dedas
diorex

Duygusal Manipülasyon Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yaptığınız her eylemden ötürü suçlu hissediyor, sürekli yanlış yaptığınız fikriyle tedirgin mi oluyorsunuz? Bu ve benzeri sorunları yoğun bir şekilde yaşıyorsanız manipüle ediliyor olabilirsiniz.

Duygusal Manipülasyon Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Duygusal manipülasyon kişinin zihnine, yaşam algısına ve tavırlarına yön vermek amacıyla uygulanan sistematik davranışlar bütünü olarak tanımlanabilir. Duygusal manipülasyon yöntemleri çoğunlukla bilinçli şekilde uygulansa da bazen farkında olmadan da manipülatif tavırlar sergilenebilir. Duygusal manipülasyon birçok farklı teknikle kendini gösterebilir.

"Duygusal manipülasyon ve duyguları manipüle etmek ne demek?" sorusunun cevabını şu örneklerle açıklayabiliriz:

1. Suçlu Hissettirme

Duyguları kullanarak manipüle etmek, manipülatörlerin partnerini bilerek ve isteyerek suçlu hissettirmek için uyguladıkları bir yöntem. Bu noktada suçluluk hissi ağır basan kişi, istemediği bir davranışı sergilemeye yönelebilir.

2. Tehdit/Şantaj

Tehditten yararlanan manipülatif eğilimli bireyler, ikili ilişkide bulunduğu kimselerin özel ve gizli bilgilerini başkalarıyla paylaşmakla tehdit edip onları istediği davranışlara yönlendirebilirler.

3. Gerçeği Saptırma

Manipülatif davranışlar sergileyen bireyler, gerçekleri diledikleri biçimde değiştirerek karşısındaki kişilerin kafalarını karıştırmak için çaba sarf ederler. Meydana gelen olayları eksik veya abartılı biçimde anlatarak karşılarındaki bireyin düşüncelerini yönlendirmeye çalışırlar.

4. Sorumluluktan Kaçma

İlişkilerde duygusal manipülasyonu tercih eden kimseler, hatalı veya yanlış davranışların getirdiği sorumluluklardan kaçma eğilimindedir. Bunun yanı sıra sizi suçlu hissettirerek daima özür dileyen taraf olmanızı sağlayabilirler.

5. Kolay Şekilde Bağ Kurma

Duygusal manipülasyona meyilli olanlar, insanlarla kolayca iletişim kurup yakınlaşabilirler. Yakın ilişkiler kurmanın temelinde, iletişimde oldukları kişileri özelmiş gibi hissettirip haklarında kişisel bilgileri edinme gayesi yatar.

6. İlişkide Olduğu Kişinin Sorunlarını Görmezden Gelme

Manipülatif bireyler, ikili ilişki kurduğu bireylerin sorunlarını görmezden gelip daima kendi problemlerine odaklanmayı isterler.

7. Agresif Mizah

Acımasızca ve düşmanca yorumları ve alaycı şakaları vardır. Bu sayede kendilerini daha üstün hissedebilirler.

8. Herkesin Size Karşı Olduğunu Hissettirme

Özellikle romantik ilişkilerde sıklıkla kullanılan bir duygusal manipülasyon tekniğidir. Partnerini tüm dünyaya karşı birlikte mücadele etmeleri gerektiğine inandırır ve bu şekilde kişiyi yalnızlaştırarak yanında tutar.

Duygusal manipülasyona maruz kalmak  her birey üzerinde farklı etkiler yaratır. Bu durum genellikle kişiye ait kimlik ve benlik bilincini olumsuz yönde etkiler. Duygusal manipülasyon kişinin ruh sağlığının bozulmasına neden olabilir. Kişinin öz kontrollerini kaybederek, korku ve tehdit hissetmesine, çaresizlik duygusu yaşamasına sebep olabilir. Öz saygıda azalmaya yol açabilir. Kişilik gelişimini kötü yönde etkileyebilir. Duygusal manipülasyonun yol açtığı bu etkiler kişinin hayatında travmatik süreçlere neden olabilir. Bu süreçler kişilerin olumsuz değişimler yaşamasına, öz kontrolünü kaybetmesine, rahatsız edici duyguları yoğun olarak deneyimlemesine ve karar verme yeteneklerini yitirmesine yol açabilir.

Dışarıdan bir gözle baktığınızda herhangi birinin manipüle edildiğini son derece rahat biçimde anlayabilirsiniz. Ancak kendinizin manipülatif davranışlarla karşı karşıya kaldığınızı kavramanız her zaman kolay olmayabilir.

İkili ilişkilerinizde sistemik olarak aşağıdaki davranışlara tanık oluyorsanız duygusal manipülasyona maruz kalıyor olabilirsiniz:

  • Hareketlerinizin yargılanması veya onlarla alay edilmesi,
  • Sistematik olarak yalan ve inkârla karşı karşıya kalma,
  • "Şaka" adı altında kırıcı eylem ve söylemlere maruz kalma,
  • Ağlama veya duruma göre öfke krizleriyle baş etmek zorunda kalma,
  • İkili ilişki kurduğunuz bireyin istemediği durumlar karşısında ürettiği rasyonel olmayan mazeretlerle karşılaşma,
  • Beklentilerin üstü kapalı biçimde, ima yoluyla ifade edilmesi,
  • İlgi ve sevginin esirgenmesi,
  • İletişimi güçleştiren ifade ve tavırlarla karşılaşma.
    Her türlü ikili ilişkinizde manipülatif tavırlar sergileyen veya duygusal manipülasyon cümleleri sarf eden bireyleri fark ettiğinizde, kontrol alanlarına girmemek için kendilerinden uzak durmayı seçebilirsiniz. Bunun yanı sıra duygusal manipülasyondan korunmak için; kendinize daima güvenin, empati kurarken dikkatli davranın, sınırlarınızın ihlal edilmesine izin vermeyin ve en önemlisi bu durumun sosyal işlevselliğinizi etkilediğini düşünüyor ve yönetmekte zorlanıyorsanız mutlaka bir ruh sağlığı uzmanından destek alın

Yorum Yaz