Mardin'de gezilecek müzeler
Mardin merkez ve Midyat ilçesinden 4 farklı müze bulunmaktadır.
MÜZELER
Müze, sanat ve bilim eserlerinin veya sanat ve bilime yarayan nesnelerin saklandığı, halka gösterilmek için sergilendiği yer veya yapı olarak tanımlanmaktadır. Kültürel değerlerin korunmasında ve geleceğe taşınmasında önemli rol oynayan müzecilik olgusu, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de koleksiyonculukla başlamıştır.
Mardin’de dört müze binası bulunmaktadır. Şimdi bunları tanıyalım.
Mardin Müzesi
Mardin Müzesi, 1947 yılında kurulmuş olup 2000 yılına kadar Zinciriye Medresesi’nde hizmet vermiştir. Söz konusu dönemde yapılan restorasyon sonrası Mardin Cumhuriyet Meydanı’nın kuzeyinde bulunan bugünkü binasına taşınmıştır. Mardin Müzesi şu bölümlerden oluşur:
Arkeolojik Kazılar Salonu
Mardin Müze Müdürlüğü tarafından Mardin ve çevresinde bulunan antik yerleşim yerlerinde yapılan arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan eserler bu salonda sergilenmektedir.
İnanç Salonu
Mezopotamya ve Anadolu uygarlıklarının inançlarına ait öğelerin sergilendiği bu salonda eski Mezopotamya mitolojisi, İlk Çağ dinleri, Hristiyanlık, İslamiyet’e ilişkin eserler ile ölü gömme gelenekleri, bereket ve şifa gibi ritüeller tanıtılmaktadır.
Ticaret Salonu
Mezopotamya’da ticaretin ortaya çıkışı, ilk ödeme araçları, paranın serüveni, yazının icadı, taşımacılık gibi insanoğlunun ekonomik ve ticari hayatının geçmişten günümüze kadar nasıl şekillendiğinin eserler ile bağlantı kurularak anlatıldığı salondur.
ç. Yaşam Salonu
Mardin ve Mezopotamya kültürünün sosyal yaşamı; beslenme, müzik, süslenme ve savunma temalarıyla yansıtılmıştır. Mezopotamya’da tarımın başlangıcı, çanak çömleğin ortaya çıkışı ile günümüze dek gelişimi, Mardin yemek kültürü ve Mardin müziği eserler üzerinden anlatılmaktadır.
Sahte Eserler Salonu
Bu salonda kaçakçılıkta ve dolandırıcılıkta kullanılırken yakalanan sahte objeler sergilenmektedir. Bu salonda tarihi eser kaçakçılığına ve sahte eser dolandırıcılığına müze eğitimiyle dikkat çekilerek farkındalık kazandırılması amaçlanmıştır. Türkiye’de bir ilk olan bu salon, sahte eser ve eser kaçakçılığı konularında halkı bilgilendirmede önemli bir yere sahiptir.
MÜZE ZİYARETLERİ
“2014-2018 yılları arasındaki müze ziyaretçi verilerine ulaşılamamıştır.”
Restorasyon-Konservasyon ve Analiz Laboratuvarı
Bu laboratuvarda tüm Türkiye’den gelen kültür varlıklarına ait taş, sıva, harç, derz, toprak ve seramik gibi malzemeler hassasiyetle analiz edilmekte ve restorasyonda kullanılacak yöntem ve malzemeler belirlenerek çözüm önerileri rapor halinde sunulmaktadır.
Arkeopark
Müze Eğitim Birimi tarafından arkeopark ve eğitim salonlarında, her yaş grubundaki ziyaretçiye kök boya, baskı, ebru, kil tablet (çivi yazısı), mühür, sikke basma, kukla, mask (yüz kalıbı), geleneksel oyuncak yapımı, heykel, Karagöz gölge oyunu, drama, masal, gravür, minyatür, çini ve seramik ile arkeolojik kazı sürecine ilişkin eğitim faaliyetleri yürütülmektedir.
Müze İhtisas Kütüphanesi
Kütüphane, 2010 yılında kurulmuş olup koleksiyonundaki 8 bin kitap ve dijital yayın arşivi ile birlikte 20 bine yakın kaynak bulundurmaktadır.
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi
Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesinin içinde bulunduğu yapı, II. Abdülhamit Dönemi’nde, Diyarbakır Valisi Hacı Hasan Paşa tarafından 1889 yılında süvari kışlası olarak yaptırılmış ve uzun yıllar bu şekilde kullanılmıştır.
Bugün Sabancı Vakfına bağlı, “özel müze” statüsünde olan Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi; koleksiyonu, eğitim programları, konferans ve seminerleriyle çok yönlü bir müzecilik ortamı sunarken Mardin’in kentsel oluşumunu ve yaşam kültürünü sergilemek ve tanıtmak amacındadır.
Mardin’e yerleşmiş farklı inançlara sahip kişilere ait mezar taşları, Mardin’in el sanatları, kuyumculuk, bakırcılık, dokumacılık, sabunculuk, taş oymacılığı ürünleri; evlerde, köylerde ve ibadet mekânlarında kullanılan eşyalar, yerel kıyafetler çağdaş müzecilik anlayışına uygun olarak müzenin üst katında sergilenmektedir.
Midyat Kent Müzesi
İlçenin Estel kesiminde bulunan ve yapım tarihi belli olmayan Estel Han, giriş ve bodrum katı olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Bu han 2006 yılında Midyat Belediyesi tarafından doğal yapısı bozulmadan onarılarak kent müzesine dönüştürülmüştür.
Midyat’ın yaşam kültürünü yansıtan antika eşyalar, yöresel dekorlar, Midyat’a ait fotoğraflar, el nakış ürünleri, gümüş telkâri çeşitleri ve ustaca yapılan taş işçiliğinin örneklerini görebileceğiniz Kent Müzesi, Midyat’a gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden biridir. Ayrıca antikacılıkla uğraşan esnafların Kent Müzesi içerisinde açmış oldukları iş yerlerinin varlığı hem turistlerin ilgisini çekmekte hem de ilçe ekonomisine katkı sağlamaktadır.
İl Eğitim Tarihi Müzesi
Mardin İl Eğitim Tarihi Müzesi, Kasım 2017’de açılmıştır. Mardin’in ilçe ve köylerindeki okulların ve Milli Eğitim kurumlarının depolarından toplatılan araç ve gereçlerin bir araya getirilmesi sonucu toplam 195 envanter (eser) kayıt altına alınmıştır.
Eğitim ve öğretim yılı içerisinde Mardin’deki ilçe ve köylerden salı veya perşembe günleri öğrenciler buraya davet edilir. Burada eski kültürümüze ait kaybolmaya yüz tutmuş çeşitli aletlerin sunumu yapılırken aynı zamanda unutulmaya yüz tutmuş kimi oyun çeşitleri de öğrencilere sunulmaktadır.