Verimli Bir Sömestr Tatili İçin Neler Yapılabilir?
Karnelerin alınmasına kısa bir süre kaldı. Karneler bazı çocukların ve ailelerin yüzlerini güldürecek olsa da bazı çocukların alacağı başarısız notlar stres, üzüntüye yol açacak. Karne döneminin tüm çocuklar için olmasa da genel olarak çocuklar için sıkıntılı bir dönemdir. Ailelerin sömestr tatilinde çocuklarına göstereceği bazı tutum ve davranışlar, çocuğun benlik gelişiminde olumsuz etkilere yol açmaması için çok dikkatli olmalıdır.
Bakanlığımız, çocukların stresli ve uzun bir maratona bir süreliğine ara vermek için hem ara tatilleri hem de sömestr tatilini yapmaktadır. Bakanlığımız, çocukların ve ebeveynlerin bu stresli dönemin farkında olacak ki okulun son haftasını dersten uzak sadece etkinliklere ayırdı. Dolayısıyla ebeveynler sömestr dönemini çocuklarıyla verimli ve sağlıklı geçirmek için uzmanların önerilerini dikkate almalıdırlar.
Anne babaların en sık tekrarladığı hataların başında başarısız not alan çocuklarına sözel şiddet uygulamak, evden çıkmama cezası vermek, çocuğu oyun arkadaşlarından mahrum etmek ve diğer başarılı arkadaşları ve akranlarıyla kıyaslamak gibi davranışların geldiğini söylemek gerekir. Ebeveynlerin bu tür tutum ve davranışları çocukların benlik gelişimine zarar verebilir.
Çocuklarımız zaten yeterince stres ve kaygı yaşarken, sizin vereceğiniz tepki ile bu stres daha da artabilir ve çocuğunuzu olumsuz etkileyebilir. Oysaki ona olan inancınızı gösterirseniz okulun ikinci yarısına daha çok motive olabilir. Psikolojik yaralar görünmezdir, fakat fiziksel yaralardan daha ciddi izler bırakır. Çocuğunuzun ruhunda telafisi zor olan yaralar açmamaya ebeveynler olarak özen göstermek gerekir.
Anne ve babalar her zaman olduğu gibi çocukları için en iyisini ister ve bunu gerçekleştirmek için çabalar. Ancak çocuklarımızın düşünebilen, akıl yürütebilen ve düşündüklerini ifade edebilen bireyler olduklarını istek ve önerileri karşılıklı dile getirmenin ve açıkça konuşmanın hem çocuğun gelişimi hem de ebeveynin fark ettirmeden yaptığı hataları anlaması açısından önemli olduğunu ebeveynler olarak bilmemiz gerekiyor.
Peki sağlıklı bir sömestr tatili için neler yapabiliriz…?
Çocuğunuz stresli ve uzun bir maratondan çıktığı için, ona rahatlaması adına fırsat verelim. Bu durum hem çocuklarımızın oyun oynama arzusunu azaltacak, hem derslerine olan ilgisini arttıracaktır. Çocuğumuzu stresten uzak onu rahatlatmaya çalışırken tamamen derslerden de uzaklaştırmamak gerekir. Özellikle ilkokul 1. Sınıf öğrencileri okumaya başlayan ve henüz okumaya geçmeyen çocukların 15 günlük sömestr tatilinde eğitimden uzak kalması çocukların eğitim hayatında duraksamaya neden olabilir. Bu durumda ebeveynler günde az da olsa 1. Sınıfa giden çocuklarına 1. dönemde gördüğü harfleri unutmaması için tekrar ettirmesi çocuklar için hayati öneme sahiptir. Sömestr tatilinde, çocukları okul döneminden daha çok uyumalarına fırsat verilebilir. Ancak bu çocukların uyku düzenini bozacak nitelikte uzun ve düzensiz olmamalı. Çocuk başarısız olduğu için veya ders çalışması için çocuğu sürekli kısıtlayıp yasaklar getirmeyin. Tv, telefon, bilgisayar ve arkadaşları ile oyunlara belirli saatlerde belirli aralıklarla izin verelim. Bunları yaparken çocuklarımızın oyun ve TV bağımlısı olmamalarına dikkat edelim. Çocuklarımızın seviyelerine uygun kitapları getirerek beraber okumaya ve yorumlamaya çalışalım. Bu kitaplar çocukların yaş seviyelerine uygun olmasının yanında manevi yönlerini güçlendirecek kitaplarda olabilir. Çocuğumuz ile beraber zaman geçirmeli ve kısa aralıklarla beraber TV izlenebilir. TV izlerken Topluma mal olmuş sanatçı veya bilge insanların başarı hikâyesini konu alan filmler olabilir. Çocuğunuzun sevdiği alanlardan kitap alıp onu önemsediğinizi ve onu dikkate aldığınızı hissettirin.
Çocuğumuzda daha önce gözlemlediğimiz kötü alışkanlıklar oluşmuşsa hikâye, masal veya hayattan örneklerle yanlış davranışı doğruya evirmeye çalışalım. Çocuğunuzun birinci dönemde öğrendiklerini unutmaması için öğretmeni tarafından ödevlendirilmişse konuları zamana yayıp sıkmadan tekrar edilebilir. Çocuk bir yerden desteklenmiş eğitim alıyorsa bir süreliğine ara verilebilir. Çocuğun okul hayatı başarılı olsun veya olmasın, yapacağımız sıla-i rahim ziyaretlerine beraber gidilmeli sömestri tatili fırsata çevrilmelidir. Beraber yapılan aile ziyaretleri çocuğun ruh sağlığı gelişimi açısından son derece önemlidir. Sömestr tatilinde ruhen, fiziksel ve zihinsel olarak dinlenmek ikinci döneme hazır başlamak için son derece önemlidir.
Abdurrahim SILGAN