Türk: Büyükşehir borç batağında!
Mardin Büyükşehir Belediyesi’ni kazanan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Belediye Eş Başkanları Ahmet Türk ve Devrim Demir, 31 Mart seçimlerinden sonra ilk defa kameraların karşısına çıkarak, açıklamalarda bulundu. Bir otelde düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk, belediye borçlarını açıkladı, kayyum tartışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Devrim Demir ve Ahmet Türk, ulusal ve yerel basın mensuplarıyla özel bir otelde kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Eş başkanlar Demir ve Türk, belediyenin güncel borç durumu ve belediyenin taşınmazlarının devredilmesi konusunda basın mensuplarına bilgilendirmede bulundu. Basın toplantısında eş başkanların yanı sıra Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mehmet Raci Bilici, Genel Sekreter Yardımcıları, Daire Başkanları ve MARSU Genel Müdürü Mehmet Kılıç hazır bulundu.
Basın toplantısında belediyenin mevcut ekonomik durumu ve borçlarıyla ilgili rakamları vererek başlayan Başkan Ahmet Türk, Bugün Büyükşehir Belediyesi’nin 2 milyar 260 milyon 493 lira borcu olduğunu, MARSU’ya bakıldığında da 2 milyar 815 milyon 397 bin 55 kuruş borrçla birlikte belediyenin toplamda 4 milyar 875 milyon 802 lira 94 kuruş borçla karşı karşıya olduklarını kaydetti.
Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne ait taşınmazların önemli ölçüde YUKOB'a devredildiğini kaydeden Başkan Türk, "Mardin Büyükşehir Belediyesine ait hemen hemen bütün ilçelerdeki taşınmazların devirlerinin seçimlerden önce akıl almaz bir şekilde YUKOB'a devredildiğini, bu örneği başka hiçbir yerde olmadığını kaydetti.
31 Mart seçimlerinden sonra 150 milyon paranın belediye hesabında olduğunun ifade edildiğini hatırlan Başkan Türk, “Evet, doğrudur 150 milyon hesapta para vardı; ama 5 Nisan’da gittiğimiz zaman bizler mazbatayı aldıktan sonra işçi ve memurların 115 milyon maaşını ödemenmiş. Bunu ödediği zaman zaten 20-25 milyonluk bir para kalıyor. Ama sanki kasada para varmış gibi gösteriyor. Yine elektrik borçlarının olmadığını söylüyorlar. Oysa bize 8 Mayıs’ta MARSU’ya Dicle Elektrik Müdürlüğünden gelen bir yazı var. Ve şunu söylüyor. 393 milyon lira borcunuzun olduğunu, 170 milyon lirada bu borçtan dolayı eklenen faiz var. Yani toplam 550 milyonu aşan bir borç var. 8 Mayıs’tan bugüne kadar her gün 15 milyon faiz üzerine geliyor. Şu an toplam 600 milyon civarında Dicle Elektriğin borcu var” dedi.
Eş Başkanlardan Ahmet Türk, “Belediyenin projeleri var mı?” sorusuna, “Projelerimiz var ama paramız yok” diye cevapladı.
Türk, birçok projelerinin olduğunu ve hayata geçireceklerini dile getirerek, “Bugün en acil olan köy yollarıdır. İçme suyudur. Buna benzer en acil sorumlar gündemimizde var. Bizim durumumuzu halkımız da bildiği için çok büyük projeler bizden beklemiyor halkımız. Su ihtiyacı olan köyler var. Yolları yapılmayan köylerimiz var. Özellikle iktidara yakın köylerde bazı hizmetler yapılmış. Ama DEM Partisini desteklediğini bildiği köylere hizmet götürülmemiş. Bizlerin amacı bu dengeyi sağlamaktır. Zaman içerisinde neler yaptığımızı sizlerle paylaşacağız” dedi.
Gazetecilerin “Kızıltepe ilçesinde otopark yapacak mısınız?” sorusunu cevaplayan Türk, Kızıltepe ve Nusaybin yolu üzerinde bir otopark yapacaklarını ifade ederek, projelerinin olduğunu ancak bunları nasıl hayata geçireceklerinin tartışmalarını yürüttüklerini söyledi.
‘BELEDİYE BAŞKANLIĞI DÜŞERSE MECLİS BAŞKAN VEKİLİ SEÇER
Kobani veya 6-8 Ekim davası olarak bilinen olaylara ilişkin açılan davada 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk’ün yerine kayyumun atanacağı yönünde kamuoyundaki iddialara da cevap veren Türk, kendileri için kayyumun atanıp atanmamasının önemli olmadığını, kendileri için halkın iradesinin önemli olduğunu dile getirdi.
BÜYÜKŞEHİRDE EN YÜKSEK OY ORANINI SON SEÇİMDE ALDIK
Türk, “Bizim için önemli olan halkın iradesinin ortaya çıkmasıdır ve 31 Mart seçimlerinde de ortaya çıktı belki de 3 dönemdir belediye seçimlerine katılıyoruz. Daha önceki dönemlerde yüzde 52 ile 2.dönem yüzde 53 ile son dönemde de yüzde 57,4 ile halkımız büyük bir destek verdi. Buradan şükranlarımı da ifade etmek istiyorum. Tabii ki herkesin kafasında; ‘Acaba kayyum atanır mı? Açılan dava ve verilen karardan sonra acaba bir kayyum gelir mi gelmez mi?’ sorusu var. Burası Türkiye; hukukun olmadığı, adaletin olmadığı, yargının bağımsız olmadığı, tarafsız olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Bunun için neyin nasıl olacağını bilemeyiz. Bizim için halkın iradesi önemli, halkın iradesine ipotek konulduğu zaman biz tepkimizi gösteririz. Çünkü o iradeyi tanımamak bu halkı tanımamaktır. Halk ve özgürlükleri askıya almak anlamına geliyor. Yoksa bireysel olarak kayyum atanmış atanmamış bizim için çok önemli değil ama iradenin ipotek altına alınması konusunda tepkimizi elbette ki gösteriyoruz, göstereceğiz. Doğru bulmayız. Şimdi bir yargı süreci başladı. Ama sonuç değil, Yargıtay'ın kararı ortaya çıkmadığı kadar yargının vermiş olduğu kararlar bir kişiyi hükümlü olarak göstermez. Öyle bir kural yok hukukta yani yargının Yargıtay'ın kararından sonra belediye başkanlığı düşer ve belediye meclisi bir başkan vekili seçer. O işleri yürütmek üzere seçer. Yoksa bu kayyuma neden olacak bir süreçte değil, bir durumda değil. Yani böyle olsa bile meclisin kendi içinde bir belediye başkanı vekili seçerek, o çalışmaları sürdürme gibi bir durumu var, hukuki durum budur. Bunun dışındaki farklı yollar hukuksuzdur, antidemokratiktir. Bir hakkı bir belgeyi bir mücadeleyi doğrudan hedef almaktır.” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, ‘Açılan davadan ve verilen karardan sonra herkesin kafasında ‘acaba bir kayyum gelir mi gelmez mi?’ sorusu var. Bizim için halkın iradesi önemli, yoksa bireysel olarak kayyum atanmış-atanmamış bizim için çok önemli değil. İradenin ipotek altına alınması konusunda tepkimizi elbette ki gösteriyoruz, göstereceğiz.” dedi.