ihh
diorex

Neden "Gecesi gerdanlık, gündüzü seyranlık" şehri denilmekte? Anlamı nedir?

Bir medeniyetler mozaiği olan Mardin, sadece Türkiye’de değil dünyada da birçok dil, din ve kültürün en zengin buluşma noktalarından biri. Farklı kültürleri yüzyıllarca bir arada barış içinde yaşatan kent; tarihi, mimari yapısı ve geleneksel yaşantısıyla Güneydoğu Anadolu’da müze şehir olabilecek nitelikte.

  • 05.08.2024 13:58
Neden "Gecesi gerdanlık, gündüzü seyranlık" şehri denilmekte? Anlamı nedir?

Eskiler Mardin için 'gecesi gerdanlık gündüzü seyranlık' demişler. Bunun sebebi ise Mardin'e gece tepeden bakıldığında gerdanlık şeklinin oluşması. Gündüz ise seyrine doyum olmayan bütün tarihi güzelliklerin gözler önünde olması.

"Gecesi gerdanlık gündüzü seyranlık" olarak nitelendirilen taşın ve hoşgörünün kenti Mardin, uzun yıllar terör örgütünün saldırıları dolayısıyla turizm ve sanayileşmede beklenen gelişmeyi gerçekleştiremedi. Tarih boyunca Sümer, Akad, Babil, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı gibi onlarca medeniyeti bünyesinde barındıran, dar sokakları, taşın oya gibi işlendiği evleri ve tarihi yapılarıyla ziyaretçilerine büyülü bir atmosfer sunan Mardin, tesis edilen huzur ortamı sayesinde turizmde hedef büyüttü.

İlgili kanun uyarınca "büyükşehir" statüsü kazanan Mardin, teşvik uygulamalarıyla da kısa zamanda büyük gelişme gösterdi. Son 15 yılda devletin 25 milyar lirayı aşan yatırımı sayesinde Mardin'in önü açıldı. Yaklaşık 15 yıl önce kentin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer almasının hedeflenmesiyle, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde önemli projeler uygulamaya geçirildi. Tarihi Dönüşüm Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar sayesinde yaklaşık 200 beton yapı yıkıldı, 650 iş yerinin cephesi tek tip hale getirilerek, kent modern görünüme kavuşturuldu.

Editör: Neslihan Özkan

Yorum Yaz