Ya hiç başlanmamalı, ya da birden bire bırakılmalı
Vücudunuz size bir emanet olarak verilmiştir, dilediğimiz şekilde kullanma özgürlüğümüz olamaz.
Sigara, toplumları tehdit eden önemli bir zararlı maddedir. Ortaya çıktığı 1500’lü yıllardan beri insanımızın sağlığını tehlikeye atmış, toplumların başına bela olmuştur. Yüzyıllardır mücadele edildiği halde bir türlü yok edilememiştir. Bizler Yeşilay mensupları olarak 1920’den beri bu zehirli madde ile mücadele etmekteyiz. Her geçen gün sigara kullanımında artış olduğunu üzülerek müşahede etmekteyiz. Çünkü sigaranın terk edilmesini istemeyen mihraklar vardır, iktidarlar üzerinde baskı kurarak yasağa karşı çıkmaktadırlar. Eski Türk filmlerine dikkat edin, her sahnesinde mutlaka sigara vardır. Bilinçli olarak film kahramanının eline sigara tutuşturularak izleyenlere rol model (örnek) olarak takdim edilmektedir. Hayatında sigara kullanmadığı söylenen sinema sanatçısı Kemal Sunal bile filmlerinde rol icabı sigara içmektedir. Sigara şirketlerinin girişimleri sonucu yapılmaktadır.
Sigaranın zararlarını saymakla bitiremeyiz. Dünya üzerinde yaşayan bütün tıp uzmanları zararları konusunda ittifak halindedirler. Sigara tıbben, aklen, dinen ve kanunen sakıncalıdır. İnsanlarımız sigaranın zararlarını bilmelerine rağmen hala içmeye devam etmektedirler. Çünkü bu tiryakiler birer bağımlıdır. Bir defa deneyince artık kendisini kurtaramıyor. Sigaradan kurtulmanın tek çaresi var; ya hiç başlamamak, ya da kesin bir irade ile birdenbire bırakmaktır.
Sigara asla azaltılarak bırakılmaz. Bu şekilde bırakanların oranı sadece yüzde 6’dır. Yüzde 94 ise birdenbire bırakarak kurtulmuşlardır. Üzülerek ifade etmek gerekir ki, bugün sigaraya başlama yaşı 14’ün altına düşmüştür. Bu çocuklarımız ya büyükleri örnek alır, yada merakla veya özenti ile başlar, bir daha da kendisini kurtaramıyor. Tarım Bakan’ımızın beyanına göre hala ülkemizde 17 Milyon insanımız sigara tiryakisidir. Bir o kadarı duman altı dediğimiz pasif içicilerdir. Tarım Bakanı’nın verdiği rakam resmidir, kayıt dışı/kaçak sigarayı kapsamamaktadır.
Yapılan bir araştırmaya göre Mardin nüfusunun yaklaşık yüzde 25’i aktif sigara içicisidir. Mardin nüfusunu il olarak 800 bin kabul edersek yüzde 25’i 200 bin kişi eder. 200 bin’i sadece günlük sigara gideri olarak 5 Liraya çarparsak çıkan sonuç bir Milyon liradır. Bunun anlamı şudur; her gün Mardinli insanımızın cebinden çıkan para 1 Milyon Liradır. Eski para ile 1 Trilyon Liradır. Korkunç bir miktar değil mi? Kaba bir hesap ile Mardinli kardeşim sadece iki ay sigarayı bırakırsa o para ile rahatlıkla bir fabrika yaparak ülkesine katkıda bulunabilir.
Sigara içen sevgili dostlarım, ne olur bir daha sigarayı bırakmayı deneyin. İçmeyenler de sakın denemeye kalkmasın. Çünkü zararlı alışkanlıkların tümü ilk adım ve ilk tadım ile başlar. İçmemekle hem sağlığınıza, hem cebinize, hem çevrenize katkıda bulunun. Sigara içerek kendinizi harap etmeyin. Buna kesinlikle hakkınız yok. Vücudunuz size bir emanet olarak verilmiştir, dilediğimiz şekilde kullanma özgürlüğümüz olamaz. “ben istediğim zaman bırakırım, ben irademe hakim olurum, bir taneden bir şey olmaz, atın ölümü arpadan olsun” gibi aldatıcı sözlerin arkasına sığınmayın. İradenizi kullanarak bu illetten kurtulun ve sağlıklı bir hayata başlayın, içinde bulunduğunuz topluma da iyilik yapın. Yaratıcının size emanet ettiği bu cana kıymayın, kendi kendinizi tehlikeye atmayın. Yol yakınken dönebilirsiniz. “zararın neresinden dönerseniz kardır” prensibine uyun. Yarın çok geç olabilir, son pişmanlığın asla fayda vermediğini de hatırlatmak isterim.
Yeşilay mensubu olarak sizlere hatırlatma görevimi her zaman yerine getireceğim. İsteyen dostlarım ile bu konuda yüz yüze görüşmem mümkündür. Sigarayı bırakmak isteyenlere katkımız olabilir. Böyle bir görüşmeden mutluluk duyacağımı şimdiden ifade etmek istiyorum.
Bir başka yazıda buluşma ümidiyle, sağlıklı, mutlu ve dumansız bir yaşam diliyorum.