştır. Tapınağın günümüze yalnızca iki adet duvarı ulaşabilmiştir. Augustus Tapınağı’nın en önemli özelliği isAugustus’un başarı öyküsünün anlatıldığı ve Monumentum Ancyranum olarak adlandırılan yazıta ev sahipliği yapıyor olmasıdır. Tarihi ve kültürel açıdan Ankara’nın en önemli destinasyonlarından biri olan Augustus Tapınağı, Hacı Bayram Veli Cami’nin bitişiğinde ziyaretçilerini ağırlamaktadır.
Editör: Nezir Güneş