diorex
fair play

Olimpizm Nedir? Olimpizm Ne Demektir?

Olimpiyat kelimesi ile çok benzeşen Olimpizm yeni yeni karşılaştığımız bir kelime. Peki aralarındaki fark nedir? Olimpizm ne anlama gelmektedir? Sizler için derledik...

  • 07.07.2021 09:21
Olimpizm Nedir?  Olimpizm Ne Demektir?
  • Olimpizm nedir?

Önce aşina olduğumuz ve Olimpizm ile aralarında bezerlik olan Olimpiyat kelimesini inceleyelim Olimpiyat; Her kıtadan sporcuların katıldığı, Dört yılda bir yapılan uluslarası spor organizasyonudur diye tanımlayabiliriz.

Olimpizimse; Her kıtadan sporcuların bir araya gelip, barış ve kardeşlik duyguları içerisinde, sporun çoşkusunu yaşamalarını ilke edinen, vücut, zihin ve ruh niteliklerini dengeli bir şekilde birleştirmelerini sağlayan, bedene iradeye ve zihne özgü nitelikleri yücelterek dengeli bir biçimde bütünleştiren bu sayede birbirini anlayan ve saygı duyan insanların yer aldığı bir dünya yaratılması fikrini benimseten, spor olayının temel özelliklerinden hareketle, ortaya koyulmuş bir dünya görüşü ve bir yaşam anlayışıdır. Dahası Olimpizm bir yaşam felsefesidir.

Olimpizm, dostluk, kardeşlik, mükemmellik, daha iyiye ve güzele ulaşmak için her türlü dil, din, ırk, politik görüş ve benzeri farklılıkları spor yoluyla ortadan kaldırmaktır. Olimpizm sayesinde bu değerler dünya çapında benimsenir ve yaygınlaşır. Olimpizm, ilkelerini spordan alan bir dünya görüşü ve yaşam biçimidir. Sporun olmadığı yerde Olimpizm de yoktur. Olimpizm spor ile insani değerleri bağdaştırır.


Olimpizmin amacı nedir?

Olimpizm bedene iradeye ve zihne özgü nitelikleri yücelterek dengeli bir biçimde bütünleştirir. Olimpizm sporu kültür ve eğitimle kaynaştırarak çaba göstermenin iyi örneklerin eğitsel değerinin ve evrensel temel ahlak ilkelerine saygının verdiği mutluluğa dayalı bir yaşan biçimi yaratmayı amaçlar.

Olimpizmin amacı, sporun heryerde uyumlu insan gelişmesine hizmet etmesine sağlamak bu yolla insan saygınlığını titizlikle koruyan barışçıl bir toplumun yaratılmasında özendirici rol oynamaktadır. IOC’nin önderlik ettiği olimpik hareket çağdaş olimpizm düşüncesinden kaynaklanır.

Olimpik hareketin amacı dünya barışına ve daha iyi bir dünyanın yaratılmasına katkıda bulunmak üzere gençliği hiçbir ayırım gözetmeden ve birbirini anlamaya dostluk dayanışma ve Fair-Play anlayışına gerektiren olimpiyat ruhu içinde spor ile eğitmektir.

İç içe geçmiş 5 halka ile simgelenen olimpik hareketin etkinliği evrensel ve kalıcıdır. 5 kıtayı kucaklar bütün dünyadan sporcuları büyük spor şöleni olan olimpik oyunlarda bir araya getirerek doruk noktasına ulaştırır.

Olimpizmin ve sporun katkılarını anlatarak çocuk ve gençlerin spora katılmaya teşvik etmesi gereken kurum hangi kurumdur?

Olimpizmin ve sporun katkılarını anlatarak çocuk ve gençlerin spora katılımına teşvik etmek, olimpiyat oyunlarının dünyada barış kardeşlik ve mükemmellik kavramlarını nasıl geliştirdiğini göstermek ve olimpiyat oyunları organize etmenin ülke gençliğine ve kalkınmaya ne gibi katkılarda bulunduğunu anlatmak TMOK ( Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi) ‘nin görevidir.

TMOK, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) ‘Olimpik Antlaşma’sına uyumlu tüzüğü, görev ve faaliyetleriyle Olimpik Hareket’in Türkiye’deki ve Türk sporunun Olimpik Hareket içerisindeki temsilcisidir. Başta Yaz ve Kış Olimpiyat Oyunları olmak üzere Gençlik Olimpiyat Oyunları, Avrupa Oyunları, Avrupa Gençlik Olimpik Festivalleri ve Akdeniz Oyunları gibi IOC patronajındaki spor organizasyonlarına Türk sporcularının katılımı ve Olimpik Oyunlara adaylık konularında Türkiye’nin tek yetkili kurumudur.

TMOK sporu başta çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere insanlarımızın hayatının bir parçası haline getirerek Türkiye’nin başarılı bir spor ülkesi ve Türk sporunun uluslararası camiada dostluk, mükemmellik ve saygı gibi Olimpik değerler üzerinden tanındığı bir gelecek yaratmak için çalışır.

TMOK sporcu odaklıdır. Türk sporunun sürdürülebilir bir başarıyı yakalaması amacıyla Olimpik seviyedeki sporcularımızın yanında önemli potansiyele sahip genç sporcularımızı da her yönden destekler. Sporcularımıza yönelik destek ve çalışmaların daha da etkinleştirilmesi amacıyla kurumsal yapılanması içinde bir Sporcu Komisyonu barındırır. TMOK ayrıca sporcuların yetişmelerinde önemli rol oynayan antrenör, spor destek personeli, idareci ve spor yöneticilerinin gelişimlerine de katkı sağlar.

Genç nesillerin erken yaşta spor kültürü edinmeleri; bedensel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimleri için spor yapmaya yönlendirilmeleri; karşılıklı saygı, dayanışma ve fair-play’e dayalı tutum ve çevreyi koruma bilinci ile kişiliklerinin zenginleştirilmesi için çaba gösterir. Toplumda spor bilinci ve ruhunun oluşması, sporun ve fiziksel aktivitelerin kitlelere yayılması ve geliştirilmesi için çalışır. Bu faaliyetlerinde toplumun yarısını teşkil eden kız çocukları ve kadınlarımızı önceler, sporda ve spor yönetiminde cinsiyet eşitliğini savunur ve uygular.

Editör: Elif Güneş

Yorum Yaz