ihh
diorex

Bir Mezopotamya Mirası: Mardin

Farklı dinlerin iç içe geçtiği, kültürlerin birbirleriyle uyum içinde zaman sahnesinde akıp gittiği, tarihiyle hayran bırakan, mimarisiyle göz kamaştıran kadim kent… Yani Mardin.

  • 01.03.2025 15:39
Bir Mezopotamya Mirası: Mardin

Farklı dinlerin iç içe geçtiği, kültürlerin birbirleriyle uyum içinde zaman sahnesinde akıp gittiği, tarihiyle hayran bırakan, mimarisiyle göz kamaştıran kadim kent… Yani Mardin. M.Ö. 3000’li yıllara kadar uzanan tarihinde kimler yer almamış ki? Artuklular, Akkoyunlular, Osmanlılar… Dünyanın birçok tarihi kaynaklarında adı geçen bu şehri keşfetmek için fazla beklemeyin. Mardin’de gezilecek yerler listenizde ise aşağıdaki noktalara mutlaka yer açın.

Mardin Evleri
Gözünüzün önüne gelen ilk Mardin fotoğrafını hatırlayın. Bir yamaç üzerinde, sıra sıra yükselen altın renginde binaların yarattığı bu büyüleyici görüntü, Mardin’in sunduğu en etkileyici manzaralardan biri. Yüksek duvarlarla çevrili evlerin mimari güzelliği Mardin’in bakir doğasıyla birleşince ünü dünyaya yayılan bir güzellik çıkıyor ortaya.

Mardin Kalesi
Tam 1 km uzunluğundaki kalenin yapımı 10. yüzyıla dayanıyor. O dönemlerde Mardin topraklarında hüküm süren Hamdaniler tarafından inşa edilen kale, şimdi eşsiz Mardin manzarasına bakan değerli bir yapı haline gelmiş. En güzel Mardin karelerinizi burada yakalayacaksınız.

Ulu Camii
Bir diğer adı da Cami-i Kebir olan Ulu Camii, Artukluların Mardin’e bıraktığı en değerli miras. Camiyi ziyaret ettiğinizde tek minaresi olduğunu göreceksiniz ama 1190 yılında Artuklu Hükümdarı tarafından yapılan cami, o zamanlar iki minareye sahipmiş. Neden ve nasıl yıkıldığı konusunda birçok söylenti bulunsa da, hikayesini öğrenmenin en keyifli yolu gittiğinizde yerel halkın ağzından dinlemektir.

Revaklı Çarşı
Mardin’e gittiğinizde alışveriş için ilk uğramanız gereken yer Revaklı Çarşı’dır. Ulu Camii’den çıktıktan sonra kısa bir yürüyüşün ardından çarşıya gelmiş olacaksınız. Sırf gezmek için bile uğrayabileceğiniz Revaklı Çarşı’nın taş duvarları arasına konuşlanmış dükkanlarından yapılan alışverişler, Mardin’in en keyif veren aktivitelerinden biri.

Deyrülzafaran Manastırı
Yüz yıllarca farklı dinlerin bir arada ve kardeşçe yaşandığı Mardin’de gezilecek yerlerin başında Deyrülzafaran Manastırı geliyor. Süryaniler için önemli bir dini merkez olan manastırın mozaikleri hayranlık uyandırıyor. 4. Yüzyılda kurulmuş olan manastırın girişinde bulunan Süryani Patriklerinin heykelleri ise oldukça etkileyici.

Zinciriye Medresesi
Melik Necmeddin İsa tarafından yapılan medresenin tarihi 1300’lü yıllara kadar uzanıyor. Yüz yıllar boyunca ayakta kalarak günümüze kadar gelmeyi başarmış olan bu tarihi yapı, aynı zamanda bir zamanlar Melik İsa’nın Timur ile yaptığı savaştan sonra hapsedildiği yer.

Editör: Beşir Şavur

Yorum Yaz