diorex
fair play

Kamala Harris kimdir? Joe Biden ile bağlantısı nedir? Ne tür katkılar sağlamıştır?

Kamala Devi Harris, Amerikalı politikacı, hukukçu ve mevcut Amerika Birleşik Devletleri başkan yardımcısı. Harris, Amerikan tarihinde Başkan Yardımcılığı yapmış ilk Afroamerikalı kökenli ve ilk kadındır. 2017-2021 yılları arasında Kaliforniya'dan Birleşik Devletler Senatörü olarak görev yapmıştır.

  • 25.07.2024 15:27
Kamala Harris kimdir? Joe Biden ile bağlantısı nedir? Ne tür katkılar sağlamıştır?

Kamala Harris, Kaliforniya’nın Oakland şehrinde doğdu. Göçmen bir ailenin kızı olarak farklı bir topluluk ve sevgi dolu geniş bir ailede yetişti. O ve kız kardeşi Maya, anneleri olan Shyamala Gopalan’dan ilham aldılar. Annesi, Hindistan'dan Amerika Birleşik Devletleri'ne gelip kendi çapında meme kanseri uzmanıydı  ve Kamala'nın doğduğu yıl doktorasını aldı. Ebeveynlerinin her ikisi de sivil haklar hareketinde aktifti ve ona tüm insanların hakları ve özgürlükleri adına güçlü koalisyonlar kurmak için bağlılık aşıladılar. Başkan Yardımcısı Harris, Howard Üniversitesi ve Kaliforniya  Üniversitesi Hastings Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 2014’de avukat olan Douglas Emhoff ile evlendi. Ella ve Cole adında iki çocukları var.

20 Ocak 2021’de Kamala Harris, Başkan Yardımcılığına yemin etti. Kendisi seçilen ilk kadın, ilk siyahi Amerikalı ve ilk Güney Asyalı Amerikandı. Başkan Yardımcısıyken, temel hakları korumak, fırsatları ilerletmek ve ailelere hizmet sunmak adına  insanları bir araya getirmek için çalıştı. Kadınların kendi bedenleri adına karar alma özgürlüğü, silah şiddetinden güvenli yaşam özgürlüğü ,seçme özgürlüğü ve temiz hava solunup temiz su içme özgürlüğü için mücadeleye öncülük etti. Şehirde tarih yazarken, ülkeyi yurt dışında da temsil ediyor, 19’dan fazla ülkeyi ziyaret ediyor, yurt dışı seyahatlerine çıkıyor ve kritik küresel ittifakları güçlendirmek için 150’den fazla dünya liderleriyle görüşüyor.

Başkan Yardımcısı, Joe Biden’ın güvendiği bir ortağı oldu. Çünkü milyonlarca Amerikalı için yaşam değiştirici muazam başarılar elde etmek için beraber çalışıyorlardı. İşsizliği düşük tutmak ve rekor sayıda iş yaratmak için  birlikte ekonomiye  yatırım yaptılar. Çalışmaları, iki yıllık bir dönemde önceki herhangi bir yönetimden daha fazla küçük işletmenin oluşmasını sağladı.

Yaşlılar için insülin fiyatını aylık 35 dolarla sınırladılar ve sigorta yardımıyla annelerin doğum sonrası bakımı uzatarak anne sağlığını geliştirdiler. 30 yılda ilk anlamlı silah güvenliği yasasını çıkardılar. İki partili bir koalisyon oluşturarak, Amerika’da kurşun boruları ortadan kaldırmak için ülkenin altyapısında bir trilyon dolarlık yatırım yaptılar. Bu yatırım toplu taşımada, küprüleri onarmada ve tarihte hızlı internetteki en önemli yatırımdı. Senato Başkanı olarak Harris, tarihte bir Başkan Yardımcısı tarafından verilen en fazla berabereliği bozan oyu alma rekorunu kırdı ve yaklaşık 200 yıldır geçerli olan bir rekoru geride bıraktı. 

 

Editör: Neslihan Özkan

Yorum Yaz