Eski adı Rışmıl olan Mardin'in Yeşilli ilçesi sonradan ismi neden değiştirildi? Neden Yeşilli denildi?

MARDİN

Verimli Mezopotamya ovasının ortasında yükselen, kalker ve lavlarla örtülü bir dağın yamacındaki kent neredeyse bütün kültürlerin uğrak yeri olmuştur.

Mardin'in Yeşilli İlçesi hangi tarihten beri yerleşim yeri olarak kullanıldığına dair elde kesin bir kayıt bulunmamaktadır. Ancak, Bölgede özellikle uzun süre hüküm süren Mardin Artukoğulları Beyliği zamanında Artukoğullarının yılın güz mevsiminde 3 ay süre ile Yeşilli (Rışmıl)’de ikamet ettikleri Abdulgani Efendinin Mardin Tarihi 22’nci sayfasında yazılmaktadır. Ayrıca, 1540 tarihinde 39 Müslüman hanenin olduğu Diyarbakır Salnamesinde tespit edilmiştir.

Yeşilli olmasının sebebi

Eski ismi Rışmıl olup, içinde yeşil örtünün çok olması nedeniyle Yeşilli adı verilmiştir. 1970 yılında belde, 1990 Yılında İlçe Statüsüne kavuşmuştur. İlçeye 1991 yılında ilk Kaymakam atanmıştır. Yeşilli İlçesi Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Mardin Merkezinin kuzeydoğusunda yer alır. Kuzeyinde Savur İlçesi, Ömerli İlçesi, güney ve batısında Mardin Merkez İlçesi yer almaktadır.

Yeşilli İlçesi tahminen 50.000 dönümlük bir alan kaplamaktadır. Yeşilli İlçesi Torosların Güneydoğu Anadolu’yu çevreleyen yayın iç kısmında yer alan dağlık bölgeden Mezopotamya düzlüklerine geçiş alanı içinde bulunmaktadır. İlçe merkezi içerisinde en alçak nokta İskanevleri civarında yaklaşık 780 m yüksekliktedir. En yüksek noktası ise kuzeyde su deposu yakınlarında 897 m civarındadır. Bu şekilde İlçe merkezi içerisinde yükseklik farkı 120 M.’yi bulmaktadır.

Orman bakımından zengin mi fakir mi?

İlçe orman bakımından oldukça fakirdir. Orman bölgesi olarak değerlendirilecek alan yoktur. Yüksek kesimlerde tahrip artığı çalılıklar ve tektük meşelikler bulunmakta ve ilçeye bağlı Dereyanı Köyünde sulak kesimlerde köylüler tarafından yetiştirilen kavak ağaçları bulunmaktadır. Yeşilli İlçesi Kuzeydoğu-Güneybatı yönünde uzana vadi içerisinde kurulmuştur. Vadinin tabanı alüvyon toraklarla kaplıdır. Vadi verimli tarım sahası olarak kullanılmaktadır.