ergul
diorex

Müsilaj nedir? TDK'ya göre müsilaj ne anlama geliyor? Müsilaj Türkçe ne demek?

Son günlerde Marmara'yı müsilaj kapladığı şeklinde ortaya çıkan haberlerin ardından vatandaşlar müsilajın ne olduğunu araştırmaya başladı. Peki müsilaj nedir? TDK'ya göre müsilaj ne anlama gelmektedir? Müsilaj'ın Türkçe anlamı, eş anlamlısı nedir?

  • 30.09.2022 11:04
Müsilaj nedir? TDK'ya göre müsilaj ne anlama geliyor? Müsilaj Türkçe ne demek?

Müsilaj nedir?

Müsilaj hemen hemen tüm bitkiler ve çeşitli mikro-organizmalar tarafından üretilen viskoz bir salgı türüdür. Başka bir deyişle canlıların salgıladığı vücut sıvısıdır veya salgıdır.

Müsilaj bitki köklerinden, tohumlardan vb. viskoz veya jelatinimsi bir çözelti olarak ihraç edilen ve gereken ilaçlarda gerekse de yapıştırıcılarda kullanılan polisakkarit bir maddedir.

Müsilaj TDK

TDK'ya göre müsilaj akasya, kitre, sütleğen vb. ağaçların kabuklarından sızarak donan, eriyiği yapıştırıcı olarak kullanılan, renksiz veya sarı kırmızımtırak renkte biçimsiz maddedir. Türk Dil Kurumu müsilaj (mucilage) yerine Arapça'da kullanılan zamk kelimesini tercih etmiştir. Bu nedenle Türk Dil Kurumu'na ait sözlükte musilaj adıyla herhangi bir madde bulunmaz.

Son günlerde çıkan haberlerde Marmara Denizi'nde beş aydır görülen müsilaj tehlikesi giderek büyüdüğü, Beyaz bir tabaka halinde denizin üstünü kapladığı ifade ediliyor. Hatta Prof. Dr. Mustafa Sarı, bu kadar yoğun bir müsilajın, 2007-2008 döneminden beri görülmediğini ifade ediyor. Bu müsilajlar da denizlerde yaşayan canlılar tarafından salgılanmaktadır. Bazen müsilaj yerine deniz salyası tabiri de kullanılmaktadır.

Müsilaj nasıl oluşur?

Müsilaj biyolojik, kimyasal ve fiziksel şartlar uygun olduğunda çeşitli organizmaların çoğalması sonucu ortaya çıkan doğal bir salınımdır. İklimsel koşulların müsait olması müsilajın etkili olmasına yol açar. Özellikle durgun hava şartlarında ve rüzgarın az olduğu durumlarda müsilaj yoğun olarak görülmeye başlanır. Denizel sistemdeki bitkisel organizmalar olarak adlandırılan fitoplanktonik organizmalar deniz suyu sıcaklığının yüksek olmasıyla beraber fotosentetik aktivite yapmaya başlıyor ve bu durum çoğalmalarına yol açıyor. Bu organizmalar strese girdiklerinde, besin elementleri az olduğunda çeşitli polisakkarit, egzopolimerik organik maddeler salgılamaya başlarlar. Müsilaj işte bu gibi durumlarda oluşmaktadır.

Yorum Yaz