dedas
diorex

Mardin'in yöresel yemeği babagannuç ismini nerden almıştır? Nasıl yapılır?

Farklı iki kelimenin birleşmesiyle oluşan, yöreden yöreye farklı adları olan ve bir çok ilde de yapılan babagannuş yemeğinin tadına doyum olmuyor.

  • 17.08.2024 23:13
Mardin'in yöresel yemeği babagannuç ismini nerden almıştır? Nasıl yapılır?

Adana’da Babagannuş, Hatay’da Ebuganuş denmesinde ebu kelimesinin Arapça da ki karşılığının “babası” olmasıyla Türkçe’ye Babagannuş olarak çevrilmiştir. Gannuş kelimesinin ise yumuşak, sevgi isteyen, sevimli anlamında olduğu bilinmektedir. Mardinliler Ebuğannuş derken Hatay’ın Arap alevi kesimi sadece ğannuş olarak anarlar. Aynı zamanda çeşitli yörelerce babagannuc, abugannuc, babakanuc, mutabal, abu gannuş, baba hannuş olarak da bilinmektedir.

Nasıl yapılır?

3- 4 adet patlıcanın çeşitli yerlerine çatal batırıp delikler açılması suretiyle ocakta, imkan varsa mangalda közlenir. Kabukları soyularak püre haline getirildikten sonra içerisine yeterli miktarda tuz, sarımsak, 1 bardak yoğurt istenirse tahin eklenir ve karıştırılır. Beyaza yakın bir görünüme sahip olan mezenin ince fırın pideleri, taze sebzeler (havuç ve salatalık) ya da krakerler ile sunulması makbuldür.

Meze olmasının yanında sıcak bir yemek olarak da yenebilen babagannuş, tahin yerine kavrulmuş susam kullanılarak da hazırlanabilmektedir. Patlıcanın içerdiği lif, susamın içerdiği kalsiyum, kolestrolün düzenlemesinin yanında güzelleşmek adına yararlı bir besin olduğu varsayılmaktadır. Kalori miktarının da 116.9(kcal) olduğu bilinen bu lezzetin genellikle sıcak mevsimlerde soğuk olarak 1 gün bekletildikten sonra tüketilmesi önerilir.

Editör: Neslihan Özkan

Yorum Yaz