Üçevler (Gundig) Köyünde Sosyal Hayat! Üçever Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Üçevler Köyü nereye bağlı?

Köyler

Köy mezarlığına yapılan Perşembe ziyaretleri nedeniyle mezarlıkta bulunan köy kadınları ile bu kadınların etrafını istila eden çocukların meraklı bakışları arasında girdik Üçevler'e.

   Köyün girişinde kümelenmiş olan birkaç köylünün hemen yanında durdurduk aracımızı. Verdiğimiz selam ile sorduğumuz hatırın eşliğinde ellerimizi sıkan köylülere, kendimizi tanıttık ilk olarak.

   İşte bu köylülerin arasında bulunan ve en yaşlısı olan 68 yaşındaki Piro Bulut, merak ettiğimiz konulara cevap verebilecek durumdaydı. Piro Amcayla işi uzatmadan Üçevler sohbetine geçtik.

  İşte o sırada etrafımızı saran çocuklar, sohbetimize kulak kabartarak katıldılar. Bizler de ilk konumuzu, kulak misafirimiz olan 60-70 kadar çocuğun okulu üzerine kurduk. Kurduk kurmasına ama, 52 hanesi ve 300 nüfusu olan Üçevler'de okul yoktu ki sohbeti olsun.

--rekalm--

   Çocuklar, 2 kilometre uzaklıktaki İstiklal İlköğretim okuluna gidiyorlardı. İlçe merkezi ile köyleri arasındaki 2 kilometrelik çamurlu yolda yıl boyunca çektikleri cefaları anlatmalarına da gerek yoktu. Yüz ifadeleri söylüyordu bunu zaten!

    Hiç kimsenin büyük toprak parçasına sahip olmadığı köyde geçinmeye yetmeyen tarımın yanında hayvancılık yapıldığını dinlememizin ardından köy ve köylünün geçmişini konuştuk Piro Amca ile…

    Yaklaşık 200 yıl kadar önce Mardin dolaylarından gelen Ahmet Bek tarafından kurulan köyün ilk ismi Gundık mezrasıydı.

   1985 yılında Üçevler adını alan mezra, 1997 yılında köy statüsüne kavuşarak muhtarlık olur.

   Ahmet Bek'ten bu yana köyde olan Taş ve Ortanç aileleri ile beraber 40 yıl önce Mazıdağı'ndan gelerek köye yerleşen ailenin Bulut ailesi olduğunu öğrenmemizin ardından, soracak bir şeyimizin kalmadığı Piro Amca'ya teşekkür ederek aracımıza bindik.

  Etrafımızı kuşatan okulsuz çocuklar, o noktadan çekmemiz gereken fotoğrafı çekmeyi unutturmuştu bizlere.

  Köydeki kerpiç evler ile lağım kokusu yayan su birikintilerinin arasında uzanan yoldan köyü terk ediyorduk. Meraklı gözlerle bizi izleyen gençler,  ummadığımız kadar bakımlıydılar.

   Üçevler, bakımlı insanların bakımsız köyü olarak yer aldı hafızamızda!..