Çamuru Elleri ile Şahesere Dönüştüren Mardinli
Nurettin Çakmak, Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunu olup, çocukluğundan beri çamura olan ilgisi nedeniyle Üniversite yıllarında aldığı çömlek eğitimi ile birlikte bu sanata yöneldiğini söyledi. Çakmak, Mardin Sanat Merkezi bünyesinde gençlere ve yetişkinlere yönelik çömlek eğitimi vererek bu sanatın yaşamasına yardımcı oluyor.
Çömlekçilik, toprağın ya da asıl olarak killi toprağın çeşitli aşamalardan geçirildikten sonra şekillendirilip kullanılmak üzere çeşitli eşyalar üretilmesine verilen addır.
Çömlek sanatının yıllar önce Mardin'de oldukça popüler olduğunu ifade eden Nurettin çakmak, şimdilerde Mardin'de 2 arkadaşıyla beraber bu sanatı yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.
'Daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyorum'
Çömlek sanatına olan ilgisini, annesinin çocukken dere yatağından toprak getirip evde tandır yapmasıyla başladığını ve bu ilgiyi üniversitede aldığı eğitimle daha da pekiştirdiğini dile getiren Çakmak, "2002'den beri kendi çömlek atölyemi açarak bu alana yoğunlaştım. Bu sanatı hem etkinliklerle hem de eğitimlerle daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyorum." diye konuştu
'30-40 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz'
Son iki yıldır kırsal bölgelerdeki çocuklara yönelik projeler geliştirdiğini, eğitim öğretim döneminin başında okullardan gelen öğrencilerle birlikte torna başında çömlek yapma fırsatı sunduğunu söyleyen Çakmak, "Uzak okullardaki atölyeye gelemeyen öğrenciler için ise torna makinesi ile okullara giderek, tüm gün çocuklarla çalışıyoruz. Geçen yıl bu projeyle 10 bin öğrenciye ulaştık. Bu yıl 30-40 bin öğrenciye ulaşmayı hedefliyoruz. Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteğiyle daha önce toprağa dokunmamış, çömlekle tanışmamış çocuklara bu sanatı ulaştırmayı amaçlıyorum." dedi.
'Çömlek sanatını yaşatmaya çalışıyoruz'
Çakmak, çömlek sanatının çocukların dijital bağımlılıklardan uzaklaşmasına ve motor becerilerini güçlendirmelerine yardımcı olduğunu ifade etti.
Çömlekçiliğin Mardin’de unutulmaya yüz tutmuş bir meslek olduğunu kabul ettiğini ama gençlerle beraber bu durumu tersine çevirmeye çalıştıklarının altını çizen Çakmak, çömlek sanatın yaşatılması için çalışmalarına devam edeceklerini belirterek sözlerini noktaladı.