diorex
ARTUKBEY

DUYGUSAL İHTİYAÇLARIN ÖNEMİNİN FARKINDA MISINIZ?

Çocuklukta ailesi tarafından duygusal ihtiyaçları iyi karşılanan bireyler yetişkinlik yaşamlarında daha keyifli bir hayat sürebilirler

DUYGUSAL İHTİYAÇLARIN ÖNEMİNİN FARKINDA MISINIZ?

İnsanların fiziksel ihtiyaçları olduğu kadar duygusal ihtiyaçları da bulunur. Özellikle yakınlık hissetmek, kabul edilmek ve ait olmak gibi pek çok farklı duygusal ihtiyacın giderilmesi bireyin zihin sağlığı için oldukça önemlidir. Bu ihtiyaçların önem sırası birçok kişiye göre farklılık gösterse de temelde ihtiyaç duyduğumuz duygusal ihtiyaçlar şu şekilde sıralanabilir:

1) Güvenli bağlanma ihtiyacı: İnsan olarak hiç de bilmediğimiz bir dünyaya doğarız. Bu, yabancısı olduğumuz tehlikeli dünyada var olabilmemiz, tutunabilmemiz insanlara ve dünyaya güvenli bağlanmamızla mümkündür. Bunun içinse sevilmeye, ait hissetmeye, kabul edilmeye, onaylanmaya, ihtiyaçlarımızın giderilmesine, tehlikelere karşı desteğe ihtiyaç duyarız.

2) Hareket özgürlüğü, yeterlilik ve olumlu kimlik algı ihtiyacı: İstediğimiz şekilde hareket edebilmeye, bizden çok daha güçlü olan dünyada bir şeyler yapabildiğimizi hissedebilmeye; en temelde olumlu, sevilesi bir varlık olduğumuzun bize hissettirilmesine ihtiyacımız var.

3) Gereksinim ve duyguları ifade özgürlüğü ihtiyacı: Kendimizi, düşündüklerimizi, ihtiyaçlarımızı dile getirebilmeliyiz. Bir çocuk açısından bakıldığında daha da önemlisi dile getirdiklerimizin karşımızdakiler tarafından önemsenmesi, yok sayılmamasıdır.

4) Kendiliğindenlik ve oyun ihtiyacı: Hepimiz insan olarak aynı olmamızla birlikte farklı varlıklarız. Bu farklılık üstünlük ya da aşağılıkla alakalı değildir. Sadece kendimize özel olmakla ilgilidir. Kendine özgü olanı yaşamak ve oyun bir çocuğun temel ihtiyaçlarındandır. Oyun, çocuk için bir var olma biçimidir. Onun için oyun, basit bir oyun değildir

5) Sağlıklı sınırlar ve öz denetim ihtiyacı: Kendimize özgü olmamız içimizden her geleni (dürtülerimizi) rastgele, gelişigüzel yaşamamız gerektiği anlamına gelmiyor. Kendini ifade etmek, ortaya koymak kadar sağlıklı sınırlar da bir çocuğun (yani insanın) temel ihtiyacıdır. Dünya sadece bizim malımız değildir ve her istediğimiz her zaman yapamayız.

Çocuklukta ailesi tarafından duygusal ihtiyaçları iyi karşılanan bireyler yetişkinlik yaşamlarında daha keyifli bir hayat sürebilirler. Bu kişiler, yetişkin olduklarında diğer bireylerle daha sağlıklı ilişkiler kurabilir, fikirlerini özgürce savunabilirler. Bebeklikten başlayarak ihtiyaç duyulan bu gereksinimler karşılanmazsa birey, hayatın pek çok farklı alanında sorunlarla karşılaşabilir. Karşılanmayan duygusal ihtiyaçlar öz değer sorunları yaratabilir, bireyin yaşam motivasyonunu olumsuz etkileyebilir.

Sadece bireysel olarak değil, yakın ilişkide olunan kişilerin de temel duygusal ihtiyaçlarının farkında olmak önemlidir. Duygusal ihtiyaçları karşılayabilmek için her şeyden önce benliğinizin gücünü keşfetmekten kendinizi geri tutmamanız önemlidir aynı zamanda ilişkilerinizde duygusal ihtiyaçları görmezden gelmemek ve gerektiğinde yardım alabilmek oldukça önemlidir.

 

Yorum Yaz