Özel hastanelerde yeni dönem: Fahiş fiyatlara sınırlama getiriliyor
Sağlık Bakanlığı’nın yeni Özel Hastaneler Yönetmeliği ile tıbbi endikasyon denetimleri başlatıldı, fahiş fiyat uygulayan hastanelere ağır cezalar getirildi. Muayenehane hekimlerine özel hastanelerde kadro şartı aranmaksızın çalışma hakkı tanınırken, özel hastane açma kriterleri sıkılaştırıldı. Sağlık hizmetlerinde ticarileşmenin önüne geçilmesi ve hasta güvenliğinin artırılması hedefleniyor.
Sağlık Bakanlığı, özel hastanelere yönelik yeni düzenlemeleri içeren Özel Hastaneler Yönetmeliğini Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe koydu. Yeni düzenlemeyle, tıbbi endikasyon temelli denetimler, fahiş fiyatlara karşı sıkı yaptırımlar, özel hastane açma kriterlerinde değişiklikler ve muayenehane hekimlerine yönelik yeni haklar getirildi.
Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Eray Yaz, yeni yönetmeliğin detaylarına ilişkin açıklamalarda bulunarak, hastaların aldığı sağlık hizmetlerinin tıbbi gereklilikler açısından titizlikle denetleneceğini belirtti. Bu kapsamda yoğun bakım, acil servis, tıbbi laboratuvar ve kadın doğum gibi alanlarda uzman ve akademisyenlerden oluşan 20 komisyon kurulduğunu aktardı.
FAHİŞ FİYAT UYGULAYAN HASTANELERE AĞIR CEZALAR
Yeni yönetmelikle birlikte özel hastanelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yaptığı anlaşmalar kapsamında belirlenen ücret sınırlarını aşmalarının önüne geçilecek. Yönetmelikle, özel hastanelerin fahiş fiyat uygulamalarına karşı cezai yaptırımlar artırılacak.
Ayrıca, özel hastaneler artık 24 saat hizmet veren nakil ambulans bulundurmak zorunda olacak. Deprem ve olağanüstü durumlarda hastaların daha güvenli binalara taşınmasını kolaylaştıran bir düzenleme de getirildi. Özel hastanelerin palyatif bakım merkezleri açma talepleri kolaylaştırılarak, bakıma muhtaç hastaların sağlık hizmetlerine erişimi iyileştirilecek.
ÖZEL HASTANE AÇMA ŞARTLARI DEĞİŞTİ
Yeni yönetmelikle birlikte özel hastane açmak için getirilen kriterler de sıkılaştırıldı. Yüz kızartıcı suç işlemiş kişilerin özel hastane açmasının ve hastane sahibi olmasının önüne geçildi. Ayrıca, hastanelerde tıbbi hizmet birimlerinin başka kişilere devredilmesi yasaklanırken, bu tür usulsüzlüklerin tespit edilmesi halinde hastane ruhsatlarının iptal edileceği duyuruldu.
MUAYENEHANE HEKİMLERİNE YENİ HAKLAR
Yeni yönetmelikte, muayenehanesi olan doktorlara yönelik önemli bir düzenleme de yer aldı. Buna göre, muayenehanesini kapatan hekimler, özel hastanelerde kadro şartı aranmaksızın çalışabilecek. Böylece, muayenehane hekimlerinin özel hastanelerde çalışma imkânları genişletilmiş oldu.
Genel Müdür Yardımcısı Eray Yaz, yeni düzenlemelerin sağlık hizmetlerinin niteliğini artırmaya ve kayıt dışı uygulamaların önüne geçmeye yönelik olduğunu belirterek, “Hedefimiz, hastalarımızın aldığı sağlık hizmetini en üst seviyeye taşımak ve sağlığın ticarileşmesini engellemektir” ifadelerini kullandı.