Tommaso Campanella kimdir? Tommaso Campanella kitapları ve sözleri
İtalyan Şair, Yazar ve Platoncu Filozof. Tommaso Campanella hayatı araştırılıyor. Peki Tommaso Campanella kimdir? Tommaso Campanella aslen nerelidir? Tommaso Campanella ne zaman, nerede doğdu? Tommaso Campanella hayatta mı? İşte Tommaso Campanella hayatı... Tommaso Campanella yaşıyor mu? Tommaso Campanella ne zaman, nerede öldü?
Tam / Gerçek Adı: Giovanni Domenico Campanella
Doğum Tarihi: 5 Eylül 1568
Doğum Yeri: Stilo
Ölüm Tarihi: 21 Mayıs 1639
Ölüm Yeri: Paris
Tommaso Campanella kimdir?
Tommaso Campanella, asıl adı Giovanni Domenico Campanella (5 Eylül 1568, Stilo, Napoli Krallığı – 21 Mayıs 1639, Paris), İtalyan şair, yazar ve Platoncu filozof. Ütopya yapıtı Güneş Ülkesi (Latince başlığı: Civitas Solis, İtalyanca başlığı: La Città del Sole) ile ünlüdür.
Campanella, 1568’de Stilo’da dünyaya geldi. 1583’te Dominiken tarikatına girerek Tommaso adını aldı. 1589’da Napoli’ye giderek, orada Philosophia sensibus demostrata'yı (1591; Duyularla Açıklanan Felsefe) yayımladı. Padova’da Galileo Galilei ile tanıştı; yıllar sonra yazdığı Apologia pro Galilaeo (1616; Galilei’nin Savunması) adlı eserinde Galileo’yu savunacaktı. Campanella 1593’te cinsel sapıklıkla suçlandı ve tutuklandı, ama beraat etti. 1596’da heretiklik suçlamalarına karşı kendini savundu. Tomasso Campanella Kalabriya'yı İspanyol egemenliğinden kurtarmak ve hayalindeki komünist düzeni kurabilmek için 1599 yılında bir ayaklanma planı hazırlamıştı. Bu plana Kalabriya'nın ileri gelenleri de dahil olmuştu, ancak isyan hazırlığının ihbar edilmesi üzerine geniş bir tutuklama başlatıldı ve bu kapsamda Campanella da tutuklandı. Ayaklanmanın başarısız olması durumunda isyancıları kurtarmak için Kalabriya açıklarında bir Osmanlı gemisi beklemekteydi. Aslen Kalabriyalı olan Cigaloğlu Paşa, ki Cağaloğlu ismi buradan gelir, Campananella ile sürekli irtibattaydı. Ancak ayaklanmanın henüz başlatılmadan bastırılması üzerine Cigaolğlu Paşa da yeniden Osmanlı topraklarına dönmek zorunda kaldı.
27 yılını burada geçirirken İtalyan Edebiyatının en güzel şiirlerini yazdı. Ayaklanma planının açığa çıkarılmasıyla tutuklanıp Napoli’ye götürüldü. Gördüğü işkence sonucunda ayaklanmada yer aldığını itiraf etti, ancak deli rolü yaparak ölüm cezasından kurtuldu ve ömür boyu hapse mahkûm edildi.
1626’da serbest bırakıldı. 1634’te Napoli’de İspanyollara karşı bir komplonun içinde yer aldığı belirlenince, Fransa’ya kaçtı.
Campanella, 1639’da Paris’te öldü.
Campanella, hapisteyken Güneş Ülkesi’ni yazdı. Yüzyıl önce yaşamış Thomas More gibi, Campanella da yapıtında Platon’un Politea’sını (Devlet 1942, 1946) örnek alır. Güneş Ülkesi’nin yöneticileri aydın kişilerdir. Ülkenin en yüksek yöneticisi filozof bir rahiptir. Her birey, topluma yararlı olacak şekilde bir görev üstlenir. Özel mülkiyet yasak olup, her şey ortaktır.
Tommaso Campanella Kitapları - Eserleri
- Güneş Ülkesi
Tommaso Campanella Alıntıları - Sözleri
- "Böyle eğitimli birinin yöneticilik aklına sahip olduğundan hiç kuşku duymayız; oysa sizler nerde cahil adam var onu başınıza geçiriyorsunuz veya soylu bir aileden geldiğinden ya da güçlü bir parti tarafından seçildiginden bu tür adamların yöneticiliğe uygun olduğunu düşünüyorsunuz." (Güneş Ülkesi)
- Insan; güç, bilgelik ve sevgi sayesinde değer kazanır; güçsüzlük, bilgisizlik ve sevgisizlik yüzünden günah işler ya da ilk ikisinden ötürü günahkar bir doğası olur veya her üçünü ya da üçüncüyü huy ve yetenek edinip günaha teslim olur. (Güneş Ülkesi)
- «Sana yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapma ve sana yapmalarını istediğin şeyi de onlara yap!» (Güneş Ülkesi)
- Yoksulluk insanları alçaltır, hileye hırsızlığa, yalancılığa, serseriliğe götürür, onlarda yurt sevgisini azaltır. Zenginlikse, gururlu, cahil, küstah, hain, palavracı, bencil ve iftiracı yapar. (Güneş Ülkesi)
- Bu yüzden bizim elinde hiçbir sanatı yokken keyif içinde gününü gün ederek yaşayan ve sırf zevkini ve aylaklığını tatmin etmek için emrinde bir sürü köle çalıştıran adamları soylu olarak nitelememizi gülünç buluyorlar. (Güneş Ülkesi)
- Güneşe kalsa, dünyayı çoktan yakıp kül ederdi. (Güneş Ülkesi)
- Parlak zekası olanlar devlet işlerine alınıyor. (Güneş Ülkesi)
- Dünya kocaman bir hayvandır: insan onun bağrında yaşar, tıpkı biz insanların karnında yaşayan kurtlar gibi. (Güneş Ülkesi)
- "Yoksulluk insanları alçaltır, hileye, hırsızlığa, yalancılığa, serseriliğe götürür; onlarda yurt sevgisini azaltır. Zenginlikse, gururlu, cahil, küstah, hain, palavracı, bencil ve iftiracı yapar." (Güneş Ülkesi)
- Evet insanoğlu, Tanrı’ya bile dil uzatabilecek kadar özgürdür. Tanrı insanları kendisine karşı olmaya zorlamıyor. Tanrı kendini ikiye bölebilir mi ki böyle bir şey yapsın? (Güneş Ülkesi)
- Refah ve barış birlik olmadan sağlanamaz. (Güneş Ülkesi)
- Yoksulluk insanları alçaltır, hileye, hırsızlığa, yalancılığa, serseriliğe götürür; onlarda yurt sevgisini azaltır. Zenginlik ise insanı gururlu, cahil, küstah, kibirli, hain ve katı yürekli biri olmalarına yol açar. (Güneş Ülkesi)
- ...yüksek mevkiler elde etme hırsları yüzünden yozlaşmamış olsalardı çok daha kutlu insanlar olur, mala mülke bu kadar düşmez, herkese daha fazla hayırları dokunurdu. (Güneş Ülkesi)
- İşte, orada (özel) mülkiyet olmadığından, bencillik, kendini düşünme özelliği amaçsız, işe yaramaz bir hale geldiği için, ortak varlığa (topluma) kalan artık sadece sevgidir.. (Güneş Ülkesi)