ergul
diorex

Batı Şeria'da toprak gaspı. Filistin toprakları nasıl gasp ediliyor?

İsrail devleti, Batı Şeria'da Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerle işgal politikasını sürdürüyor.

  • 04.09.2024 20:45
Batı Şeria'da toprak gaspı. Filistin toprakları nasıl gasp ediliyor?

Bu olay, 2021 yılında işgal altındaki Batı Şeria'da evinin yakınında "ileri karakol" olarak tanımlanan yasa dışı bir yerleşim noktası kurulmasının ardından başlayan ve giderek şiddetlenen taciz ve sindirme kampanyasının doruk noktasıdır.

Araştırmalar bu karakolların sayısının son yıllarda hızla arttığını gösteriyor.

Batı Şeria'da bugün itibarıyla en az 196 ileri karakol bulunuyor. Sadece geçen yıl bunlardan 29 tane daha ortaya çıktı. Bu tüm önceki yıllardan daha fazla bir rakam. "İleri karakol" genel tanımıyla ifade edilen bu meskenler; çiftliklerden, birkaç haneden, hatta karavanlardan oluşabiliyor.

Genellikle belirlenmiş sınırları bulunmayan bu karakollar, hem İsrail hukukuna hem de uluslararası hukuka göre yasa dışı.

Ancak elde edilen bilgiler, İsrail hükümetiyle yakın ilişki içinde olan kuruluşların bu yasa dışı karakolların sayılarının artması için para ve arazi sağladığını gösteriyor. Açık kaynaklardan yararlanılarak, bu karakolların sayısının nasıl arttığı incelendi.

Uzmanlar, karakollar yoluyla daha geniş toprakların yerleşimlere kıyasla daha hızlı ele geçirilebildiğini ve bunların giderek artan bir şekilde Filistinli topluluklara yönelik şiddet ve tacizle ilişkilendirildiğini söylüyor.

İsrail yasaları neyi gösteriyor?

İsrail yasalarına göre yasal olan yerleşimlerin aksine karakollar, resmi bir planlama onayına sahip değil.

Bu bölgedeki Yahudi yerleşimleri, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yasadışı kabul ediliyor. Bu tespit, son olarak Temmuz ayında Uluslararası Adalet Divanı'nın (UAD) bir kararıyla da teyit edildi. Yerleşimlerde yaşayan aşırı dinci gruplar Tanrı'nın kendilerine bu topraklara yerleşme izni verdiğine inanıyor.

İsrail hükümeti 2012'de, Dördüncü Cenevre Sözleşmesi'nin Batı Şeria'ya uygulanabilirliğini reddeden Levy Komisyonu Raporu'nu yayımladı.

Rapor, Batı Şeria'nın hiçbir zaman herhangi bir Arap devletinin meşru bir parçası olmadığını savunuyor.

Rapor, Yahudi yerleşimlerini oradaki yasal haklarının, 1922’de Milletler Cemiyeti’nin Filistin için manda idaresi kararı ile güvence altına alındığını öne sürüyor. Ancak karakolların İsrail hukukuna göre de yasal statüsü olmamasına rağmen, İsrail hükümetinin bunların sayılarının hızla artmasını engellemeye çalıştığına dair çok az kanıt var.

Editör: Neslihan Özkan

Yorum Yaz