ergul
diorex

Engin Gürkan'ın Sanat Yolculuğu

29 yıldır telkari sanatıyla uğraşan Engin Gürkan, Aramice dilinin Estrangelo yazı karakteri ile ahşap levhalar, deri ve parşömenler üzerine işleyerek bu dili yaşatmaya çalıştığını söyledi.

  • 13.09.2024 18:15
Engin Gürkan'ın Sanat Yolculuğu

Aramice M.Ö. 6. yüzyılda tüm Yakın Doğu'da egemenlik kuran Pers (İran) İmparatorluğunun resmî yazışma dili olmuştur. Aramicenin Urfa lehçesinden türeyen ve M.S. 2. yüzyıldan itibaren Süryani alfabesi (Estrangelo) ile yazılan lehçesine Süryanice adı verilir.

Aramice'nin İzinden

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı sanatçısı Engin Gürkan, 29 yıldır telkari sanatıyla uğraştığını aynı zamanda, Aramice dilinin Estrangelo yazı karakteri üzerine çalışmalar yaptığını söyleyen Gürkan, "Bu nadir sanatı ahşap levhalar, deri ve parşömenler üzerine işleyerek yaşatmaya çalışıyorum. Bu yazı çok az kişi tarafından biliniyor bu yazının unutulmaması ve yaşatılması açısından hobi olarak sürdürüyorum.” dedi.

Son altı yıldır Aramice yazısını hem hobi hem ticaret olarak hayatına alan Gürkan, bu sanatı yurtdışına kadar yaymayı başardı.

Avrupa’daki Süryani akrabalarının, arkadaşlarının, duyan bilen herkesin bu el yazmalarına büyük ilgi gösterdiğini söyleyen Gürkan, bu sanatın önemine vurgu yaparak "İncil’de geçen duaları ahşap ve deri üzerine işleyerek yurtdışına gönderiyorum.Bu yazılar hiçbir yerde bulunmadığı için değerli ve anlamlı hediyeler oluyor." diye ifade etti.

Halk Eğitim Merkezinde ücretsiz kurslar vererek sanatını yeni nesillere aktarmak için çaba gösterdiğini söyleyen Gürkan, “Genç nesil biraz sabırsız. Telkari, emek ve sabır isteyen bir sanat. Yeni nesil ise hemen öğrenip bitirmek istiyor, ama bu sanatta bir dereceye ulaşmak için en az 1-2 yılınızı vermeniz gerekiyor." diye belirtti.

Gürkan, hem telkari sanatını hem de Aramice yazısını ömrü yettiğince sürdürmeyi ve genç nesillere aktarmayı hedeflediğini söyledi.

 

Editör: Emine Doğan

Yorum Yaz