Nossrat Peseschkian kimdir? Nossrat Peseschkian kitapları ve sözleri
İranlı nörolog, psikiyatrist ve psikoterapist Nossrat Peseschkian hayatı araştırılıyor. Peki Nossrat Peseschkian kimdir? Nossrat Peseschkian aslen nerelidir? Nossrat Peseschkian ne zaman, nerede doğdu? Nossrat Peseschkian hayatta mı? İşte Nossrat Peseschkian hayatı... Nossrat Peseschkian yaşıyor mu? Nossrat Peseschkian ne zaman, nerede öldü?

Doğum Tarihi: 1933
Doğum Yeri: İran
Ölüm Tarihi: 2010
Ölüm Yeri:
Nossrat Peseschkian kimdir?
Nusret Peseşkiyan (Nossrat Peseschkian; 18 Haziran 1933 - 27 Nisan 2010), İranlı nörolog, psikiyatrist ve psikoterapist. 1968'den beri araştırmalarını 1954 yılında gittiği Almanya'da yürüttü. Pozitif psikoterapinin ve Wiesbaden Psikoterapi Akademisi'nin kurucusudur (1977). Birçok ülkede bu konuda seminerler verdi ve farklı dillere de çevrilmiş 20 kitap yazdı. 2006'da Almanya'daki İranlı tıp ve diş doktorları birliği İbn-i Sina ödülünü aldı.
Piseşkiyan, kültürlerarası yaklaşımla geliştirdiği pozitif psikoterapide kültürel değerler ile rahatsızlıklar arasında ilişki aramış ve tadavide öykü ve masalların, kişinin çatışmalarını daha güçlü belirlemesini ve güven geliştirmesini sağlamada önemli katkıları olduğunu tespit etmiştir.
Nossrat Peseschkian Kitapları - Eserleri
- Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi
- Eğer Hiç Sahip Olmadığın Bir Şeye Sahip Olmak İstiyorsan, O Zaman Hiç Yapmadığın Bir Şey Yap
- Günlük Yaşamın Psikoterapisi
- Pozitif Psikoterapiye Giriş
- Pozitif Aile Terapisi
Nossrat Peseschkian Alıntıları - Sözleri
- Anneleriyle bir yürek ve beden olan çocuklar, suçluluk duygusu veya adalet istemiyle babalarının karşısına çıkartılıyor. İçten parçalara bölünüyorlar. (Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi)
- Her çağın kendine özgü problemleri ve her ruhun kendine has arzuları vardır. (Pozitif Aile Terapisi)
- "Her çağın kendi özel problemi ve her ruhun kendine has özlemi vardır." (Pozitif Psikoterapiye Giriş)
- Dünyadaki haksızlığa asıl yol açan bu küçük şeylerdir. Küçük şeyler sonuçta bir gölü dolduran su damlaları gibidir. Dünyada büyük haksızlıklar bu küçük şeyler gibi başlar. (Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi)
- Dünyaya olumlu yaklaşıyorum, kendimi ve diğer insanları kabul edebiliyorum, İnanıyorum ki günden güne baş gösteren zorluklar bir şekilde çözümlenebilir ve bunlar benim hayatıma anlam kazandırır. (Pozitif Aile Terapisi)
- "Eğer bir kimseye bir balık verirsen, onu bir kez beslemiş olursun.Ancak, ona nasıl balık tutulacağını öğretirsen kendisini sonsuza kadar besleyebilir." (Günlük Yaşamın Psikoterapisi)
- "Korkaklar, ölmeden önce defalarca kez ölürler; cesurlarsa ölümü bir kere tadarlar." -Shakespeare (Günlük Yaşamın Psikoterapisi)
- Ruh hiçbir bedensel rahatsızlıktan etkilenmez. Lambanın ışığını düşün. Etrafına konan bir eşya lambanın aydınlığına engel olabilir ama ışığın kendisi azalmayan gücüyle aydınlatmaya devam eder. Aynı şekilde, insanın bedenine acı veren her hastalık ruhun kendinde olan kuvvet ve gücü göstermesine engeldir. (Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi)
- "Fiziksel özellikler ilişki için tek esassa bu ilişkinin temeli yok demektir." (Günlük Yaşamın Psikoterapisi)
- Arka kapak yazısı: Kişi eski alışkanlıklarını pencereden atmak yerine onları nazik bir şekilde kapıya kadar geçirmelidir. Doğu özdeyişi (Pozitif Aile Terapisi)
- "Hiçbir şey iz bırakmadan yok olmaz, ölüm yalnızca bir dönüşümdür." (Günlük Yaşamın Psikoterapisi)
- "Yaşamın dengesi bozulduğu zaman birey buna fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklarla yanıt verir." (Eğer Hiç Sahip Olmadığın Bir Şeye Sahip Olmak İstiyorsan, O Zaman Hiç Yapmadığın Bir Şey Yap)
- Hoca vaaz vermek istediği salona girmiş. Salon, ön sırada oturan seyis dışında boşmuş. Konuşup konuş mama konusunda düşünen hoca sonunda seyise sor muş: "Buradaki tek kişi sensin. Sana göre konuşmalı mı, yoksa konuşmamalı mıyım?" Seyis cevap vermiş: "Hoca, ben basit bir insanım, bu konulardan anla mam. Fakat ahıra gelseydim ve bütün atların kaçıp bir tanesinin kaldığını görseydim, yine de onu beslerdim." Bu sözlere hak veren hoca duaya başlamış. İki saatin üzerinde konuşmuş durmuş, duadan sonra kendini mutlu hissetmiş, dinleyicisinin de vaazın çok iyi olduğunu onaylamasını isteyerek sormuş: “Vaazımı nasıl buldun?" Seyis cevap vermiş: "Sana daha önce basit bir adam olduğumu ve bu konulardan pek an lamadığımı söylemiştim. Gene de eğer ahıra gelip biri dışında tüm atların kaçtığını görseydim, onu beslerdim ama yemin hepsini ona vermezdim." Çağımızın en büyük hatası. Her seyin fazlası zarar. (Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi)
- Rahatlama için değişmez kurallar yok. Nasıl öğrenmişseniz o yolla gevşersiniz. (Pozitif Aile Terapisi)
- "Dünyadaki haksızlığa asıl yol açan küçük şeylerdir. Küçük şeyler sonuçta bir gölü dolduran su damlaları gibidir. Dünyada büyük haksızlıklar küçük şeyler gibi başlar." (Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi)
- Tolstoy'dan alıntı; Mutlu ailelerin hepsi birbirine benzer, mutsuz ailelerin her biri kendi tarzında mutsuzdur. (Pozitif Aile Terapisi)
- Güneş üzerimizde her gün parlar ve biz onu sadece kışın bağrımıza basarız. Çünkü artık bulutların arkasındadır. (Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi)
- 1) Tüm insanların ortak noktası nedir? 2) Neden farklılaşırlar? (Pozitif Aile Terapisi)
- "Sevilmek isteyen sevmelidir." (Eğer Hiç Sahip Olmadığın Bir Şeye Sahip Olmak İstiyorsan, O Zaman Hiç Yapmadığın Bir Şey Yap)
- Dinlenmenin ne olduğunu belirten kesin bir tanım yoktur. Insanlar öğrendikleri şekilde rahatlar ve öğrendikleri de kendi aileleri veya ait oldukları sosyal çevrede âdet haline gelmiş olan şeylerdir. (Doğu Hikayeleriyle Psikoterapi)