Tarihin en kötü turizm sezonu yaşanıyor

TURİZM

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) yaz tatilinin başlamasıyla birlikte tarih ve kültürel değerleri görmek isteyenlerin akın ettiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde turizmi sekteye uğrattı.

Mardin, Göbeklitepe, Nemrut ve Zeugma gibi simgeleriyle Güneydoğu Anadolu Bölgesi turizminin en gözde ve en önde olan kentlerinden Gaziantep, Mardin, Şanlıurfa ve Adıyaman’da Coronavirus salgını nedeniyle turizm sektöründe gerileme yaşandı.

Geçen yıl Gaziantep’te 719 bin 818 yerli ve yabancı turistin konakladığı otellerde, bu yıl 155 bin 645 turist konakladı. Kentte mayıs ayında 7 bin 92 olan turist sayısı ise normalleşme adımları ile birlikte haziran ayında 23 bin 897’ye yükseldi.

Geçen yıl yaklaşık 2 milyon turisti ağırlayarak kendi rekorunu kıran Gaziantep’te bu yıl ise geçen yıla oranla gelen turist sayısında yüzde 85 azalma yaşandı. Gaziantep gibi Şanlıurfa ve Adıyaman’da da turist sayısında ciddi bir düşüş yaşandı.

Tarihi, doğal güzellikleri, gastronomi ve kültür turizmindeki potansiyeli sayesinde ziyaretçilerin en gözde merkezlerinden olan Gaziantep'te turist sayısında yaşanan düşüş kent ekonomisini olumsuz etkiledi.

Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, konak ve çarşı gibi tarihi yapıların yer aldığı kentte Coronavirus salgını tedbirlerinin normalleşme ile birlikte kaldırılmasının ardından az da olsa turist hareketliliği olsa da geçen yılın ilk yarısına göre turist sayısında büyük oranda düşüş yaşandı.

Her gün binlerce turistin geldiği ve özellikle bölge ülkeleri başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden de oldukça fazla ziyaretçi alan Gaziantep’te esnaf, turist gelmeyince zor durumda kaldı. Sıkıntılı günler yaşayan esnaf, kente yerli ve yabancı turistlerin gelmemesinden dolayı normalleşme sürecinde de umduğunu bulamamaktan yakınıyor.

Coronavirus vaka sayılarının bir an önce düşüp, eski günlere dönülmesini arzuladıklarını ifade eden kentteki esnaflar virüsün kontrol altına alınması durumunda ilkbahar ve yaz sezonundaki bu kaybın sonbaharda telafi edilebileceğini tahmin ediyor.

Hafta içi başta olmak üzere özellikle de hafta sonları ziyaretçi akınına uğrayan tarihi Antep Kalesi’nin çevresi ile kentin tarihi ve turistik mekanlarının geçtiğimiz yıllara oranla boş kalması dikkat çekti.

Kentte, turistlerin en çok alışveriş yaptığı yerlerden biri olan tarihi Zincirli Bedesten ve çevresindeki çarşılarda esnaf, hiçbir dönemde yaşamadığı durgunluğu yaşıyor.

Turist sayısında yaklaşık yüzde 90 oranında bir azalmanın yaşandığı kentte esnaf, durumun çözüme kavuşturulması için yetkililere çağrıda bulundu.

Kalealtı Çarşısı esnaflarından olan ve sedef kakmadan yapılan hediyelik eşya satan Ahmet Bıyık, geçen yıla göre turist sayısında yaşanan düşüşün kendilerini mağdur ettiğini söyledi.

“İşlerimiz geçen yıla göre yüzde 90 oranında düştü”

Geçen yıla oranla satışlarda önemli oranda düşüş yaşandığını belirten Bıyık, “Covid-19 pandemisine halkın çok dikkat etmesi lazım. Çünkü herkes için çok büyük sıkıntılar oluyor, büyük bir kriz var. İşlerimiz eskisi gibi değil. Normalde hafta sonu Gaziantep'te turist akını yaşanırdı. Ama şimdi ne yazık ki ne yabancı ne de yerli turist var. Tarihi Antep Kalesi açık, normalde kaleye gelen ziyaretçiler, ziyaretten sonra alışveriş yaparlardı. Esnafa da büyük katkıları olurdu. Ama şimdi esnaf o getiriden faydalanamıyor. İşlerimiz geçen yıla göre yüzde 90 oranında düştü.” dedi.

“Bu sürecin sıkıntısını halen çekiyoruz”

Tarihi Bakırcılar Çarşısı’nda hediyelik bakır eşya satan esnaf Mustafa Abar ise “Müşterilerimizi bekliyoruz. Esnaf şu anda bayağı sıkıntı yaşıyor. Esnaf yavaş yavaş bitiyor. Yetkililerimizden esnafa yardımcı olmalarını istiyoruz. Sezon başladı ama pandemi ortaya çıktı ve yaklaşık 130 gün işyerlerimiz kapalı kaldı. Bu sürecin sıkıntısını halen çekiyoruz. Ürün fiyatları da sürekli yükseliyor. Bundan dolayı müşteri de ürün alma konusunda sıkıntı yaşıyor. 15 lira olan bir ürünün fiyatı yaklaşık 35 lira oldu. Bütün ürünlerin fiyatı yükseliyor. Müşteri ürün alamayınca bizde satış yapamıyoruz. Geçen yıllara göre satışlarımızda ciddi bir düşüş var. Geçen sene çarşıya gelen turist sayısı çok güzeldi. Alışverişimiz oluyordu. Esnaf rızkını kazanıyordu. Ama bu sene esnafın durumu çok kötü.” şeklinde konuştu.

“Yabancı turistler Gaziantep’e gelmiyor”

Coronavirus salgınından dolayı kente turistlerin gelmemesinin esnafı olumsuz etkilediğini belirten Tarihi Gümrük Hanı Yaşayan Müze esnaflarından İbrahim Karabay da şunları söyledi:

“Geçen yıl satışlarımız çok iyiydi. Ama bu yıl iyi değil. Gaziantep'e yabancı turist gelmediği müddetçe esnafın durumu iyi değildir. Kente yabancı turist gelmeyince iş yapamıyoruz. İşlerimiz bu yıl yarı yarıya düştü. Ama geçen sene işimiz çok iyiydi. Bu sene ise ciddi bir düşüş var. Normalleşme sürecininden sona da bir hareketlilik olmadı. Gaziantep’e yabancı turist gelmediği müddetçe esnafın işi açılmıyor. Esnaf olarak özellikle yabancı turistlerin gelmesini bekliyoruz. Ama yabancı turistler de kentimize gelmiyor. Bu süreçten korkuyorlar. Allah'a şükürler olsun rızkımızı kazanıyoruz ama satışlarımız geçen yılki gibi değil.”

“Geçen yıla göre turist sayısında yüzde 70 düşüş var”

Geçen yıl günlük bin 500 kişinin ziyaret ettiği tarihi Yenihan esnaflarından Yakup Mermer, “Hanımız kent turizmine büyük bir canlılık veriyordu. Ama pandemiden dolayı ister istemez bir sakinlik oluyor. Şu an gelen müşterilerimiz var ama geçen yılki gibi değil. Geçen yıla göre ortalama gelen müşterimizin oranı yüzde 30’dur. Geçen yıl hafta sonları hanımızdaki mağarada yer bulunamazdı, tıklım tıklım dolardı. Ama bu sene büyük bir sakinlik var.” ifadelerini kullandı