diorex
dedas

Gelenekten geleceğe keçiboynuzunun faydaları nelerdir?

Doğal ve sağlıklı beslenme trendlerinin etkisiyle, harnup meyvesi olarak da bilinen keçiboynuzu yeniden sofralarda kendine yer buluyor.

  • 21.02.2025 15:26
Gelenekten geleceğe keçiboynuzunun faydaları nelerdir?

Bağışıklık sistemini destekleyen özellikleriyle dikkat çeken bu meyve, hem geleneksel hem de modern tüketim yöntemleriyle geniş bir kullanım alanı buluyor. Özellikle besin değerleri ve sağlık üzerindeki olumlu etkileri ile dikkat çeken keçiboynuzu, son yıllarda popülerliğini artırıyor.

Son yıllarda sağlıklı beslenmeye olan ilgi arttıkça, doğanın sunduğu doğal besinler de yeniden gündeme geliyor. Keçiboynuzu, halk arasında harnup olarak da bilinen, bağışıklık sistemini güçlendiren ve çeşitli sağlık faydaları sağlayan bir meyve olarak dikkat çekiyor.

Batman'da mükrüfonuna konuşan Aktar Hüseyin Meviş, Hem geleneksel hem de modern tüketim yöntemleriyle sofralarda yer bulan keçiboynuzu, bu yıl daha fazla ilgi görmeye başladığını söyledi.

"Eski çağlardan günümüze gelen doğal tedavi yöntemi"

Keçiboynuzunun kemik erimesine karşı koruyucu bir rol oynadığını belirten Meviş, " Keçiboynuzu meyvesi, çok eski çağlardan günümüze gelen bir doğal tedavi yöntemidir. Keçiboynuzu, ülkemizde daha çok Akdeniz bölgesinde, özellikle İzmir ve Mersin'de doğal olarak yetişmektedir. Günümüzde de tedavi amacıyla çok sayıda kişi tarafından kullanılmaktadır. Keçiboynuzu astım, bronşit, öksürük, nefes darlığı, kansızlığa, vitamin eksikliklerine ve özellikle B2 vitamini içerdiği için çok tercih ediliyor. Birde mide rahatsızlığına da iyi geldiği gibi bağışıklık sistemini güçlendirmeye çok iyi geliyor." dedi.

"Keçiboynuzu hem çiğ hem çay hem de pekmez olarak tüketilebiliyor"

Keçiboynuzu pekmezi, özellikle inatçı öksürükleri iyileştirmek ve bağışıklığı güçlendirmek amacıyla tercih edildiğini belirten Meviş, "Keçiboynuzu ilk çıktığında yumuşakken tane olarak çiğneyerek yenilebilir. Kuruduktan sonra ise suda 5-10 dakika kaynatıldıktan sonra çay şeklinde içilebiliyor. Yapılışı; ise iki üç dal keçiboynuzunu parçaladıktan sonra bir cezvede 5-10 dakika kaynatıldıktan sonra süzülüp bir kapta muhafaza edildikten sonra her sabah ve akşam bir bardak içilmesini tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Her yaşta tüketilebiliniyor"

Meviş, "Bu şekilde uğraşmak istemeyenler ise saf sıkımlık keçiboynuzu pekmezini de tercih edebilirler. Keçiboynuzu pekmezi, genellikle küçük ve orta yaşlardaki inatçı öksürükler ve bağışıklık güçlendirmesi için tercih edilmektedir. Fiyatı ise uygundur. Keçiboynuzunun kilosu 135 liradır. Cam kavanozlarda 500 ile 700 gram olan pekmezin fiyatı ise 150 ile 180 lira arasındadır. Keçiboynuzu bebeklerde olduğu gibi en yaşlı insanlarda tüketebiliyor. Herkese tavsiye ederiz." şeklinde konuştu.

İLKHA

Yorum Yaz