Veladet (Mevlid) Kandili Nedir?
VELADET (MEVLİD) KANDİLİ Nedir ?
Bugün akşam, Peygamberimiz Hz.Muhammed Mustafa’nın (s.a.v) alemleri şereflendirdiği Veladet (Mevlid) Kandili’dir.Resülullah Efendimiz (sav), Rebi’ülevvel ayının 12’nci Pazartesi gecesinde kainatı teşrif etmiştir.Bu itibarla bu ayın 12’nci hicri senenin ilk kandilidir.
Bu ay içerisinde mümkün olduğu kadar salat ü selam getirmeli, Salat-ı Nariye, Salat-ı Münciye ve Salat-ı Fethiye okumaya çalışılmalıdır.Bu gecenin manevi zenginliğinden istifade etmek için bir tesbih namazı kılmalı, bir Hatm-i Enbiya yapılmalıdır.
Bu gece Kainatın Nuru Efendimizin doğduğu gecedir.Bu, Müslümanlar arasında “Mevlid Kandili” adıyla devam ede gelen zaman dilimidir.Mevlid doğum zamanı ve yeri manasına gelmektedir.
Rebi’ülevvel ayının 12’nci gecesini vesile ederek mevlid merasimleri tertip etmek hicri 7’nci asırdan itibaren başlamıştır.
İmam-ı Kastalani’ye göre Mekke’de Efendimizin dünyaya teşrif ettiği evi bu gece ziyaret etmek adetti.Buraya yakın oturanlar da evlerini süslerle, birbirleriyle tebrikleşirler,misafirlere şeker ve helva dağıtırlardı.
İmam Suyuti, mevlid gecelerinde toplu halde Kur’an okunmasını ve Resul’i Ekrem’e dair sohbetlerin ardından yemek ikram edilmesini bid’at-i hasene olarak görmektedir.
Hadis ve fıkh alimi olan İbn-i Hacer de, Mevlid gecesinde Allah’a şükretmek tam yerindedir ifadelerini kullanırken, Mevlid merasimini Efendimizin doğum gecesine denk gelmesi için dikkat etmek gerekir.
Üstad Bediüzzaman, Mevlidin okunması hakkında şöyle demiştir: “ Mevlid-i Nebevi ile Mi’raciye’nin okunması çok faydalı ve güzel bir adettir ve çok hoş bir İslam adetidir.İslamdaki bu güzel adet, Allah sevgisini ve peygamber aşkını göstermeye ve harekete geçirip heyecanlandırmaya çok tesirli bir vasıtadır.” Üstad: “Cenab-ı Hak bu adeti ebede kadar devam ettirsin” duasını da yapmıştır.
buyuksehirmardin.com olarak “Mevlid Kandili’nizi en içten duygularımızla kutlarken,İslam alemine hayırlar getirmesini dileriz”