diorex
dedas

Türkiye'de aşı karşıtlığı artıyor! Aşılanmayan çocuk sayısındaki artış korkutuyor

Türkiye'de aşı karşıtlığı giderek artıyor. Aşılanmayan çocuk sayısı 100 bini buldu.

  • 22.02.2025 09:27
Türkiye'de aşı karşıtlığı artıyor! Aşılanmayan çocuk sayısındaki artış korkutuyor

Covid pandemisi sırasında artan aşı karşıtlığı, çocukluk dönemindeki difteri, boğmaca, suçiçeği, kabakulak gibi aşılarını da etkiledi. Türkiye’de hiç aşılanmayan çocuk sayısı 2011’de 183 iken 2024 yılında bu sayı 100 bine ulaştı.

Sağlık Bakanlığı’nın 2011 ve 2017 yıllarındaki açıklamalarına göre, 2011’de 183 olan aşı reddi sayısı 2017’de 23 bini geçti. Bakanlık 2017’den bu yana aşı reddine ilişkin istatistik açıklamıyor ancak Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Emrah Kırımlı, il sağlık müdürlüklerinin paylaştığı veriler üzerinden yaptıkları hesaplamaya göre, 2024 yılında İstanbul’da yılda yaklaşık 15 bin, Türkiye genelinde ise yaklaşık 100 bin çocuğun hiç aşılanmadığını söylüyor.

İstanbul'da 0-4 yaş arası çocukların yüzde 1,8'inin aşısı yok

Gazete Oksijen'in haberine göre; bu veriler, Türkiye’deki 0-4 yaş arası 5 milyon 82 bin 386 çocuğun yüzde 2’sinin, İstanbul’da yaşayan 0-4 yaş arası 838 bin 362 çocuğun ise yüzde 1.8’inin aşısız olduğu anlamına geliyor.

Kırımlı, bu verilerin çocukluk döneminde tek doz olarak yani tek seferde yapılan BCG (verem) ve suçiçeği aşıları ile difteri, boğmaca, tetanos ve çocuk felcine karşı koruyan dörtlü karma aşı üzerinden hesaplandığını söylüyor.

Aralık 2024 verilerine göre, nüfusa göre aşısız çocuk oranının en düşük olduğu ilçeler sırasıyla Şişli, Kadıköy ve Beşiktaş. Eksik aşılamanın en yüksek olduğu ilçeler ise Sultanbeyli, Arnavutköy ve Sancaktepe.

Editör: Neslihan Özkan

Yorum Yaz