diorex
dedas

Strateji - Lawrence Freedman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Strateji kimin eseri? Strateji kitabının yazarı kimdir? Strateji konusu ve anafikri nedir? Strateji kitabı ne anlatıyor? Strateji PDF indirme linki var mı? Strateji kitabının yazarı Lawrence Freedman kimdir? İşte Strateji kitabı özeti, sözleri, yorumları ve incelemesi...

  • 31.01.2023 02:00
Strateji - Lawrence Freedman Kitap özeti, konusu ve incelemesi

Kitap Künyesi

Yazar: Lawrence Freedman

Çevirmen: Belkıs Çorakçı Dişbudak

Çevirmen: Taciser Belge

Orijinal Adı: Strategy: A History

Yayın Evi: Alfa Yayıncılık

İSBN: 9786051710815

Sayfa Sayısı: 1100

Strateji Ne Anlatıyor? Konusu, Ana Fikri, Özeti

Stratejinin özünde, kontrolümüzün dışındaki güçlerin kurbanı olmak yerine çevremizi şekillendirip çıkarımız doğrultusunda kullanıp kullanamayacağımız sorusu yatar. Şansa bağlı olaylara, tarafların çabalarına ve dostların yanlış adımlarına bağlı çevre stratejiyi zorlu kılan, ona dram katan unsurdur. Lawrence Freedman bu sürükleyici ve aydınlatıcı kitapta stratejik düşüncenin yaşamımızın her boyutuna nasıl sindiğini gösteriyor. Başlangıçtan itibaren Kutsal Kitap, eski Yunan mitleri, Sun Tzu ve Machievelli’ye stratejik düşüncenin sırlarını paylaşıyor. Askeri strateji bölümü ise okurları Carl von Clausewitz’in yazılarından 1950’lerin nükleer stratejistlerine götürüyor. Siyasi strateji analizimiz Marx’in devrim niteliğindeki siyaset analiziyle başlayıp Obama’nın başkanlık kampanyalarıyla son buluyor. İş stratejisine ayrılan bölüm ise ayrıntılı bir tarihçeyle, Frederick Winslow Taylor’dan Alfred Sloan’a en önemli yenilikçileri kapsıyor. “Bu muhteşem bir kitap – berrak ve tarafsız, bazen hüzünlü, çoğu kez ironik ve her zaman bilgilendirici.” – Philipp Bobbitt, The Shields of Achilles’in yazarı “Stratejik düşünmenin farklı bağlamlarda çağlar boyunca süren anlam, içerim ve etkileri üzerine müthiş bir grand tour.” –Robert Jervis, Columbia Üniversitesi “Bu kitap Lawrence Freedman’ın strateji üzerine dünyanın önde gelen düşünürlerinden olduğunu bir kez daha kanıtlıyor..” – Joseph S. Nye, Jr., Harvard Üniversitesi, The Future of Power’ın yazarı.

Strateji Alıntıları - Sözleri

  • Savaşlar tümüyle kandırmacaya dayalıdır.- Sun Tzu-
  • Napoleon, benimsediği yaklaşımın arka planındakı kritik girdileri izah etmemeyi tercih ederdi. Ona göre savaş sanatı basit ve sağduyulu davranmaktı. Yapılacak her şey "uygulamada belirirdi ... hiçbir teori tarafı yoktu." Bu sanatın esası basitti: "Eğere ordunuz sayıca düşmandan azsa," gerekli olan şey "saldırılacak ya da savunulacak noktada düşmanınkinden daha büyük kuvvet kullanmaktı." Bunun nasıl yapılabileceği ise, kitaplardan da, uygulamalardan da öğrenilmeyecek bir şeydi. Bu bir askeri deha meselesiydi, yani sezgilerle gelirdi. Napoleon'un stratejiye katkısı, teorisinden çok uygulamalarından gelmiştir. Büyük savaşları kazanmak için büyük orduların nasıl kullanılacağını hiç kimse ondan daha iyi düşünebilmiş değildi.
  • Nasıl göründüğünüzü herkes görebilmektedir, ama aslında nasıl olduğunuza pek az kişi tanık olmuştur... Sıradan insanlar her zaman görünüşten ve sonuçlardan etkilenir.
  • William Blake, Miltonun, "kendisi farkına varmasa da Şeytan'ın takımında" olduğunu söylemiştir. Miltonun Şeytan'ı bir lider olarak tarifi de Machiavelli prensine uymaktadır. Şeytan buna uygun karakterdedir, cesaretle kurnazlığın karışımına sahiptir, değişen durumlara uyabilmektedir, riske girmeye yetecek özgüvene sahiptir ve güç ile hilenin iyi yanlarını iyi bilir.
  • Kuvveti yenecek daha büyük bir kuvvet çıkabilir, ama metis tüm kuvvetlerin üstesinden gelebilir.
  • "Biyografisini yazan kişi onun zihninin hep hikayelerle dolu, gerçekleri değiştirecek kahramanların kol gezdiği kurgu dünyalarla dolu olduğunu söylemişti. Kurgu dünyayla gerçek dünya, o zihinde bir araya geliyor, birleşiyordu. Konuştuğunda, her zaman samimi bir havası vardı, çünkü hep inandığını söylerdi."
  • "Nasıl göründüğünüzü herkes görebilmektedir, ama aslında nasıl olduğunuza pek az kişi tanık olmuştur...Sıradan insanlar her zaman görünüşlerden ve sonuçlardan etkilenirler."
  • Nasıl göründüğünüzü herkes görebilmektedir, ama aslında nasıl olduğunuza pek az kişi tanık olmuştur... ~machiavelli
  • Ama çoğunlukları ikna etmek daha zordu: Onlatı kitle halinde ikna etmek şarttı. Bu nedenle, "mükemmel liderlerin hatip olamsı gerekir"di. Orduya hitap etmek, "korkuyu giderir, ruhu alevlendirir, inadı arttırır, kandırmacaları ortaya çıkarır, ödüller vaat eder, tehlikeleri ve onlardan kaçınmanın yolunu gösterir, içlerini umutla doldurur, iltifatlar, azarlamalar devreye sokulur, bütün bunlar insan ihtiraslarını söndürmeye ya da tutuşturmaya yarar."
  • "Bir kitlenin birkaç kişisini etkilemek çok kolaydır. Çünkü eğer kelimeler yeterli olmazsa, otoriteyi veya kuvveti kullanabilirsiniz."

Strateji İncelemesi - Şahsi Yorumlar

İncelemek için ayrı bir zaman ayırmak istiyorum. O nedenle bu yazdıklarım kitap incelemesine ait yorumum değil. Kitabın ciddi bir şekilde dil incelemesinden geçirilmesi ve editör (tekrar) elinden geçmesi gerektiğini düşünüyorum. Kitabı okurken o kadar çok yoruldum ki... Bunun nedeni içeriğinin ağır olmasından kaynaklı değildi. (Sibel Özmen)

Strateji PDF indirme linki var mı?

Lawrence Freedman - Strateji kitabı için internette en çok yapılan aramalardan birisi de Strateji PDF linkidir. İnternette ücretli olarak satılan çoğu kitabın PDFleri bulunmaktadır. Ancak bu PDF'leri yasal olmayan yollarla indirmek ve kullanmak hem yasalara hem de ahlaka aykırıdır. Yayın evlerinin sitesinden PDF satılıyorsa indirebilirsiniz.

Kitabın Yazarı Lawrence Freedman Kimdir?

Lawrence Freedman Kitapları - Eserleri

  • Strateji
  • War, Peace and International Relations

Lawrence Freedman Alıntıları - Sözleri

  • Kuvveti yenecek daha büyük bir kuvvet çıkabilir, ama metis tüm kuvvetlerin üstesinden gelebilir. (Strateji)
  • William Blake, Miltonun, "kendisi farkına varmasa da Şeytan'ın takımında" olduğunu söylemiştir. Miltonun Şeytan'ı bir lider olarak tarifi de Machiavelli prensine uymaktadır. Şeytan buna uygun karakterdedir, cesaretle kurnazlığın karışımına sahiptir, değişen durumlara uyabilmektedir, riske girmeye yetecek özgüvene sahiptir ve güç ile hilenin iyi yanlarını iyi bilir. (Strateji)
  • "Biyografisini yazan kişi onun zihninin hep hikayelerle dolu, gerçekleri değiştirecek kahramanların kol gezdiği kurgu dünyalarla dolu olduğunu söylemişti. Kurgu dünyayla gerçek dünya, o zihinde bir araya geliyor, birleşiyordu. Konuştuğunda, her zaman samimi bir havası vardı, çünkü hep inandığını söylerdi." (Strateji)
  • Nasıl göründüğünüzü herkes görebilmektedir, ama aslında nasıl olduğunuza pek az kişi tanık olmuştur... ~machiavelli (Strateji)
  • Napoleon, benimsediği yaklaşımın arka planındakı kritik girdileri izah etmemeyi tercih ederdi. Ona göre savaş sanatı basit ve sağduyulu davranmaktı. Yapılacak her şey "uygulamada belirirdi ... hiçbir teori tarafı yoktu." Bu sanatın esası basitti: "Eğere ordunuz sayıca düşmandan azsa," gerekli olan şey "saldırılacak ya da savunulacak noktada düşmanınkinden daha büyük kuvvet kullanmaktı." Bunun nasıl yapılabileceği ise, kitaplardan da, uygulamalardan da öğrenilmeyecek bir şeydi. Bu bir askeri deha meselesiydi, yani sezgilerle gelirdi. Napoleon'un stratejiye katkısı, teorisinden çok uygulamalarından gelmiştir. Büyük savaşları kazanmak için büyük orduların nasıl kullanılacağını hiç kimse ondan daha iyi düşünebilmiş değildi. (Strateji)
  • Savaşlar tümüyle kandırmacaya dayalıdır.- Sun Tzu- (Strateji)
  • Nasıl göründüğünüzü herkes görebilmektedir, ama aslında nasıl olduğunuza pek az kişi tanık olmuştur... Sıradan insanlar her zaman görünüşten ve sonuçlardan etkilenir. (Strateji)
  • "Bir kitlenin birkaç kişisini etkilemek çok kolaydır. Çünkü eğer kelimeler yeterli olmazsa, otoriteyi veya kuvveti kullanabilirsiniz." (Strateji)
  • "Nasıl göründüğünüzü herkes görebilmektedir, ama aslında nasıl olduğunuza pek az kişi tanık olmuştur...Sıradan insanlar her zaman görünüşlerden ve sonuçlardan etkilenirler." (Strateji)
  • Ama çoğunlukları ikna etmek daha zordu: Onlatı kitle halinde ikna etmek şarttı. Bu nedenle, "mükemmel liderlerin hatip olamsı gerekir"di. Orduya hitap etmek, "korkuyu giderir, ruhu alevlendirir, inadı arttırır, kandırmacaları ortaya çıkarır, ödüller vaat eder, tehlikeleri ve onlardan kaçınmanın yolunu gösterir, içlerini umutla doldurur, iltifatlar, azarlamalar devreye sokulur, bütün bunlar insan ihtiraslarını söndürmeye ya da tutuşturmaya yarar." (Strateji)

Yorum Yaz