Barış Köyünde Sosyal Hayat! Barış Köyü Nerede? Nasıl bir köy? Barış Köyü nereye bağlı?
Kızıltepe İlçe merkezine 7 kilometre uzakta olan ve Akdoğan'a uzanan asfaltın kenarında bulunan birkaç evin Barış Köyü olduğunu, Günlüce'yi ziyaretimiz esnasında öğrendik.

Yol kenarında sıralanan üç beş betonarme ve üç beş kerpiç evden oluşmuş olan Barış'ta, okul yoktu. Okulun olmayışı üzücü bir durumdu ama, köy çocuklarının bu konuda bir sıkıntısı da yoktu hani. Günlüce'nin bir mahallesiymiş gibi sıralanan evlerden müteşekkil Barış Köyü ile Günlüce İlköğretim Okulu arasındaki mesafenin kısalığı, herhangi bir sıkıntının oluşmasını engelliyordu zaten.
Günlüce Köyü'ne yaptığımız ziyarette ilk uğrak yerimiz köy okuluydu. Okuldaki işlerimizi tamamladıktan sonra, Günlüce ile ilgili meraklarımızı giderebilme ümidiyle köy içine girdik. Köy içinde bulduğumuz 75 yaşındaki Cemil Tarhan'dan öğrenmek istediklerimiz, Günlüce ile ilgiliydi aslında. Günlüce'yi duymayı umduğumuz Cemil Dede'den, hiç hesapta olmayan Barış Köyü'nü dinledik.
Arıtepe, Günlüce, Akyüz ve Gümüşdere Köylerine komşu olan Barış Köyü'nün, 13 hanede yaşayan 120 kişilik nüfusa sahip olduğunu,
Geçmişten gelen göreneklerini günümüzde de sürdüren ve %85'i okur yazar olan Barış Köylüsünün, tarım, hayvancılık ve nakliyecilikle geçindiğini,
Kendi de Günlüce Köylüsü olan Mehmet Tarhan tarafından kurulan köyün, 1996 yılında müstakil köy statüsünü alarak muhtarlık olduğunu dinlememizin ardından hiç hesapta olmayan bir işimizi de bitirmiş olduk. Bu bizim için bir ilkti. Zira ilk kez, bir köyle ilgili bilgileri, köyü ziyaret etmeden tamamlamış oluyorduk.
Günlüce'den ayrılarak girdiğimiz Akdoğan asfaltından, Barış Köyü'nü resimleyerek dönüş yoluna koyulduk. Daha yapacak çok işimiz vardı.
MEHMET BEDİ DEMİR / MARDİN LİFE
Editör: Mehmet Nezir Güneş