ergul
diorex

Neil Shubin kimdir? Neil Shubin kitapları ve sözleri

Paleontolog Neil Shubin hayatı araştırılıyor. Peki Neil Shubin kimdir? Neil Shubin aslen nerelidir? Neil Shubin ne zaman, nerede doğdu? Neil Shubin hayatta mı? İşte Neil Shubin hayatı...

  • 02.01.2023 05:00
Neil Shubin kimdir? Neil Shubin kitapları ve sözleri
Paleontolog Neil Shubin edebi kişiliği, hayat hikayesi ve eserleri merak ediliyor. Kitap severler arama motorlarında Neil Shubin hakkında bilgi edinmeye çalışıyor. Neil Shubin hayatını, kitaplarını, sözlerini ve alıntılarını sizler için hazırladık. İşte Neil Shubin hayatı, eserleri, sözleri ve alıntıları...

Doğum Tarihi: 22 Aralık 1960

Doğum Yeri: Pensilvanya, ABD

Neil Shubin kimdir?

Neil Shubin Kitapları - Eserleri

  • İçimizdeki Balık
  • İçimizdeki Evren

Neil Shubin Alıntıları - Sözleri

  • Tiktaalik, balıklar ile karada yaşayan ilkel hayvanlar arasındaki ara basamaktır. (İçimizdeki Balık)
  • Şınav çekerken ellerimizi yere yaslar, dirseklerimizi büker ve aşağı-yukan hareket edebilmek için göğüs kaslarımızdan yararlanırız. Tiktaalik’in vücudu bunların hepsini yapabliiyordu Dirseği bizimki gibi bükülebiliyor, ayrıca bileği de “avuç içi yere yaslanacak şekilde bükülebiliyordu. (İçimizdeki Balık)
  • Tiktaalik gibi yere uzanır pozisyonda hareket eden yaratıkların aksine, insanoğlunun iki ayağı üzerindeki yürüyüşü, kalça, diz, ayak bileği ve ayakta dik dururken bizi ileri doğru hareket ettiren ayak kemikleri sayesinde gerçekleşir. Önemli tek büyük fark, kalçamızın duruşudur. Bacaklarımız timsah, amfibyum ya da balıklar gibi gövdemizin yanlarından çıkmaz; gövdemizin altından çıkar. Vücudun duruşundaki bu değişiklik, kalça eklemi, pelvis ve uyluk kısmındaki değişikliklerle ortaya çıkmıştır: pelvisimiz leğen şeklini almış, kalça oyuğumuz derinleşmiş, uyluğumuz kendine özgü bir boyun oluşturmuş, bu özelliği sayesinde gövdemizin yanından değil, altından çıkabilecek hale gelmiştir. (İçimizdeki Balık)
  • 20. yüzyılın başlarında, meyve sineklerinin mutasyonlarını kayıt altına alan Mildred Hoge, hiç gözü olmayan bir sinek buldu. Bu mutant sinek türünün tek örneği değildi ve Hoge, gözsüz (eyeless) adını verdiği bu sineklerden oluşan bir nesil üretebileceğini fark etti. Sonra, farelerde de benzer bir mutasyon keşfedildi. Bazı bireyler ufak gözlere sahipti; diğerlerinin baş ve yüzlerinde gözler de dahil olmak üzere eksik parçalar gelişmişti. İnsanlarda da aniridia olarak adlandırılan benzer bir bozukluk vardır; bu bozukluktan etkilenen insanların, gözlerinin büyük bölümü tam olarak gelişmez. Genetik bilimciler, birbirinden çok farklı olan bu canlıların arasında -sinek, fare ve insan- benzer türden mutantlar bulmaya başladı. 1990'ların başında, laboratuarların bu gözsüz mutantların göz gelişimini nasıl etkilediğini araştırmak için yeni moleküler yöntemler uygulamaya başlaması çığır açan bir keşif yapıldı. Gen haritalarını çıkartarak bu mutasyonlardan sorumlu DNA parçalarının yerlerini belirlemeyi başardılar. DNA dizinleme yöntemleri uygulandığında, sinek, fare ve insan gözlerinin gelişmemesinden sorumlu genlerin benzer DNA yapısı ve dizinine sahip olduğu fark edildi. Bunlar aslında aynı gendi. (İçimizdeki Balık)
  • "Yaşadığımız sorunların büyük çoğunluğu, aktif bir hayvan için tasarlanmış bir vücuda sahip olmamıza rağmen patates gibi hareketsiz bir yaşam biçimini benimsememizden kaynaklanır." (İçimizdeki Balık)
  • Tiktaalikten insanlığa uzanan yol çok uzundur. Önemli ve hayret uyandıran gerçek şu ki insanların yürürken, bir şey fırlatırken ya da bir şey tutarken kullandığı belli başlı kemikler ilk kez, on ila yüz milyonlarca yıl önce, hayvanlarda ortaya çıkmıştır. (İçimizdeki Balık)
  • Parmakların üzerindeki bez sargüan kaldırdığımda (eklemleri, parmak uçlarını ve tırnakları ilk kez gördüğümde) sanki haftalardır saklı kalan duygularım da açığa çıkmıştı. Bu ne bir oyuncak bebek, ne de bir mankendi; bazen iş görmek, bazen sevgi göstermek için bu eli kullanan, bir zamanlar yaşamış olan bir insandı. Bu mekanik alıştırma yani diseksiyon, böylece birdenbire derin ve duygusal bir kişisel deneyime dönüşmüştü. O ana kadar, kadavrayla aramdaki yakınlığın farkında değildim. (İçimizdeki Balık)
  • Birbirinden farklı organların yapıldığı biyolojik süreçler, aynı temanın versiyonlandır. Birbirinden farklı organların ve gövdelerin birbiriyle olan bu köklü benzerliklerini fark ettiğinizde, yeryüzündeki farklı canlıların, aslında aynı temanın versiyonları olduğunu da fark etmeye başlarsınız. (İçimizdeki Balık)

Yorum Yaz