diorex
fair play

Meraklısına ilginç rotalar. Mardin'e ayak bastığınızda mutlaka görmeniz gereken yerler!

Pek çok tarihi yapıları içinde bulunduran, cami, medrese, kilise gibi farklı din, dil, gelenek, göreneklere ev sahipliği yapan Mardin, göz kamaştırmaya devam ediyor.

  • 19.07.2024 10:08
Meraklısına ilginç rotalar. Mardin'e ayak bastığınızda mutlaka görmeniz gereken yerler!

Roma'nın Ayak İzleri

Mardin Kalesi, Dara, Kurdis Vadisi, Marin harabeleri, Midyat Acırlı beldesi, Nusaybin Kalecik Köyü, Beyazsu Vadisi, Mor Yakup Kilisesi, Mardin Çılbira antik şarap işliği, Mardin taş ocakları, Kızıltepe Emrud harabeleri ve kaya mezarları, Akçapınar Köyü çevresi, Fafe (Beşikkaya Köyü) harabeleri

Arkeoloji ve sanat tarihine meraklı kişilerin veya özel okulların kültür gezileri için tasarlanmış olan bu rota, uzmanlık ve ilgi alanına göre 3 geceden daha uzun olarak da organize edilebilir. 

Artuklu Medreseleri ve Camileri

Kasımiye Medresesi, Şeyh Çabuk Cami, Zinciriye Medresesi, Sıttı Radviyye (Hatuniye) Medresesi, Mardin Ulu Cami, Şehidiye Medresesi, Latifiye Cami, Melik Mahmut Cami, Kızıltepe Ulu Cami (Dunaysır Cami), Nusaybin Zeynel Abidin Külliyesi, Selman-ı Pak Cami, Hasankeyf El-Rızk Cami

Artuklular’ın Anadolu topraklarında en çok iz bıraktıkları yer şüphesiz ki başkentleri olan Mardin şehridir. Gerek bu konuya ilgi duyan araştırmacılar, gerekse de Anadolu Selçukluları’nın Anadolu’nun güneydoğusundaki yansımalarını görmek isteyenler için düzenlenmiş özel bir tur rotasıdır. Bu turun en çok dikkat çeken tarafı, belirtilen yapıların Anadolu’da başka benzerlerinin olmamasıdır.

Mardin Arkeolojisi

Ğurs Vadisi ve devamı olan Zergan Çayı yatağı çevresindeki höyükler, Artuklu Üniversitesi Harabe Helale Paleolitik alanı ve Çılbira, Dara ve Kurdis vadisi, Nusaybin ve Çağ Çağ Vadisi, Kız Meslek Lisesi, Cumbalı Ev, Şehidiye, Latifiye ve Ulu Cami minareleri, Sabancı Müzesi, Çarşısı, Mardin Müzesi gibi Mardin merkezde bulunan Osmanlı dönemi yapıları

Mardin ve çevresi Yukarı Mezopotamya’nın önemli yerleşim yerlerinden biri olduğu gibi çok kullanılan yollar üzerindedir. Yapılan arkeolojik araştırmalarda bu yörede Taş Devri’nden itibaren insanların yaşadığı, daha sonra yerleşik düzene geçildiğinde de kesintisiz olarak yaşamın sürdüğüne dair buluntular elde edilmiştir. Mardin’in hem dağlık, hem de ovalık bir alana yayılması sayesinde farklı arkeolojik alanlar ortaya çıkarılabilmiştir.

Ezidiler, Süryaniler, Domlar, dövmeler ve masallar

Mardin, Nusaybin, Midyat, Kızıltepe ova köyleri 

Mardin masallar, dinler ve halklar ile ilgilenenler için kayda değer bir kaynak oluşturur. Burada birlikte yaşayan farklı halklar ve dinlere ait izler gerek sosyal hayatta, gerekse yapıların üzerinde görülmektedir. Bu tur rotası, akademik bir yaklaşımdan uzak, gerek Anadolu’yu, gerekse de Mezopotamya kültürlerini çalışmak, incelemek ve araştırmak isteyenler için çok uygundur. Binlerce yıldır yöre halkının hayatının bir parçası olan geleneksel dövmeler mutlaka incelenmelidir.

 

Editör: Neslihan Özkan

Yorum Yaz