Silahlı, Silahsız Özel Güvenlik Nasıl olunur? Başvuru Şartları nelerdir? Nerelerde Çalışır? 2022 Özel Güvenlik Maaşları
Özel Güvenlik nedir, nasıl olunur, başvuru şartaları nelerdir? Silahlı Silahsız Özel Güvenlik arasında farklar nelerdir?
ÖZEL GÜVENLİK NEDİR, NASIL OLUNUR? BAŞVURU ŞARTLARI
Özel Güvenlik Görevlisi (ÖGG) başvuru şartları ve sınav tarihleri özel güvenlik olmak isteyenler tarafından sıklıkla aranıyor. Güvenlik görevlisi nedir kimdir, hangi görevleri yapar hangi sorumluluklara sahiptir? Kimler ÖGG olabilir? Silahlı ve silahsız özel güvenlik görevlisi alımları farklı oluyor.
Özel güvenlik görevlisi olmak için ilinizde bulunan sertifika vermeye yetkili olan kurumlardan silahlı veya silahsız olmak üzere eğitim almanız gerekmektedir. Bunun akabinde her sene Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenmekte olan ÖGG sınavına katılıp başarılı olmalısınız. Bu sınav her sene 6 kez yapılmaktadır ve başarılı sayılmak için de en az 60 puan almanız gerekmektedir. Şayet ilk girişinizde sınavı kazanamadıysanız da birbirini takip eden 4 sınava, sınav harcı ödenerek katılınabilir. Öncelikle silahlı ve silahsız olmak üzere iki çeşit özel güvenlikçi bulunmaktadır. Bu ikisi için de aranan şartlar ve adaylardan istenilen belgeler farklıdır. Bu belgelerin neler olduğuna aynı zamanda sertifika hakkında daha çok bilgi vermiş olduğumuz silahlı silahsız özel güvenlik sertifikası nasıl nereden alınır yazımızdan ulaşabilirsiniz.
SİLAHLI ile SİLAHSIZ ÖZEL GÜVENLİK ARASINDA FARKLAR NELERDİR?
- Öncelikle silahlı özel güvenlik kimlik kartı olan birisi hem silahlı projelere hemde silahsız projelere başvuru yapabilir. Ancak silahsız kimliği olan birisi silahlı projede çalışamaz. Mesela banka şubelerinde…
- Genel olarak silahlı projelerde çalışan özel güvenlik görevlileri, silahsız projede çalışan özel güvenliklere göre bir tık daha fazla maaş alırlar.
- Diğer bir fark ise kurs ücreti, sağlık raporu ve sınav harcı gibi ücretlerin silahlılarda daha fazla olmasıdır. Örneğin silahlı özel güvenlik görevlisi kimliğini cebine koyana kadar 1300-1400 Tl harcarken silahsız olan bir kişide 1000-1100 TL gibi bir ücret harcar.
- Silahlı özel güvenlik olmak istediğinizde yazılı sınavların haricinde silah atışları da vardır. Bu atışlardan da başarılı olmak gerekir. Eğer silahtan korkuyor ve katılamayacak durumdaysanız silahlı özel güvenlik olamazsınız.
Öncelikle özel güvenlik görevlisi olmak için sağlamanız gereken belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartları sağlayan kişiler özel güvenlik görevlisi olmak için başvuru yapabilirler.
SİLAHLI GÜVENLİK ŞARTLARI
Silahlı veya silahsız güvenlik sertifikası alabilmek için kanun bazı şartlar sunmaktadır. Ancak silahlı ve silahsız güvenlik görevlileri için ele alınan şartlar birbirinden farklılık göstermektedir.
- T.C. vatandaşı olmak
- En az lise mezunu olmak (lise ve dengi bir okul bitirmek)
- Vücut sağlığı yerinde olmak
- 21 yaşını doldurmuş ve 22 yaşından gün almış olmak
- Akıl sağlığı yerinde olmak
- Sicil almaya uygun olmak
- Mesleğini gerektiği gibi yapmak için bir engeli bulunmamak
- Kamu haklarından mahrum olmamak
- Herhangi bir suçtan dolayı 1 yıldan daha fazla hapis cezası almamış olması gerekmektedir.
Aynı zamanda silahlı güvenlik görevlisi olacak özel güvenlik görevlileri 5188 sayılı Kanun gereği Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ile devlet hastanesinden "Silahlı özel güvenlik görevlisi olur" ibaresinin bulunduğu sağlık raporu almalarıdır.
SİLAHSIZ GÜVENLİK ŞARTLARI
Silahlı güvenlik görevlisine oranla silahsız güvenlik görevlisi şartlarında istenenler daha esnektir. Silahsız güvenlik şartlarına ilişkin detaylar ise şöyle;
- T.C. vatandaşı olmak
- En az ilköğretim mezunu olmak
- 18 yaşını tam doldurmuş ve 19 yaşından gün almış olmak
- Mesleğini en iyi şekilde yapabilmek için bir engelinin bulunmaması
- Sicili almaya uygun olmak
- Kamu haklarından mahrum olmamak
- Vücut sağlığı yerinde olmak
- Akıl sağlığı yerinde olmak
- Herhangi bir suçtan ötürü 6 aydan fazla hapis cezası almamış olmak gerekir.
Silahsız güvenlik görevlileri aynı zamanda sağlık kuruluşundan silahsız özel güvenlik görevlisi olur ibaresi bulunan bir sağlık raporu elde etmelidirler.
GÜVENLİK GÖREVLİLERİ NE KADAR MAAŞ ALIR?
2022 Yılında asgari ücrete yapılan zam ile birlikte, özel güvenlik görevlisi maaşları da değişiklik göstermiştir. Silahlı görev yapan özel güvenliklerle silahsız görev yapanlar bir olmamaktadır. 2022 özel güvenlik maaşları ortalama olarak 4,253 TL – 5,500 TL arasında değişim göstermektedir.
ÖZEL GÜVENLİK GÖREVLİLERİNİN ÇALIŞMA ALANLARI NELERDİR?
- Alışveriş merkezlerinde
- Futbol, basketbol, voleybol gibi spor müsabakalarında
- Bina ve tesislerde
- Özel yaşam alanlarında
- Hastanelerde
- Kamu binalarında
- Havaalanı, demir yolu ve karayolu terminallerinde
Editör: Meliha Güneş
süleyman öngün
07.09.2023 / 14:26işitme problemim var silahsız seretifika alabiliyor muyum
Nazar akca
25.06.2022 / 16:48Olamak istiyo