Uzmanından et kavurma tüyosu: Mutlaka içine ekleyin! Kavurma nasıl yapılır? Kavurma eti nasıl olmalı...
Sağlıklı beslenme konusunda tavsiyeleriyle tanınan Prof. Dr. Canan Karatay, et kavurma yaparken mutlaka içine kuyruk yağı eklenmesini önerdi. Karatay, kuyruk yağının etin lezzetini artırdığını ve sağlığa faydalı olduğunu söyledi.
Et kavurmayı lezzetli ve sağlıklı yapmanın sırrı: Kuyruk yağı
Karatay, “Kuyruk yağı yenirse ömrünüz uzun olur” dedi ve binlerce yıl önce İbn-i Sina’nın da bu besini tavsiye ettiğini hatırlattı.
KUYRUKYAGI
Kuyruk yağıyla et kavurma nasıl yapılır?
Et kavurma yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:
1 kg koyun but (kuşbaşı doğranmış)
100 gr kuyruk yağı
Yarım bardak sıcak su
Tuz
Karabiber
Kekik
Et kavurma yapmak için şu adımları izleyin:
Kuyruk yağını çok ince bir şekilde doğrayın ve bir tencerenin içine atarak yağını salana kadar kavurun.
İçine iyice yıkayıp süzdüğünüz kuşbaşı etinizi ilave edin ve kısık ateşte kavurmaya devam edin.
Et kendi suyunu salıp tekrar çekmeye başlayınca sıcak suyu ekleyin. Ağzını kapatın ve yaklaşık 45 dakika kadar pişirin.
Pişme esnasında ara sıra tencerenin kapağını açmadan sallayarak etleri ters düz edin. Etler yumuşayınca tuzunu ve diğer baharatlarını ekleyin yavaşça karıştırın ve altını kapatın.
Yanında şahane bir pirinç pilavı ve buz gibi bir ayranla birlikte etler sıcakken servis edin.
Canan Karatay’ın favori çorbası: Paça
Canan Karatay, sağlık alanında büyük katkıları olan bir diğer besinin de paça çorbası olduğunu söyledi. Karatay, paça çorbasının koronavirüs başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiğini belirtti.
Karatay, “Paça çorbası süper besindir. O kadar süperdir ki, bizim gibi yaşlıların diz, kalça ve bel ağrılarını giderir. Hastalıkları önler, korona virüsünü önler ve diğer bütün virüsleri önler. Vücudunuzun bağışıklık sistemi güçlü olursa hiçbir hastalık bulaşmaz size” dedi.
Karatay, paça çorbasının kollajen ve glikoz amin içerdiğini ve mikropları öldürdüğünü de vurguladı. Karatay, “Paça çorbası bağırsak florasını düzenlediği için hastalanmazsınız, kalp hastası olmazsınız grip ve Alzheimer olmazsınız çocuklar aksırmaz öksürmez” diye konuştu.
Uzmanlar lezzetli bir kavurma yapmak için kurban etinin en az bir gün dinlendirilmesi gerektiğini söylüyor. En ideal kavurma etin but kısmından yapılır.
Kavurma nasıl yapılır?
Malzemeler:
1 kilo yağsız dana kuşbaşı (koyun, keçi) olabilir
1 çay bardağı ayçiçek yağı (ya da iç yağ)
Pulbiber, kimyon, karabiber, tuz, kekik
Kavurma Hazırlanışı:
Öncelikle etleri kuşbaşı şeklinde doğrayın. Daha sonra doğranan etleri tencereye ilave edip, orta ateşte kendi bırakacağı su ile haşlamaya bırakın. Et suyunu çektikten sonra 1 çay bardağı sıcak su ekleyip haşlamaya devam edin.
Et bir süre haşlandıktan sonra bir kenara alın. Ardından tencereye yağ koyun. Yağlı sevenler etin kendi yağından bir miktar koyabilir. Yağın içine kimyon, karabiber, kekik, tuz ve pul biber serpin ve 5 dk karıştırın.
Ardından kenara aldığınız haşlanan eti ilave edin. Baharatla birlikte eti iyice karıştırın. Etler kızarmaya başlayınca ocağın altını kapatın. Kavurma artık hazır sıcak servis edin.
İşte kavurma yapmanın püf noktaları
Etler dinlendirilmeli
Özellikle kuzu ve dana kavurmanın lezzetli ve yumuşak olması için etin bir gün dinlendirilmesi gerekiyor.
Harlı ateşte mühürleyin
Tavayı bir süre ısıtın ve etin kendi iç yağını koyun. Yağ eridikten sonra kuzu ya da dana etini tavaya ekleyin ve 7-8 dakika harlı ateşte pişirin. Etler biraz kavrulduktan sonra daha lezzetli ve besin değerinin yüksek olması için içine 1 adet tüm soğan koyun. Tüm soğan koyulmasının nedeni, kavurma uzun süre pişeceği için dağılmaması.
Etli yemeklerde tuz ve baharatlar en son konulmalı. Çünkü tuz eti sertleştirebilir ve suyunu çeker. Et harlı ateşte bir süre pişince ocağın altı kısılmalı.
Koyun, keçi ya da kuzunun kokusunu sevmeyenler kavurmaya kekik ve defne yaprağı koyabilir. Böylece hem kokmayan hem de lezzetli bir kavurma elde etmiş olursunuz.
Kavurmaya 1 bardak su ekleyin
Dana kavurma yapıyorsanız içerisine 1 bardak ekleyin. Çünkü dana etinin pişmesi uzun sürer. Bu nedenle su eklemek gerekiyor.
Editör: Nezir Güneş