Mehmet Celal kimdir? Mehmet Celal kitapları ve sözleri
Yazar Mehmet Celal hayatı araştırılıyor. Peki Mehmet Celal kimdir? Mehmet Celal aslen nerelidir? Mehmet Celal ne zaman, nerede doğdu? Mehmet Celal hayatta mı? İşte Mehmet Celal hayatı... Mehmet Celal yaşıyor mu? Mehmet Celal ne zaman, nerede öldü?

Tam / Gerçek Adı: Mehmed Celal
Doğum Tarihi: 1867
Doğum Yeri: İstanbul
Ölüm Tarihi: 1912
Ölüm Yeri:
Mehmet Celal kimdir?
Mehmet Celal 1867 yılında İstanbul'da doğdu. Babası Jandarma Dairesi Başkanı General Hakkı Paşa idi. Eğitimi tamamlayamayan Mehmet Celal babası sayesinde Jandarma Dairesine memur olarak girmiş, ancak içkiye düşkünlüğünden dolayı işten atılmıştır. Yaşamının geri kalan kısmında kitap ve şiir yazarak, özel okullarda edebiyat dersi vererek geçinmiştir.
Mehmet Celal'in oldukça renkli bir özel yaşamı vardı. 5 kere evlenmiş ve boşanmış olan yazar padişah II.Abdülhamit'e karşı yazdığı yazılardan dolayı tutuklanarak hapse girmişti.
Mehmet Celal 26 Ocak 1912 yılında 45 yaşındayken çok içki içmekten dolayı yakalandığı karaciğer hastalığından vefat etti. Yenikapı Mevlevihanesi Mezarlığına gömüldü.
Mehmet Celal Kitapları - Eserleri
- Küçük Gelin
- Sefil Bir Kadının Hayatı
- Kuşdili'nde
- Bir Kadının Hayatı
- Sevda Lugatı
Mehmet Celal Alıntıları - Sözleri
- Sevilen bir kadın, aşığına karşı sevgi göstermese bile aşığının gözünde daima kutsal, daima masumdur. (Bir Kadının Hayatı)
- Gece olunca belirsiz bir keder kalbinizi istila etmeye başlar. Sık sık iç geçirirsiniz. Yatağınıza girip de gözlerinizi kapadığınız gibi çocuklarınızı görürsünüz. Ağlaya ağlaya uyanırsınız. Bunlar hep kederdir. Bunlar hep ağlamaktır. Bunlar hep sefalettir bacım. (Sefil Bir Kadının Hayatı)
- "Ah! İşte toplumun geleceğini belirlediği bir kız ki her şeyden umudunu kesmiş olduğu için artık Allah'tan bile imdat istemeye cesaret edemiyor." (Sefil Bir Kadının Hayatı)
- Sürur içinde dahi bir melal-i hiss ederim Bahar gelse de gitmez hazan hayalimden - Muallim Naci (Sevda Lugatı)
- Seven bir kadının intikmamından da korkulabilir! (Kuşdili'nde)
- Ölümün darbesi bir saniyede geçer ; kalp acısı bir yüzyıl sürer. Ölen yalnız gözlerini kapar. #Erenbülbül (Küçük Gelin)
- Fakir kadının odasında bu yazdıklarımızdan başka birşey ararsanız şunu bulursunuz: Sabahları güneş doğarken ara sıra bir hıçkırık, akşamları güneş batarken derin bir inilti, gece yarıları yorgun bir teneffüse karışan uzun bir sessizlik (Sefil Bir Kadının Hayatı)
- Bilir misiniz? Devamlı düşünmek insana zihin fenalığına yakın bir hal getirir. (Bir Kadının Hayatı)
- "Niçin roman okunur?" (Sefil Bir Kadının Hayatı)
- Ölümün darbesi bir saniyede geçer; kalp acısı bir yüzyıl sürer.Ölen yalnız gözlerini kapar. (Küçük Gelin)
- - Daha küçük! Aklı başına gelsin de ondan sonra evlendirelim - Aklı başına gelirse hiç evlenir mi?... (Kuşdili'nde)
- -Efendi! Fakirler namuslarını korumak için açlıktan ölmeye razı olur. (Bir Kadının Hayatı)
- -Güzel kadın! -Ne var, çirkin bey? -Mesut olmayacak mıyız diyorum? (Bir Kadının Hayatı)
- "İntihar Cenâb-ı Hakk'a isyandır. Ruhsal acılarını çok bekletmez,"... (Küçük Gelin)
- "Yarın ısınmak için bugün üşümeli. İnsanlar öyle istiyorlar." (Sefil Bir Kadının Hayatı)
- Ne kadar da çabuk aşık olursunuz, ne kadar da çabuk şiir söylersiniz! Vallahi hayretteyim! (Kuşdili'nde)
- -Öyle ya!... Bilir misiniz, adamcağızın biri on beş yaşındaki oğlunu evlendirmek istemiş. Ahbaplarından biri de "Daha küçük. Aklı başına gelsin de ondan sonra evlendirin" demiş. O adam da "Aklı başına gelirse hiç evlenir mi?" karşılığında bulunmuş. (Kuşdili'nde)
- ölümün darbesi bir saniyede geçer : kalp acısı bir yüzyıl sürer. ölen yalnız gözlerini kapar. (Küçük Gelin)
- Bir gün gelir, uçsuz bucaksız denizlerin hiddetli dalgaları bile çırpına çırpına bir sahilde kırılır, düşer. Zaten hayat böyle değişmese yaşamak neye yarar? (Kuşdili'nde)
- yürekten acılı olmak,bir bardak zehir içmekten daha güçtür. (Küçük Gelin)