GEÇ KALDIN (OZAN ALİ KIZILTUĞ) Şarkı Sözleri
Halk tarafından en çok sevilen müzik türlerinin başında türkü gelmektedir. Eski bir kültürden gelen türkülerin dinleyici kitlesi de oldukça fazladır. Türkülerin içerisinde birçok farklı duygunun işlendiği görülmektedir. GEÇ KALDIN (OZAN ALİ KIZILTUĞ) türküsü de çok merak edilen ve sevilen türkülerdendir. İşte GEÇ KALDIN (OZAN ALİ KIZILTUĞ) sözleri...

GEÇ KALDIN (OZAN ALİ KIZILTUĞ) türküsünün sözleri nedir? GEÇ KALDIN (OZAN ALİ KIZILTUĞ) türküsü kime ait? GEÇ KALDIN (OZAN ALİ KIZILTUĞ) hangi yörenin türküsü?
GEÇ KALDIN (OZAN ALİ KIZILTUĞ) Türkü Sözleri
Yıllar boyu beni ağlatan zalım
Güldürsen de zaman geçti geç kaldın
Gözlerimden yaşlar çağlatan hayın
Artık sildirsen de zaman geçti geç kaldın
Sen soldurdun mor sümbüllü bağları
Hiç düşünmedin ardın sıra ağlarım
Aramızda duran karlı dağları
Kaldırsan da zaman geçti geç kaldın
Sen kendine mekân ettin gurbeti
Ben çekerim burda derdi hasreti
İçimde yaşayan kini nefreti
Öldürsen de zaman geçti geç kaldın
Kurudu bağlarım güllerim soldu
Bana ne olduysa yar hep senden oldu
Geldi yurtlara yâd eller doldu
Geri dönüp zahmet etme geç kaldın
Sen benden ayırmışlar doğru mu?
Bu dünyada eğri koydun boynumu
Parsel parsel ettiler bölümü
Satlık arsa kalmadı yar geç kaldın
Çınar olmuş gayrı âlem düşkünü
Kurdun binaları yaptın köşkünü
Bundan sonra bana olan aşkını
Bildirsen de zaman geçti geç kaldın
Türkü Nedir ve Çeşitleri Nelerdir?
Türkü, bağlama ile söylenip hece vezni ile yazılan şiirlere verilen isim olarak bilinmektedir. Türkünün içerisinde çok farklı duygulara yer verilebilir. Bu duygular genel olarak özlem, aşk, ayrılık ve bunlara benzer duygulardır. Ayrıca toplumsal konularda türküler içerisinde yer alabilir. Göç, ölüm, kahramanlık ve daha birçok unsurun türkülerde geçtiği görülmektedir.
Halk şairleri koşma ve koşuklar yazarak türkünün ortaya çıkmasına neden olmuşlardır. Türkünün ortaya çıkması ile oldukça başarılı bir müzik türünün doğduğu görülmüştür. Türkünün birçok farklı çeşidi bulunmaktadır.
Konularına Göre Türküler
Türküler konularına göre çeşitli isimler ile adlandırılmaktadır. Bu türkülerin konuları birbirinden farklıdır. Sayı olarak ise konularına göre oldukça çok sayıda türkü bulunmaktadır.
- Aşk konulu türküler,
- Ninniler,
- Çocuk türküleri,
- Kahramanlık türküleri,
- İş türküleri,
- Doğa konulu türküler,
- Oyun türküleri,
- Askerlik türküleri,
- Acıklı olay türküleri,
- Güldürücü içerikli türküler.
Türküler işlendiği konuya göre farklı isimlere sahiptir. Örneğin, kahramanlık konulu bir türküde herhangi bir isim ön plana çıkmaktadır. Ya da bir şehir ön plana çıkabilir. Türküde işlenmek istenen konu belirlendikten sonra o konuya ağırlık verilir.
Editör: Nasrettin Güneş
Medine Çinar
18.05.2022 / 01:56Haberinizi tesadüfen gördüm. Bahsi geçen türkünün sözleri şahsıma (Ozan Medine Çınar), müziğ rahmetli Ali Kiziltuğ' a aittir. Haber içerisinde ismimin geçmemesi, sözlerin rahmetli Ozanımız Ali Kizıltuğ' aitmiş gibi gösterilmesi beni üzmüştür. <br>Yine Ali abimizin aynı albümündeki "Gel Gayrı" türküsünün de sözleride şahsıma aittir. <br>Bu şiirlerim "Bir Dost Pir Dost" isimli kitabımda mevcuttur. Saygılarımla...