SİVASIN YOLLARINA Şarkı Sözleri
Halk tarafından en çok sevilen müzik türlerinin başında türkü gelmektedir. Eski bir kültürden gelen türkülerin dinleyici kitlesi de oldukça fazladır. Türkülerin içerisinde birçok farklı duygunun işlendiği görülmektedir. SİVASIN YOLLARINA türküsü de çok merak edilen ve sevilen türkülerdendir. İşte SİVASIN YOLLARINA sözleri...

SİVASIN YOLLARINA türküsünün sözleri nedir? SİVASIN YOLLARINA türküsü kime ait? SİVASIN YOLLARINA hangi yörenin türküsü?
SİVASIN YOLLARINA Türkü Sözleri
Siyah saçın dolan dolan
Boynunda kurbanın olam
Eğer başka yar seversen
Bu ellerde nasıl duram
Sivas’ın yollarına
Çıkayım dağlarına
Bırak ben beni vuram
Ölüm gitmez zoruma vay
Selvi boylum salında gel
Bir bakışın ömre bedel
İkimizi ayırdılar
Kör olası zalim kader
Sivas’ın yollarına
Çıkayım dağlarına
Bırak ben beni vuram
Ölüm gitmez zoruma vay
Türkü Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?
Türkü, bağlama ile söylenip hece vezni ile yazılan şiirlere verilen isim olarak bilinmektedir. Türkünün içerisinde çok farklı duygulara yer verilebilir. Bu duygular genel olarak özlem, aşk, ayrılık ve bunlara benzer duygulardır. Ayrıca toplumsal konularda türküler içerisinde yer alabilir. Göç, ölüm, kahramanlık ve daha birçok unsurun türkülerde geçtiği görülmektedir.
Halk şairleri koşma ve koşuklar yazarak türkünün ortaya çıkmasına neden olmuşlardır. Türkünün ortaya çıkması ile oldukça başarılı bir müzik türünün doğduğu görülmüştür. Türkünün birçok farklı çeşidi bulunmaktadır.
Konularına Göre Türküler
Türküler konularına göre çeşitli isimler ile adlandırılmaktadır. Bu türkülerin konuları birbirinden farklıdır. Sayı olarak ise konularına göre oldukça çok sayıda türkü bulunmaktadır.
- Aşk konulu türküler,
- Ninniler,
- Çocuk türküleri,
- Kahramanlık türküleri,
- İş türküleri,
- Doğa konulu türküler,
- Oyun türküleri,
- Askerlik türküleri,
- Acıklı olay türküleri,
- Güldürücü içerikli türküler.
Türküler işlendiği konuya göre farklı isimlere sahiptir. Örneğin, kahramanlık konulu bir türküde herhangi bir isim ön plana çıkmaktadır. Ya da bir şehir ön plana çıkabilir. Türküde işlenmek istenen konu belirlendikten sonra o konuya ağırlık verilir.
Editör: Nasrettin Güneş