Kürtçe'de "Teşkele" ne demek? Teşkele yapma ne demek? Hangi illerde kullanılır?
Kürtçe'de "teşkele yapma" ifadesi "sorun çıkarma" ya da "mesele yaratma" anlamında kullanılır. Daha çok uyarı veya ikaz amacıyla söylenir.
Kürtçe'de "teşkele" kelimesi, Türkçedeki "problem, sorun, mesele" gibi anlamlara gelir. "Teşkele yapma" ifadesi ise doğrudan "sorun çıkarma, mesele yaratma, problem oluşturma" anlamında kullanılır. Genellikle, bir kişiyle olan konuşmada, tartışmanın daha fazla büyümemesi ya da ortamın sakinleşmesi için söylenen bir uyarıdır.
Kullanım Örnekleri:
1. Bir uyarı veya sakinleştirme:
Kürtçe: Teşkele meke!
Türkçe: Sorun çıkarma!
2. Tartışmayı bitirmek için:
Kürtçe: Ev teşkele çi bo?
Türkçe: Bu mesele neden çıktı?
3. Bir sorun yaşanmasın diye:
Kürtçe: Hema teşkele meke û başî de bibin!
Türkçe: Lütfen sorun yaratma ve iyi geçin!
Bu ifade özellikle günlük hayatta, aile veya arkadaş çevresinde sıkça duyulabilir. Konuya göre ciddi veya hafif bir tonla söylenebilir.
"Teşkele yapma" ifadesi, Kürtçe konuşulan iller arasında özellikle Kurmancî lehçesinin yoğun olduğu bölgelerde daha sık kullanılır. Bu ifadeyi en çok kullanan iller:
1.Diyarbakır
Kürtçenin en yaygın konuşulduğu ve kültürel anlamda merkezi bir şehir olduğu için bu tür ifadeler günlük hayatta sıkça kullanılır.
2. Şanlıurfa
Hem kırsalda hem şehir merkezinde Kürtçe konuşan nüfus arasında bu ifade yaygındır.
3. Mardin
Özellikle Kurmancî lehçesi konuşulan bölgelerinde yaygın bir tabirdir. Ancak Mardin'in çok dilli yapısı nedeniyle Arapça ve Türkçe etkisi de görülebilir.