Leo Perutz kimdir? Leo Perutz kitapları ve sözleri
Avusturyalı Yazar ve Matematikçi Leo Perutz hayatı araştırılıyor. Peki Leo Perutz kimdir? Leo Perutz aslen nerelidir? Leo Perutz ne zaman, nerede doğdu? Leo Perutz hayatta mı? İşte Leo Perutz hayatı... Leo Perutz yaşıyor mu? Leo Perutz ne zaman, nerede öldü?
Doğum Tarihi: 2 Kasım 1882
Doğum Yeri: Prag, Çek Cumhuriyeti
Ölüm Tarihi: 25 Ağustos 1957
Ölüm Yeri: Bad Ischl, Avusturya
Leo Perutz kimdir?
Leo Perutz, 1882 yılında Prag'da doğdu. 1899'da ailesiyle birlikte Viyana'ya göçtü. İmparatorluk başkentindeki entelektüel ortama kolay uyum sağladı ve 1923'te ilk büyük edebi başarısını Kıyamet Günü Ustası ile elde etti. Nazilerin Almanya'da iktidara gelmesinin ardından, Yahudi olduğu için okurlara ulaşma olanağını yitiren Perutz, 1938'de Filistin'e göç etti. Ancak 1948 yılında İsrail Devletinin kuruluşu ve ardından izlenen milliyetçi politikalardan duyduğu büyük rahatsızlık sonucu, Nazi iktidarı döneminde yurtlarından kaçmak zorunda kalan ilk Yahudilerden biri olarak 1952'de yeniden Avusturya vatandaşı oldu. 1957 yılında Bad Ischl'da (Avusturya) öldü.
Perutz'un en önemli romanları arasında Der Marques de Bolibar (Bolibar Markisi, 1920 [1962 yılında Fransa'da Prix Nocturne ödülünü kazanmıştır]), Nachts unter der steinernen Brücke (Geceleri Taş Köprünün Altında, 1953) ve Der Judas des Leonardo (1959; Da Vinci'nin Yahuda'sı, Literatür Yayıncılık, 2006) sayılabilir. Eserleri pek çok dile çevrilmiştir. Nazilerin iktidara geldiği 1933 yılında basıldığı için Almanya'da dağıtımı yapılamayan St. Petri-Schnee (Aziz Petrus Karı) adlı romanı 1945 yılında, eserlerini çok beğenen Jorge Louis Borges'in girişimiyle ve El tizón de la Virgen adıyla Arjantin'de yayımlanmıştır.
Leo Perutz Kitapları - Eserleri
- Leonardo'nun Yahuda’sı
- Şeytan Tozu
- Dokuzla Dokuz Arasında
- Kıyamet Günü Ustası
Leo Perutz Alıntıları - Sözleri
- “Bilmediğiniz, düşünemediğiniz, hissedemediğiniz şeyler hakkında neden ahkam kesiyorsunuz?” (Dokuzla Dokuz Arasında)
- Mutluluk mu? Hayatın zehrinin altın kâsede sunulmasından başka nedir ki? (Leonardo'nun Yahuda’sı)
- "Beni yargılayacak bir kişi varsa o da benim." (Dokuzla Dokuz Arasında)
- Milyonlarca insana karşı tek başımayım. (Dokuzla Dokuz Arasında)
- Herkesin kendine azap çektiren bir şeytanı vardır. (Leonardo'nun Yahuda’sı)
- “Zamanını istediği gibi kullanan kişi mutludur, zengindir. Bense efendiler, yoksulun yoksuluyum.„ (Leonardo'nun Yahuda’sı)
- "İnsanın hayalinde sahip olduğu zenginliği bir dünya dolusu düşman gelse elinden alamaz." (Şeytan Tozu)
- ...kendi kendime diyorum ki: Bu boş hayatı yaşıyorsun demek, kendi kabahatin, hatta böyle olmasını sen istedin. (Şeytan Tozu)
- Lanet olası hayal gücünüzün kıtlığı çıldırtır insanı. (Dokuzla Dokuz Arasında)
- “Dünya acı ve ihanetle dolu değil mi?„ (Leonardo'nun Yahuda’sı)
- Yıllar boyunca sırrım olmuş bir şeyi, yabancı insanların meraklı bakışlarına sunmasını izlemek zorunda mıydım? (Kıyamet Günü Ustası)
- "Söylediğiniz laflar ağzınızdan çıkar çıkmaz ölüyor, leş gibi kokuyorlar." (Dokuzla Dokuz Arasında)
- Basit olayları doğaüstü güçlerle açıklamaya meyilli değilimdir, sıradan şeylerin bu yolla hiç hak etmedikleri bir ağırlık kazanmasına kesinlikle karşıyım. Ben gerçeklere, olgulara bakarım. (Şeytan Tozu)
- Ancak önce bir öğüt vereyim sana. Zira çıktığın deniz fırtınalıdır, belki de limanda kalsan daha iyi edersin. (Kıyamet Günü Ustası)
- "Böyle devamlı kitap okursanız güzel mavi gözleriniz bozulur küçükhanım." (Dokuzla Dokuz Arasında)
- “Savaşı ortadan kaldırmak istiyorlar! Bu ne kazandırır ki? İnsanın alçaklığı kalır ve bu tüm öldürücü silahlardan daha öldürücüdür.” (Kıyamet Günü Ustası)
- Ama şu dönemin nasıl olduğunu siz de biliyorsunuz; savaş kargaşası, pahalılık ayrıca insanların kıskançlığı, fenalığı, bir sürü sahtekarlık.. (Leonardo'nun Yahuda’sı)
- Yitirilen her şey telafi ediliyor, ama kayıp zaman geri gelmiyor. (Şeytan Tozu)
- Herkesin kendine azap çektiren bir şeytanı vardı,(…) (Leonardo'nun Yahuda’sı)
- Tanrım, insanın sakin bir zaman ve iyi bir kitap bulması öyle zordu ki. (Dokuzla Dokuz Arasında)