Thomas S. Kuhn kimdir? Thomas S. Kuhn kitapları ve sözleri
Amerikalı, fizikçi, tarihçi ve bilim felsefecisi Thomas S. Kuhn hayatı araştırılıyor. Peki Thomas S. Kuhn kimdir? Thomas S. Kuhn aslen nerelidir? Thomas S. Kuhn ne zaman, nerede doğdu? Thomas S. Kuhn hayatta mı? İşte Thomas S. Kuhn hayatı... Thomas S. Kuhn yaşıyor mu? Thomas S. Kuhn ne zaman, nerede öldü?
Tam / Gerçek Adı: Thomas Samuel Kuhn
Doğum Tarihi: 18 Temmuz 1922
Doğum Yeri: Cincinnati, Ohio, ABD
Ölüm Tarihi: 17 Haziran 1996
Ölüm Yeri: Cambridge, Massachusetts, ABD
Thomas S. Kuhn kimdir?
Amerikalı, fizikçi, tarihçi ve bilim felsefecisi. Kuhn'un en önemli yapıtı 1962 yılında yayımlanan Bilimsel Devrimlerin Yapısı(The Structure of Scientific Revolutions) adlı kitabıdır. Bu kitap hem akademik camiada hem de popüler bilim çevrelerinde büyük etki oluşturmuş ve "paradigma değişimi" (paradigm shift) kavramsallaştırmasını tanıtmıştır ki o günden bu yana sıkça kullanılan bir deyim haline gelmiştir.
Thomas Kuhn, bilimsel bilginin gelişimi hakkında önemli katkılarda bulunmuştur. Kuhn'a göre bilimsel alanlar doğrusal ve devamlı bir şekilde gelişmekten ziyade periyodik olarak paradigma kaymalarından etkilenirler ve bu paradigma kaymaları bilim adamlarının daha önce geçerli kabul etmedikleri savlara karşı yeni bir anlayışın ortaya çıkmasına sebep olur. Bu sebeple bilimsel doğru kavramı herhangi bir zamanda sadece tarafsızlık ölçütüyle belirlenemez; bilim camiasının fikir birliği de bilimsel doğrunun oluşturulmasında aynı ölçüde değerlidir.
Thomas S. Kuhn Kitapları - Eserleri
- Bilimsel Devrimlerin Yapısı
- Kopernik Devrimi
- Asal Gerilim
- Yapı'dan Sonraki Yol
- The Structure of Scientific Revolutions
- Genesis And Development Of A Scientific Fact
Thomas S. Kuhn Alıntıları - Sözleri
- "Teleskopun ya da doğrudan astronomiyle bir ilintisi olmayan ayrıntılı matematik kanıtların yokluğunda Dünya'nın gezegen olduğuna ilişkin hiçbir kanıt ortaya konulamaz." (Kopernik Devrimi)
- "Kopernik'in ölümünden elli yıl sonrasına kadar astronomların ulaşabildiği verilerde devrime yol açabilecek hiçbir değişiklik olmamıştır. O halde, devrimin zamanlamasını ve ona yol açan etkenleri anlamanın olanağı, öncelikle astronominin dışında, astronomiyle uğraşanların içinde yaşadıkları daha geniş bir entelektüel çevrede aranmalıdır." (Kopernik Devrimi)
- If these out-of- date beliefs are to be called myths, then myths can be produced by the same sorts of methods and held for the same sorts of reasons that now lead to scientifc knowledge. If, on the other hand, they are to be called science, then science has included bodies of belief quite incompatible with the ones we hold today. (The Structure of Scientific Revolutions)
- "Luther, Calvin ve Melanchthon gibi Protestan önderler Kopernik'e karşı Kutsal Kitap'tan alıntı yapmakta ve Kopernikçilerin bastırılması konusunda ısrar etmekte başı çektiler. Protestanların elinde Katolik Kilisesinin elinde bulunan kolluk gücü gibi bir araç olmadığı için, Kopernikçiliği bastırmaya yönelik önlemleri Katoliklerinki kadar etkili olmuyordu; Kopernikçiliği destekleyen kanıtlar karşı konulmaz bir duruma geldiğinde, Protestanlar önlemlerden daha kolay vazgeçtiler." (Kopernik Devrimi)
- "Sıçrayan bir insan, kendisi havada kaldığı süre içinde altındaki Dünya devineceği için, sıçradığı noktadan uzağa düşecektir. Kayaların, ağaçların, ineklerin, insanların dönen bir Dünya'dan, sapandan savrulan taşlar gibi savrulmaları gerekir. Bu etkilerin hiçbiri görülmediğine göre Dünya devinimsizdir. Gözlem ve sağduyu bunu kanıtlamak adına birlik olurlar." (Kopernik Devrimi)
- Bir dile ya da kavramsal sisteme tarafsız bir gözlem açısından bakılamayacağını söylemek, aslında, o dilde öne sürülen bütün önermelerin, hipotezlerin veya varsayımların kendi doğrulanma koşullarını da beraberinde getirdiklerini söylemekle özdeştir. (Bilimsel Devrimlerin Yapısı)
- "İnandığımız kavramların çoğunun gençliğimizde zorlu bir tekrar süreciyle öğretildiklerini unutma eğilimindeyizdir. Bunları çok kolayca kendi dolaysız algılarımızın doğal ve kuşku götürmeyen sonuçları olarak kabul eder, kendimizinkilerden farklı kavramları ise, cahillikten ya da akılsızlıktan kaynaklanan, otoriteye körce boyun eğerek sürdürülen yanlışlıklar olarak bir kenara atarız." (Kopernik Devrimi)
- " Bruno Kopernikçi olmasından dolayı değil, üçleme (teslis) görüşündeki bir dizi teolojik sapkınlık yüzünden idam edilmişti; Katolikler eskiden de bu suçtan dolayı idam ediliyorlardı. Bruno genellikle bir bilim şehidi olarak anılsa da değildir. Fakat Bruno, Kopernik'in önerisini kendi Yeni-Platoncu ve Demokritosçu evren görüşüne uygun bulmuştu; Bruno'ya göre evren doğurgan bir tanrının yarattığı sonsuz sayıda dünya içeriyordu." (Kopernik Devrimi)
- "Kopernik'in matematiği onu öncellerinden ayırır; çalışmasının öncellerinin gerçekleştirememiş olduğu bir devrimi başlatmış olmasının nedeni de kısmen bu matematikti." (Kopernik Devrimi)
- Kişinin ne gördüğü, hem neye baktığı ile hem de önceki görsel ve kavramsal deneyimlerinin ona neyi görmeyi öğretiği ile yakından bağlantılıdır. (Bilimsel Devrimlerin Yapısı)
- Bilimin tek tek özellikleri arasında, keşif ile icadın bilimin doğasında ve ilerleyişinde oynadığı rol hakkında edindiğimiz imgeyi en çok belirlemiş olanı, işte bu eğitim yöntemidir. (Bilimsel Devrimlerin Yapısı)
- "Kopernik'in başlattığı yeniliği Dünya ile Güneş'in basit bir yer değiştirmesi olarak betimlemek, insan düşüncesinin gelişimindeki çok büyük bir olayı ölçüsüzce hafifsemek olacaktır. Kopernik'in önerisi astronomi dışında hiçbir sonuç getirmiyor olsaydı, ne bu kadar geciktirilmiş, ne de böylesine şiddetli bir dirençle karşılaşmış olacaktı." (Kopernik Devrimi)
- Tarih, yalnızca bir zamandizimi ve anlatı deposu olarak görülmediği takdirde, şu anda bize egemen olan bilim imgesinde esaslı bir dönüşüme yol açabilir. (Bilimsel Devrimlerin Yapısı)
- "Yalnızca pratik amaçlar açısından bakıldığında, Kopernik'in yeni gezegenler sisteminin bir fiyaskoyla sonuçlandığı görülür; bu sistem ne Batlamyusçu öncellerinden daha kesindir, ne de onlardan kayda değer ölçüde daha yalındır. Fakat, bu yeni sistem tarihsel olarak büyük bir başarıydı; De Revolutionibus, Kopernik'in birkaç ardılını gezegenler sorununu çözecek olan anahtarın Güneş merkezli astronomide olduğu konusunda ikna etmiş ve bu insanlar sonunda Kopernik'in aradığı yalın ve kesin çözüme ulaşmışlardır." (Kopernik Devrimi)
- "Stonehenge, erken taş devri uygarlığının insanlarınca, bazıları neredeyse otuz ton ağırlığa ulaşan dev taşlar kullanılarak büyük zahmetlerle kurulmuş olan önemli bir tapınaktı. Bu yapının aynı zamanda bir tür kaba gözlemevi olduğuysa neredeyse kesindir. Taşlar öyle yerleştirilmiştir ki sıranın merkezinde duran bir gözlemci günün doğuşunu eski yaz ortası gününde, yani yaz gündönümünde, "Topuk Taşı" (Friar's Heel) adı verilen, özel olarak yerleştirilmiş bir taşın üzerinden görüyordu." (Kopernik Devrimi)
- History,if viewed as a repository for more than anecdote or chronology,could produce a decisive transformation in the image of science by which we are now possessed. (The Structure of Scientific Revolutions)
- How could history of science fail to be a source of phenomena to which theories about knowledge may legitimately be asked to apply? (The Structure of Scientific Revolutions)
- Bilim felsefecilerinin de tekrar tekrar gösterdikleri gibi, hazırda duran bir veri birikimi üzerinde birden fazla kuramsal yapı inşa etmek mümkündür. Bilim tarihine baktığımızda da,bu tür almaşıkları üretmenin, özellikle yeni bir paradigmanın ilk gelişme aşamaları sırasında,hiç zor olmadığını görüyoruz. (Bilimsel Devrimlerin Yapısı)
- Bilim insanının bağlandığı ilkelerin, güçlü bir örüntü halindeki bu varlığı - kavramsal, kuramsal, deneysel veya yöntemsel olsun olağan bilimi bulmaca çözme ile yan yana getiren eğretilememizin ana kaynağıdır. (Bilimsel Devrimlerin Yapısı)
- "Gerçek, hata yapana, karmaşaya düşenden daha yakındır." (Bilimsel Devrimlerin Yapısı)