Mide Bulantılarınız Psikolojik Olabilir mi?

KÖŞE YAZISI

Özellikle stresten direkt olarak etkilenen midede heyecana bağlı olarak kasılmalar, üzüntüden mide bulantısı gibi durumlar oluşabilir.

Psikolojik mide bulantısı; görünürde fiziksel bir sebep olmaksızın, stres gibi farklı tetikleyiciler ile ortaya çıkan bulantı durumu olarak tanımlanabilir. Zaten midenin vücudun en hassas yapıya sahip organlarından biri olduğu bilinen bir gerçek. Özellikle stresten direkt olarak etkilenen midede heyecana bağlı olarak kasılmalar, üzüntüden mide bulantısı gibi durumlar oluşabilir. Bazen “kelebeklerin uçuşması” olarak tabir edilen his, aslında çoğu kişinin tecrübe ettiği bir durumdur. Bu durumda genellikle bulantı kişiyi rahatsız eder, ama kusma eylemi çok fazla görülmez. Psikolojik kökenli mide bulantısının en önemli nedeni, duyguların net ifade edilememesidir. Bazı bireyler, duygularını sadece duygu olarak ifade edemezler, duygular genellikle ağrılar ve mide bağırsak problemleri olarak açığa çıkar.  Bunun altında ise psikolojik olarak bir gerginliğin dışa vurumu yatmaktadır. Bu dışavurum fiziksel rahatsızlıklarla kendini gösterdiğinden tanınması güç olmaktadır.

Psikolojik kökenli mide bulantısı genellikle: bulantı, kusma, ishal, uykusuzluk , sıkıntı hissi, hissizlik (hayattan keyif alamama), bu durumlardan dolayı toplumdan uzak durma, okula gidememe, aile içine girememe gibi durumlarla ortaya çıkabilmektedir.

Psikolojik mide bulantısı ve normal mide bulantısına aynı yöntemlerle müdahale edilmez. Yani normal mide bulantısı tedavisinde kullanılan yöntemler psikolojik mide bulantısını geçirmekte işe yaramayacaktır. Psikolojik mide bulantısına neyin sebep olduğunun tespit edilmesi gerekmektedir.

Mide bulantısının hangi psikolojik rahatsızlığın belirtisi olduğu, anksiyete bozukluğunun ve paniğin mide bulantısı yapıp yapmadığı ise oldukça merak edilen ve araştırılan sorular arasındadır. Mide bulantısına neden olan psikiyatrik sorunlar arasında; yaygın anksiyete bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu (Sosyal Fobi), panik bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu, fobiler, anoreksiya nervoza, bulimia nervoza görülmektedir.

Siz de devamlı ve nedenini çözemediğiniz bir mide bulantısı ile karşı karşıya iseniz her şeyden önce bir hekime danışmanız ve mide bulantınızın fizyolojik nedenlerden kaynaklı olmadığından emin olmanız önerilir. Uzun süredir devam eden mide bulantınız varsa taramasından geçmeniz gerekebilir. Herhangi bir fizyolojik temeli bulunmayan mide bulantıları içinse uzman bir psikolog/psikoterapist ile görüşmeniz yaşadığınız sorunun psikolojik nedenlerini anlamak ve bunu yönetmek için faydalı olacaktır.