Tavuk Karası Hastalığı Nedir? Nedenleri ve Belirtileri Neler? Tedavisi Nasıl?
Tavuk karası hastalığı nedir? Tavuk karası hastalığının nedenleri ve belirtileri nelerdir? Tavuk karası hastalığı tedavisi var mı? Tavuk karası hastalığından korunmanın yolları nelerdir?

Tavuk karası (gece körlüğü), kişinin önce görüş alanını daraltan, zamanla renkler ve ışık sorunu oluşturan ve sonunda görme yetisinin kaybolmasına yol açan bir hastalıktır.
Genetik kaynaklı göz hastalıklarında, ilk sıralarda yer alan ve halk arasında tavuk karası olarak bilinen gece körlüğü, son derece ciddi bir sağlık sorunudur.
Tavuk karası veya gece körlüğü olarak da bilinen retinitis pigmentosa, nadir görülen, kalıtımsal bir hastalıktır. Sonradan tavuk karası hastalığının görülmesi nadir durumlardan biridir ve genellikle bu hastalığa sahip kişiler gece körlüğü rahatsızlığı ile doğmuşlardır.
Gözün içini kaplayan retina adını verdiğimiz tabakada görme hücreleri bulunur. Bu görme hücrelerinden rod adı verilen hücreler, karanlıkta görmeyi veya gece görmeyi ve çevreyi görmeyi sağlar. Hastalık, rod adı verilen bu hücrelerde bozulmayla karakterizedir.
Gece körlüğü olan insanlar, gece ya da loş ışıklı ortamlarda zayıf görüş deneyimi yaşarlar. Hareket etmede ve araç kullanmada zorluk çekerler. Erkeklerde görülme sıklığı kadınlardan daha fazladır.
TAVUK KARASININ NEDENLERİ
Sorun, retinadaki loş ışığı görmeyi sağlayan hücrelerin bozukluğundan kaynaklanır. Nedenler arasında dış etkenler yer alsa da çoğunlukla karşılaşılan sebepler kalıtsal ya da doğum esnasında meydana gelen problemlerden kaynaklanır.
Tavuk karasının olası birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlar:
- Miyopluk
- Glakom
- Glokom ilaçları
- Katarakt
- Diyabet
- Retinitis pigmentosa
- A vitamini eksikliği
TAVUK KARASI HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Gece körlüğünün tek belirtisi karanlıkta görmekte zorlanmaktır. Tavuk karası hastalığı kendini basit bir göz hastalığı olarak belli etmeye başlar.
Zamanla, gece ve ışığın olmadığı ortamlarda görememe başlar. Bu tip durumlarda hemen bir göz doktoruna başvurmak gereklidir. Gece körlüğü yani tavuk karası hastalığı genelde A vitamini eksikliği ile kendini belli eder. Bu nedenle tedavisinde A vitamini zengini gıdalar kullanılır. Balık, süt ve süt ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta ve A vitamini takviyeleri alınır.
Rodopsin maddesi A vitamini olmadan üretilmediğinden, göz zamanla loş ve az ışığa uyum sağlayamaz ve gece görmemeye başlar.
TAVUK KARASI HASTALIĞI TEDAVİSİ
Günümüzde retinitis pigmentosanın standard bir tedavisi yoktur. Ancak retinitis pigmentosayla birlikte görülebilen katarakt, glokom gibi yandaş hastalıkların düzenli yapılan göz muayenesiyle teşhis ve tedavisi mümkündür.
Retinitis pigmentosalı hastalarda görme kaybı aynı derecede olmaz. Hastaların bir kısmı erken yaşta görmelerini kaybederken, bir kısmı hayat boyunca kendilerini idare edecek kadar görmeyi koruyabilirler. Görme azlığı bulunan hastalara LVA denilen özel büyüteçli gözlükler verilebilir.
TAVUK KARASINI ÖNLEMENİN YOLLARI
Doğum kusurları veya Usher sendromu gibi genetik koşulların sonucu gelişen gece körlüğünü önleyebilmek mümkün değildir. Bununla birlikte, kan şekeri seviyesini kontrol altında tutmak ve dengeli beslenmek tavuk karasını önlemede etkin yöntemlerdir.
Kataraktların önlenmesine yardımcı olabilecek antioksidan vitaminler ve mineraller açısından zengin yiyecekler tüketilebilir. Ayrıca, gece körlüğü riskini azaltmak için yüksek A vitamini içeren yiyecekler tüketilebilir.
Editör: Mehmet Sait Temel