Nevzat Kösoğlu kimdir? Nevzat Kösoğlu kitapları ve sözleri
Türk Gazeteci, Hukukçu, Siyasetçi, Yazar Nevzat Kösoğlu hayatı araştırılıyor. Peki Nevzat Kösoğlu kimdir? Nevzat Kösoğlu aslen nerelidir? Nevzat Kösoğlu ne zaman, nerede doğdu? Nevzat Kösoğlu hayatta mı? İşte Nevzat Kösoğlu hayatı... Nevzat Kösoğlu yaşıyor mu? Nevzat Kösoğlu ne zaman, nerede öldü?

Doğum Tarihi: 1940
Doğum Yeri: İspir, Erzurum, Türkiye
Ölüm Tarihi: 2013
Ölüm Yeri: Ankara, Türkiye
Nevzat Kösoğlu kimdir?
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve İktisat Fakültesi Gazetecilik Enstitüsü mezunudur. Türk Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı başkanı. İstanbul’da gazetecilik ve hukuk tahsili yaptı. Ankara’da “Babıalide Sabah” adlı gazetede gazeteci olarak çalıştı. Yedek subay olarak askerliğini yaptıktan sonra, avukatlık mesleğinin yanı sıra “Söğüt Dergisi”ni çıkardı ve “Ötüken” yayınevinin kurucularından oldu.
1974 senesinde genel sekreter yardımcısı olarak MHP’de resmen görev aldı. 1977’de aynı partiden Erzurum milletvekili olarak seçildi. 12 Eylül 1980 İhtilali’nden sonra birbuçuk yıl hapishanede yattı. Çıktıktan sonra fiili siyasetle artık ilgilenmedi. 14 ciltlik “BüyükTürk Klasikleri”ni yayınladıktan sonra, 8-10 yıldır üzerinde çalıştığı “Türkiye Dışındaki Türk Edebiyatları” serisinin şimdiye kadar 26 cildini Kültür ve Turizm Bakanlığı yayınlarından neşretmiş bulunmaktadır.
Nevzat Kösoğlu Kitapları - Eserleri
- Şehit Enver Paşa
- Milli Kültür ve Kimlik
- Dündar Taşer
- Türk Olmak ya da Olmamak - Millî Kültür, Mozaik Kültür ve Etnisite
- Kitap Şuuru
- Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Ziya Gökalp
- Şehit Enver Paşa
- Galip Erdem
- Türk Kimliği ve Türk Dünyası
- Hukuka Bağlılık Açısından Eski Türkler'de, İslam'da ve Osmanlı'da Devlet
- Türk Dünyasında Yeni Bir Medeniyet Tasarımı
- Türk Milliyetçiliği ve Osmanlı
- Peyami Bey
- Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler
- Küreselleşme ve Milli Hayat
- Geçmiş Zaman Peşinde Yahut Vaizin Söyledikleri
- Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 1. Kitap
- Bediüzzaman Said Nursi
- Tarihe Konuşmalar
- Galip Erdem
- Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 4. Kitap
- Bediüzzaman Said Nursi Hayatı Yolu ve Eseri
- Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 2. Kitap
- Türk Olmak ya da Olmamak
- Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 3. Kitap
- Dündar Taşer
- Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Ziya Gökalp
- Hukuka Bağlılık Açısından Eski Türkler'de, İslam'da ve Osmanlı'da Devlet
- Tarihe Konuşmalar
- Milliyetçilikte Yeni Arayışlar Yahya Kemal
Nevzat Kösoğlu Alıntıları - Sözleri
- Her ikimiz bir ateşte, ben yanarım o yanmaz. (Galip Erdem)
- İçimizin ölçülerini bozdurmamalıyız. İçimizde çiçeklenecek güzellikler kalmazsa, hayata aksettireceğimiz yahut hayattan alacağımız güzellikler de yok demektir. Çünkü hayatın anahtarı içimizdedir. (Milli Kültür ve Kimlik)
- "Asıl noksanımız yeterince sevmesini öğrenememiş olmamızdır." (Galip Erdem)
- Mavi, bilinmezliğin ve sonsuzluğun yanında, hürriyeti de temsil eder. Zaten hürriyet sonsuz bir rüya ve bilinmez bir hayal değil midir? (Galip Erdem)
- Enver Paşa gibiler gerilimi yüksek insanlardır. Güçlü bir iman, iyi bir seciye ve temiz bir ahlâk olunca, bu gerilim, kişisel hırsların ötesinde millî, dinî, insani emellere bağlanır. (Şehit Enver Paşa)
- Nice sultanları tahttan indirir, Nicesinin gül benzini soldurur; Bir hasretlik, bir yoksulluk, bir ölüm... (Milli Kültür ve Kimlik)
- "Hayat, Allah'a dönük ve iman hayata ruh olmalı. O zaman hayat bekâ bulur, meyveleri kalıcı olur." (Bediüzzaman Said Nursi)
- Samimiyetine inandıklarımın yermesine üzülmem, riyakarlığını bildiklerimin övmesinden sakınırım. (Galip Erdem)
- Kendisi üretemeyip, sürekli ithal eden kültür/dil, mantığını ve heyecanını kaybeder ve artık bir gelecek vadedemez. (Türk Milliyetçiliği ve Osmanlı)
- Ülkemizdeki bağımsız değerlendirme gücünü kazanamamış, kendi gözleri ile olayları göremeyen ve kavrayıp yorumlayamayan bazı okumuş çevreler de sunulan bu ideolojik üsluplu küreselleşme söylemine, mal bulmuş Magripliler gibi sarılıp savunmaya başlamışlardır. Onlara göre, bu bir çağdaşlaşmadır ve çağın gerisinde kalmamamız gerekmektedir. Aydınlarımızı hüzünlendiren bu ilkel tutumu bir yana bırakırsak, sorunun taraftar yahut karşı olmak değil, küreselleşme denilen gelişmelerin önünde savrulup gitmek veya bu gelişmeleri gemleyerek onlara imanımız ve millî menfaatlerimizin gerektirdiği yönü verebilmek olduğunu kolayca görebiliriz. Yeryüzündeki bütün toplumlar için mesele, bu gelişmeleri kimin yönlendirebileceği ve bundan kimin yararlanabileceğidir. Bu olgular karşısında her toplumun kendi bakış açıları, değerleri açısından tavır alması, tutum takınması beklenir. Bunu başaramayanlar, kültürün her alanında kayıplar vermekten kurtulamayacaktır (Küreselleşme ve Milli Hayat)
- "Millet asırlarca beraber yaşamış, zulüm ve felaketlere beraber göğüs germiş, şan ve şerefi beraber istihsal etmiş, beraber ağlayarak beraber sevinmiş, gelecekte de ortak gayeye ulaşmak için beraber muzaffer olmaya azmetmiş, dayanışma halindeki fertler topluluğudur." (Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Ziya Gökalp)
- "...bütün hayatımda kendi kendime babalık etmek mecburiyetini duyduğum için bu eksikliğin beni ileride pişman etmesinden korkuyordum..." (Peyami Bey)
- Peyami Bey inanmış ve inancının asabiyetini yaşayan bir insandı. Allah'ı inkâr etmenin, inanmaktan çok daha zor olduğunu söyler. Kendisine bir anket sorusu olarak, Allah'a inanıyor musunuz? diye sorulduğunda , ''Ooo, bal gibi.'' diye cevap verir. (Türk Dünyasında Yeni Bir Medeniyet Tasarımı)
- Zalim bir padişahı yıkmak için ve hür ve mutlu bir vatan kurmak için elbirliği ettiğim Ermeni milleti! Vatanımın en korkunç ve acı günlerinde vatanımı, düşmana esir olarak tarihten silmeye kalktıkları için, son ferdine kadar yok etmeye çalıştığım Ermeni Milleti! Bugün, Türk milletinin alicenaplığına sığındığı için huzura ve rahata kavuşturmak istediğim Ermeni milleti! Eğer siz Türk vatanına sadık kalırsanız, size elimden gelen her şeyi yapacağım. Eğer yine bir takım şuursuz komitacılara takılarak Türk’e ve Türk vatanına ihanete kalkarsanız, bütün memleketinizi saran ordularıma emir vererek, dünya üstünde nefes alacak tek Ermeni bırakmayacağım; aklınızı başınıza alın! (Şehit Enver Paşa)
- “Yaşasın Turan, Yaşasın İslam ve yaşasın Enver Paşa” (Şehit Enver Paşa)
- 21. asrın ağırlıklı konularından birinin Türk meselesi olacağı kesindir. (Türk Dünyası Tarihi ve Türk Medeniyeti Üzerine Düşünceler - 1. Kitap)
- "İnsanın gurura, öğünmeye hakkı yoktur. Çünkü hayrı küçük, kötülüğü çok büyüktür." (Bediüzzaman Said Nursi)
- .. hayat ne kadar coşkun olursa olsun, insanın gayesi sulara gem vurmak, onun mecraını çizmektir; bir sele kapılıp gitmek değil. (Milli Kültür ve Kimlik)
- Bir kültür din, Allah'ın, peygamberleri vasıtasıyla insanlara tebliğ ettiği emirlerdir, diye inanıyorsa artık o kültürde, dinin kaynağını, mahiyetini araştıran büyük mütefekkirler çıkmaz. (Kitap Şuuru)
- Türk olmak için Türk doğmak yeterli degildir. Türk gibi duymak, Türk gibi düşünmek, bilhassa Türk gibi irade edip çalışmak da lazımdır. (Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu ve Ziya Gökalp)