Asya Kaplan Sivrisineği İlacı Nedir? Asya Kaplan Sivrisineği Isırığına Ne İyi Gelir?

SAĞLIK

Asya Kaplan Sivrisineği nedir, zararları ve bulunduğu yerler nerelerdir? Korunmak için neler yapmalıyız? Asya Kaplan Sivrisineği ilacı olarak kullanılabilecek maddeler nelerdir? Asya Kaplan Sivrisineği ısırığına ne iyi gelir? Asya Kaplan Sivrisineği ısırığı ve bıraktığı izlere dair resimler yazının sonunda yer almaktadır. İşte merak edilenler ve cevapları...

İstanbul'da son günlerde hayatı olumsuz etkileyen Asya Kaplan Sivrisineğinin popülasyonu artmaya devam ediyor.

Özellikle çocukları ısıran bu tür, ısırdığı bölgede yara izi bırakıyor.

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa (İÜC) Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kerem Öter, İstanbul'un birçok noktasında son günlerde artan sivrisineklere ilişkin, "Asya Kaplan Sivrisineğini ülkemiz içinde 10 sene önce İpsala sınırında bulduk ve 4-5 yıldır da İstanbul'da yerleşti, popülasyon artmaya başladı. Geçen sene ve bu sene, artık popülasyonlar o kadar yükseldi ki vatandaşlardan da şikayetler gelmeye başladı." dedi.

ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİ NEDİR?

Bilimsel adı Aedes albopictus olan Asya Kaplanı sivrisineği, asıl yer aldığı alanlardan diğer bölgelere yayılabilen sivrisinek türlerindendir. Asya kaplan sivrisineği canlı olarak hala bulunan en önemli 100 istilacı canlı türü arasında üst sıralarda yer alır.



Antarktika ve Kuzey Kutup dairesi hariç olası her bölgede bulunabilecek biyotik potansiyele sahip olan Asya kaplan sivrisineği, temelde Güneydoğu Asya kökenlidir. Doğal yayılım alanında aktif olarak kan emme özelliği sergileyen agresif türdür.

ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİ İLACI NEDİR? ISIRIĞINA NE İYİ GELİR?

Asya kaplan sivrisineğinin ısırdığı yere aşağıdaki ürünler sürülebilir. Böylece vücuda yayılımı yavaşlatılabilir ve vereceği zararların etkisi en aza indirgenir.

Asya Kaplan Sivrisineği ilacı olarak kullanılabilecek, ısırığına iyi gelen maddeler:

  • Alkol
  • Çay poşetleri
  • Aloe vera
  • Sarımsak
  • Yulaf ezmesi
  • Fesleğen
  • Limon

Not: Bu ürünler özellikle hassas ciltleri çok çabuk kurutabilir, hatta cilt kızarıklığını artırabilir. Bu nedenle bu ürünleri kullanırken çok dikkat edilmesi gerekmektedir. 

ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİNDEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Bu sivrisinek türünden bulaşan enfeksiyonların kesin ve etkin bir tedavisi bulunmamaktadır. Genellikle hastalık esnasında gelişen belirtilerin hafifletilmesine yönelik bir tedavi planı çizilir. Ayrıca, hastalık neden olan etkenlere karşı da henüz etkili bir aşı bulunamamıştır. Sadece sarı humma virüsüne karşı aşı geliştirildiği söylenebilir.

Bu nedenle, bahsedilen hastalıklarla mücadelede en etkili yöntemin Asya kaplan sivrisineği ısırığından korunmak olduğu söylenebilir. Kişisel olarak bu sivrisineğe karşı alınabilecek yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

• Bu sivrisineğin yoğun olarak görüldüğü bölgelerde, dışarıda geçirilen zaman sınırlandırılmalıdır.

• Asya kaplan sivrisineğinin uzaklaşmasını sağlayacak sivrisinek kovucu ürünler kullanılabilir. Bu ürünlerin hamile bireyler tarafından da güvenle kullanılabilmesi önemli bir kriterdir. Ancak, bu ürünler çocuklarda el, göz, ağız gibi bölgelere sürülmemeli ve açık yara üzerine uygulanmamalıdır.

• Kol ve bacakları koruyacak şekilde uzun ve kalın kıyafetler tercih edilmelidir.

• Bebek arabalarının üst kısmı, sivrisineğin gelmesini engelleyecek şekilde ağ veya koruyucu bir kılıfla örtülmelidir.

• Kıyafetler yüksek sıcaklıkta yıkanmalı ve permetrin gibi parazit öldürücü ilaçlarla dezenfekte edilmelidir. Ancak, permetrinin cilde temasından kaçınılmalı ve bu konuda kullanım talimatlarına uyulmalıdır.

• Kapı ve pencerelere sivrisineklerin eve girmesini engellemek için sineklik takılmalıdır.

• Evin içerisinde sivrisineğin içeri giremeyeceği şekilde havalandırma yöntemleri tercih edilmelidir. Ayrıca, seyahat sırasında, bu havalandırma yöntemlerinin kullanıldığı otellerin tercih edilmesi de büyük önem taşır.

ASYA KAPLANI SİVRİSİNEĞİ ISIRIĞININ ZARARLARI NELERDİR?

Asya kaplanı sivrisineği, Batı Nil Virüsü Ateşi, Zika Virüsü, Ensefalit, Sarı Humma hastalıkların taşınmasına ve yayılmasına sebep olmaktadır. Ayrıca alerjik reaksiyonlara da sebep olmaktadır.

Kan emerken tükürük bezindeki proteinler kan emdiği sırada deri altı dokuya geçmekte. Bu da alerjik bir reaksiyona neden oluyor. Bu sinekler daha çok insan yapımı küçük su rezervlerinde yaşıyor. Bahçede bulunan saksıların dibindeki suda ya da süs havuzunda üreyebiliyorlar.

ASYA KAPLANI SİVRİSİNEĞİ NERELERDE GÖRÜLÜR?

Kuzey Kutup dairesi ve Antarktika hariç nem ve sıcaklık ola her bölgede görülebilen Asya kaplan sivrisineği, temelde Güneydoğu Asya kökenlidir. Doğal yayılım alanında aktif olarak kan emme özelliği sergileyen agresif türdür.

Ülkemizde ise özellikle İstanbul'un çeşitli ilçelerinde görüldü. İstanbul'da Beykoz, Sarıyer, Zeytinburnu ve Arnavutköy'de görülen bu sivrisineğin alerjik reaksiyonları çok fazla oluyor.

ASYA KAPLANI SİVRİSİNEĞİ ISIRIĞI RESİMLERİ