akademi
Turkcella

Thomas More kimdir? Thomas More kitapları ve sözleri

İngiliz Yazar, Devlet Adamı ve Hukukçu Thomas More hayatı araştırılıyor. Peki Thomas More kimdir? Thomas More aslen nerelidir? Thomas More ne zaman, nerede doğdu? Thomas More hayatta mı? İşte Thomas More hayatı... Thomas More yaşıyor mu? Thomas More ne zaman, nerede öldü?

  • 12.03.2022 06:00
Thomas More kimdir? Thomas More kitapları ve sözleri
İngiliz Yazar, Devlet Adamı ve Hukukçu Thomas More edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Thomas More hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Thomas More hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Thomas More hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 7 Şubat 1478

Doğum Yeri: Londra, Birleşik Krallık

Ölüm Tarihi: 6 Temmuz 1535

Ölüm Yeri: Londra, Birleşik Krallık

Thomas More kimdir?

Thomas More, (7 Şubat 1478 - 6 Temmuz 1535) İngiliz yazar, devlet adamı ve hukukçu. Yaşamında önde gelen bir hümanist bilgin ünvanına kavuşup bir çok kamu görevi üstlendi. Eseri Ütopya ile edebiyatta yeni bir nesil yarattı. 1516'da yazdığı Ütopya'da ideal hayali bir ada ülkenin siyasi sistemini tarif ediyordu. More'un Kral Henry VIII'in İngiliz kilisesinin başına geçme niyetine ilke olarak karşı çıkması, kendi siyasi kariyerinin sonunu hazırlayıp hain olarak idam edilmesine sebep oldu. Ölümünden 400 yıl sonra, 1935'de Papa Pius XI tarafından aziz ilan edildi.

7 Şubat 1478'de, Londra'da doğmuştur. Babası dönemin önemli bir yargıcı olan Sir John More'dur. Eğitim için Oxford Üniversitesi'ne girdi. Oxford'da geçirdiği 2 yılda yazmaya başladı. Antik Yunan ve Latin edebiyatına ilgisi de bu dönemde oldu. Daha sonra Londra'ya geri döndü ve 1496 yılında hukuk öğrenimi görmeye başladı. 1501 yılında avukat oldu. Hukuk öğrenimi gördüğü yıllarda manastır yaşamı yaşamakta ve bir rahip olmak isteğiyle yanıp tutuşmaktaydı. Yine de zamanla bu duygusu söndü ve ruhu ülkesine hizmet etmek isteğiyle doldu. Bunun üzerine 1504 yılında parlementoya girdi. Bu sıralarda ünlü Hollandalı yazar Erasmus ile olan arkadaşlığı iyice gelişti ve Erasmus 1509'da basılan ünlü eseri Encomium Moriae`yi (Deliliğe Övgü) Thomas More'a adadı. 1517'de Kral'ın hizmetine girdi. Giriştiği başarılı bir diplomatik görev ardından şövalye unvanı verildi ve yardımcı veznedar ilan edildi. Kralın kişisel danışmanı olarak kariyeri parlamaya devam etti. 1525'de Lancaster Düklüğü'nün bakanı oldu. Kral Henry VIII'in evlilikleriyle ilgili konularda ona yeterince yardım edemeyen Lordlar Kamarası başkanı Kardinal Wolsey'i istifaya zorladıktan sonra yerine Thomas More'u Lordlar Kamarası başkanı ilan etti. Başlarda Kralın düşüncelerini paylaşan More, zamanla Kralın protestanlığa olan artan ilgisi ve kiliseye olan negatif düşüncelerinden rahatsız oldu. Kişisel olarak protestanlığı sevmiyor ve doğru bulmuyor, dönemin katolik kilisesini benimsiyor ve önemsiyordu. Protestanlığı eleştiren kitaplarıyla Kral ile olan ilişkisini gerdikten sonra 1531'de Krala bağlılık yemini etmeyi reddetti. Daha sonra hastalığı bahane ederek 1532'de görevlerinden ayrıldı. 1533'de Anne Boleyn'in İngiltere Kraliçesi olarak ilan edildiği taç giydirme törenine katılmayı reddedince şimşekleri üzerine çekti. Yalan davalar ve dedikodular başladı.

Parlementonun Anne Boleyn'i İngiltere'nin kraliçesi olarak ilan edebileceğini kabul etmesine rağmen, bağlılık yemini etmeyi reddetti zira bu Papa'ya karşı bir davranış olurdu. Bu yüzden tutuklandı. Daha sonraları Kralı kilisenin başı olarak görmediği için ölüm cezasına çarptırıldı. 6 Temmuz 1535'de idam edildi.

Thomas More Kitapları - Eserleri

  • Utopia
  • Ütopya - Deliliğe Övgü
  • Классическая утопия

Thomas More Alıntıları - Sözleri

  • Milyonlarca çocuğu bozucu, köreltici bir eğitimin pençesinde bırakıyorsunuz. Erdem çiçekleri açabilecek bu körpe fidanlar gözlerinizin önünde kurtlanıyor; büyüyüp suç işledikleri zaman, yani içlerine çocukluktan giren kötülük tohumları acı meyvelerini verdiği zaman ölüm cezasına çarptırıyorsunuz onları. Sizin yaptığınız nedir biliyor musunuz? Asma zevkini tadabilmek için hırsızlık yaratmak. (Utopia)
  • ... her yerde Tanrı 'ya giden bir yol vardır. (Utopia)
  • “Mezarı olmayan ölünün kefeni göklerdedir; her yerde Tanrı’ya ulaşa tek bir yol vardır.” (Ütopya - Deliliğe Övgü)
  • “Giysilerin şatafatlı oluşuna karşılık sade bir giysiyle göremeyecekleri saygıları, şerefleri beklerler.” (Ütopya - Deliliğe Övgü)
  • Sabrınızla ruhlarınızı dizginleyeceksiniz. (Utopia)
  • Güzel bir yüz, bir adamı yakalamak için yeterli olabilir, ancak onu tutması karakter ve iyi bir nitelik gerektirir. (Ütopya - Deliliğe Övgü)

  • "Çoğu zaman güzellik sevgiyi uyandırır, ama bu sevginin kalması, sürekli olması için, erdem ve uysallık gerekir." (Utopia)
  • "Bir fırtınada kaptan, rüzgâra söz geçiremiyorum diye gemiyi bırakır mı?" (Utopia)
  • İnsanı hayvandan ayıran akıl erkekte de var, kadında da. (Utopia)
  • ...onun ruhuyla benimki gerçekte bir tek ruhtu… (Ütopya - Deliliğe Övgü)
  • “…aklı başında insanların,yıldızlar ve güneş dururken,bir İnci’nin ya da bir elmasın cılız pırıltısına duydukları hayranlığa şaşırlar.” (Ütopya - Deliliğe Övgü)
  • Bir koyunun sırtında taşıdığı yünün en incesinden yapılmış giysiler giyiyor diye bir insanın daha soylu, daha değerli olacağını sanması deliliktir. (Utopia)
  • "İnsanları kötü eğitim almaya mâhkum ederseniz, bebekliklerinden itibaren ahlaklarının bozulmasına izin verirseniz ve daha sonra da bu eğitim sonucu suça itildiği için onları cezalandırırsanız, bizzat kendinizin hırsız yaptığı insanları cezalandırmaktan başka bir şey yapmamış olursunuz." (Utopia)

  • Milyonlarca çocuğu bozucu, körletici bir eğitimin pençesinde bırakıyorsunuz. Erdem çiçekleri açabilecek bu körpe fidanlar gözlerinizin önünde kurtlanıyor; büyüyüp suç işledikleri zaman, yani içlerine çocukluktan giren kötülük tohumları acı meyvelerini verdiği zaman ölüm cezasına çarptırıyorsunuz onları. Sizin yaptığınız nedir, biliyor musunuz? Asma zevkini tadabilmek için hırsızlık yaratmak. (Utopia)
  • Bil ki, çocuklarım cahil ve tembel olmasınlar diye her şeyi gözden çıkarırım, onların gelişmesine yardım etmek için işimi gücümü bırakırım gerekirse... (Utopia)
  • Kimse dininden ötürü kötülenemez. (Utopia)
  • Tabiat, o eşsiz ana Altın ve Gümüşü yararsız, boş nesneler olarak çok derinlere gömmüş. Oysa havayı, suyu, toprağı, iyi ve gerçekten yararlı olan herşeyi gözler önüne sermiştir. (Ütopya - Deliliğe Övgü)
  • .. her zevk mutluluk getirmez, yalnız iyi ve dürüst zevkler mutlu eder insanı. (Utopia)
  • “Kibirli insan, mutluluğunu kendi rahatlığı üzerine değil, başkalarının acıları üzerine inşa eder.” (Ütopya - Deliliğe Övgü)
  • Bir fırtınada kaptan, rüzgâra söz geçiremiyorum diye gemiyi bırakır mı ? (Utopia)

Yorum Yaz