Kalıp Ustası nedir, ne iş yapar? Kalıp Ustası olma şartları, 2022 maaşları ne kadar, nasıl olunur?

MESLEK REHBERİ

Kalıp Ustası nasıl olunur? 2022 Kalıp Ustası maaşı ne kadar? Kalıp Ustası olmanın şartları nelerdir? Kalıp Ustası görev tanımı ve sorumlulukları nedir? Kalıp Ustası olmak için ne yapılmalı? Kalıp Ustası sınavı var mı? İşte Kalıp Ustası için merak ettiğiniz bütün detaylar...

Kalıp Ustası Nasıl Olur? Kalıp Ustası maaşları ne kadar? Kalıp Ustası görev, yetki ve sorumlulukları nelerdir? Kalıp Ustası nasıl olunur? Kalıp Ustası olmak için gerek şartlar nelerdir? Kalıp Ustası mesleği ile ilgili detaylar haberimizde.

Kalıp Ustası nedir, kime denir?

Beton dökmek ve betonu şekillendirmek için ahşap, metal ve metal olmayan (plastik vb.) malzemeler kullanarak kalıplar hazırlayan, bu kalıpları projeye uygun olarak inşaat alanında belirlenen yerlere yerleştirip kalıba döken kişidir.

Kalıp Ustası ne iş yapar? Görevleri nedir?

  • Yapının planını, proje ve diğer şartnamelerini incelemek,
  • İp iskelesini ve aksları kurmak,
  • Kalıp için kullanılacak ahşap, metal ya da plastik arasından uygun olanı seçmek,
  • Levhaların gerekli hesaplamaları yapmak, ölçmek ve işaretleyerek imalat kesimine göre parçayı şekillendirmek veya hazır kesilmiş olan parçalardan kalıbı vida ve çivi kullanarak monte işlemini gerçekleştirmek,
  • Hazırladığı kalıbı, uygulanacak binanın projesine uygun yerlere yerleştirmek,
  • Betonu hazırlamış olduğu kalıba dökmek,
  • Betonun kurumasının ardından kalıbı sökmek ve kalıba yapışan betonları temizlemek,
  • Avadanlık ekipmanlarının, çalışma tezgâhlarının, donatıların bakım ve tamirini yapmak, kalıp ustasının görevleri arasında yer alır.

Kalıp Ustası Olmak İçin Gerekenler

Kalıp ustalığı çıraklık eğitimine başlamak isteyenlerin;

  • En az ilköğretim okulu mezunu olması,
  • 19 yaşını doldurmamış olması,
  • İlgili kurumda düzenlenecek olan mesleki eğitim programlarına katılması,
  • Beden ve sağlık durumunun işin gereksinimlerini yapmaya uygun olması,
  • Usta yanında çalışarak kendisini geliştirmeye ve öğrenmeye açık olması gerekir.

Çırak olarak işe başlayan ve işinde başarılı olan adaylar, edindiği tecrübelerle "Kalıp Ustası" olarak çalışabilirler.

Kalıp Ustası olmak için üniversite şart mı, hangi bölüm okunmalı?

Kalıp ustası eğitimine yeterli müracaat olursa tüm mesleki eğitim merkezlerinde eğitim programları uygulanabilir. Eğitimler, anadolu teknik meslek lisesi, teknik lise, endüstri meslek lisesi ve çok programlı liselerde örgün halde verilir. Bunun yanı sıra yetişkinler için eğitim merkezleri ve endüstri sanat okullarının "kalıpçılık" bölümlerinde mesleğe ilişkin gerekli eğitimler sunulur.

Kalıp Ustası maaşları ne kadar?

Kalıp Ustası mesleği ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de "Kalıp Ustası maaşı ne kadar?" sorusunun cevabıdır. 2022 yılında Kalıp Ustası maaşları özel ve kamuda değişiklik göstermektedir. Özellikle özel sektörde Kalıp Ustası maaşları farklılık arz etmektedir. Kalıp Ustası maaşı en düşük 4.600 TL, en yüksek 20.410 TL arasında değişkenlik göstermektedir. En düşük ve en yüksek Kalıp Ustası ortalamasına göre Kalıp Ustası maaşı yaklaşık 8.570 TL seviyelerindedir. Bu maaş bilgileri bağlayıcı değildir. Bazı firmalarda daha düşük veya daha da yüksek maaşlar teklif edilebilir.