Mardin'deki Gezilecek Tarihi Konaklar

KÜLTÜR SANAT

Midyat Konukevi

Midyat evlerinin kendine özgü mimarisini en iyi  şekilde yansıtan bu ev, ÇEKÜL (Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma) Vakfı ve Midyat Kaymakamlığı işbirliğiyle restore edilerek konukevi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Dört katlı yapının içi döşenirken yöreye özgü eşyalar kullanılmıştır.
Midyat Konukevi, kent mimarisinin en güzel örneklerinden biri olduğu için birçok dizi ve sinema filminin çekildiği mekân haline gelmiştir.

Şatana Konağı (PTT Binası)

1890 yılında Şatana ailesi tarafından Ermeni Mimar Lole’ye yaptırılmıştır. Mardin sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan yapı, Şehidiye Camisi’nin karşısında zengin ve görkemli taş işçiliğiyle dikkati çeker. Bina, 1950 yılından itibaren PTT binası olarak kullanılmış ve günümüzde Artuklu Üniversitesine devredilmiştir.

Hacı Abdullah Bey Konağı

Savur Devlet Mahallesi'nde yer almaktadır. Hacı Bey Köşkü olarak da anılmaktadır. Konak, 1850 yılında Savur Beyi Emir Hacı Abdullah Bey tarafından yapılmıştır. Avlulu, revaklı, üç katlı ve dört eyvanlı olup Savur sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biridir.

22 odalı konak restore edilip müzeye dönüştürülmüş. Butik otel olarak da hizmet vermektedir. Dört bir yanı nakışlarla bezenmiş, üzerine dantelli örtü kondurulmuş, altın yaldızlı bardaklar dizili, gömme ahşap dolaplar, koltuk başları asa gibi kıvrımlı yaslanacak kısımları desenli koltuklar, kimisi kırmızı kimisi ak kare kırlentler, buhurdanlıklar, içeriyi fazlasıyla aydınlatmaya yetecek sık pencereler dikkati çekmektedir.